ФЪН ШУЙ..............

Go down

ФЪН ШУЙ..............

Писане by Lindzi on Пет 19 Ное 2010, 12:30

Фън Шуй - съвети за вашия дом

Навярно сте чували за Фън Шуй – древната китайска практика, свързана с хармонията и правилното циркулиране на положителната енергия Чи. Знаете ли обаче как правилно да прилагате Фън Шуй, за да усетите благотворното му влияние в живота си?
Фън Шуй философията се основава на подреждането на предметите в пространството така, че да привличат в дома ви, а оттам и в живота ви, романтиката, богатството, хармонията в отношенията, професионалните успехи и мъдростта. Разполагането на обектите обаче не трябва да става на случаен принцип, а по точна схема, която се съобразява с баланса между петте елемента в природата. Да, точно така пет - според Фън Шуй, освен четирите основни елемента вода, огън, дърво и земя, съществува пета, много мощна сила – металът. И във Фън Шуй, именно металът привлича енергията. Освен това той помага за концентрацията и мотивацията. Но не трябва да се прекалява, защото може да предизвика обратен ефект –хаос.
Останалите четири Фън Шуй елемента имат също толкова ключово значение за атмосферата във вашия дом. Водата, представена чрез аквариуми и декоративни фонтани, е символ на богатството и професионалния успех. Дървото, представено чрез живите растения, които отглеждате, провокира творческото мислене и личното развитие. Земята, представена чрез камъка или чрез глинените съдове, е стабилната сила, която ви дава сигурност и чувство за ориентация. Огънят е най-мощният от всички Фън Шуй елементи. Представен от червения цвят, свещите или камината, той символизира страстта. Но внимавайте да не лумне пожар.

Според Фън Шуй всяка стая от жилището ви трябва да има свое собствено излъчване и да бъде подредена така, че в нея да се чувствате уютно и спокойно. Всяка вещ трябва да има определено място, а недостатъците на помещението трябва да бъдат компенсирани. И това може да се постигне именно чрез принципите на Фън Шуй учението.

Фън Шуй съвети за спалнята

Според китайските традиции спалнята е най-важното помещение в дома ви. Това е източникът на енергия за членовете на едно семейство. Леглото трябва да е солидно, с дървена рамка, задължително да бъде опряно до стената и да не е насочено към вратата. Най-добре е да бъде в центъра на стаята, така че наоколо да имате достатъчно свободно пространство за други мебели. Ако се намира в ъгъла, някой от партньорите ще се чувства като в капан.
Стаята трябва да бъде отпускаща, предразполагаща към почивка и да се използа само за спане и интимност. Избягвайте електроуредите (компютър, офис техника, телевизор, спортни съоръжения, книги) – те прекъсват кръговрата на енергията и могат да имат разрушителен ефект върху качеството на съня ви. Цветът и пространството са едни от най-важните Фън Шуй елементи в спалнята. Черното, кафявото или метални нюанси като бронзово и медно, могат да имат успокояващ ефект, особено ако делите леглото с половинката си. Фотографиите също са важни – най-добре е да изберете снимка на щастлива двойка или на природна картина.
Фън Шуй съвети за банята

Един от най-важните елементи в банята е огледалото. Не само че можете да се оглеждате в него, но също така то символизира Фън Шуй елемента вода. Освен централното осветление, се погрижете да имате още няколко източника на светлина, включително свещи. Една полица до ваната или в близост до душа, със сигурност ще ви е от полза. На нея можете да наредите различни видове ароматни соли, които дори да не използвате, са важни за атмосферата, която помещението излъчва. Ароматът на лавандула и морски бриз успокоява сетивата.
Изключително важно е помещението да има правилна вентилация и в същото време да бъде топло. Направете така, че да можете да слушате музика вътре. Задължително затваряйте капака на тоалетната, защото в противен случай, според Фън Шуй, богатството ви изтича вътре. Сложете някакво тъмнолюбиво растение.
Фън Шуй съвети за хола

Стаята трябва да бъде топла и гостоприемна. Според Фън Шуй гърбът ви никога не трябва да е към вратата. Нека столовете и меките мебели са обърнати към входа на помещението, но да не са разположени един срещу друг или под скосен таван. И двете позиции ще ви карат да се чувствате напрегнати. Семейни снимки, окачени на стените ще поддържат семейната хармония. Ако не разполагате с такава, то окачете снимка, която ще ви кара да се усмихвате винаги, когато влезете в стаята. Така щастието веднага ще става осезаемо. Помислете да сложите аквариум или декоративен фонтан в някой ъгъл – така енергията постоянно ще е в движение.
Най-подходящи за хола според Фън Шуй са неутралните и меки цветови. Дори да имате кожена гарнитура, малките кадифени или памучни възглавнички ще придадат уют и ще убият студенината, която лъха от нея. Един от най-добрите начини да създадете топлина и естествена атмосфера в хола е да поставите бамбуков фонтан – той е комбинация от два силни Фън Шуй елемента (вода и дърво) и символизира едновременно изобили, просперитет, дълголетие и приятелство.

Фън Шуй съвети за кухнята

Според Фън Шуй в кухнята среща си дават двата елемента огън (печката) и вода (мивката). Ето защо, като две противоположни сили, те не трябва да се намират един до друг. Готварската печка трябва да е разположена така, сякаш контролира помещението. Ако готвите, да можете да виждате входа му, без да се налага да се обръщате. Тиганите, тенджерите и приборите трябва да са ви под ръка и също така да разполагате с достатъчно пространство около себе си, за да се движите свободно, без да се притеснявате, че ще се блъснете в нещо. Най-подходящи за кухнята са слънчевите цветове – нюансите на жълтото. Те внасят усещане за светлина, отварят апетита и помагат на храносмилането ви. И ще бъдат много подходящи, ако сте решили да направите едно отслабване по Фън Шуй
Фън Шуй съвети за антрето

Антрето е „входът на положителната енергия Чи”. Това е първото нещо, което хората виждат, когато отворите вратата на дома си и първото помещение, в което влизате, когато се прибирате. Затова то трябва да бъде възможно най-гостоприемно и предразполагащо. Сложете постелки, закачалки, всичко, което показва, че отвътре струи живот. Ако живеете в мезонет и стълбите към втория етаж са срещу вратата, вероятно вниманието на всички първо ще се насочва натам. Затова е подходящо долният етаж да бъде в по-ярки цветове. Същото важи и за обикновените апартаменти, но тогава сложете и огледало, обърнато към вътрешността на дома ви, така че положителната енергия да не се губи, когато някой отвори входната врата.

Други Фън Шуй съвети • Най-важният Фън Шуй съвет е: Почиствайте и подреждайте! Задайте си два въпроса за всеки предмет в дома си: „Обичам ли го?” и „Полезен ли ми е сега?”. Ако отговорите положително поне на един от тях – оставете го. В противен случай, той само ви вреди, защото ви отнема част от положителната Чи енергия.


 • Маркирайте територията си! Поставете на вратата табелка с името си и номера на апартамента си. Хората трябва да ви намират лесно, защото така и щастието ще ви намира.


 • Уверете се, че всички врати и чекмеджета в дома ви се отварят лесно и без скърцане.


 • Отстранете всички изгорели крушки и се погрижете ъглите на стаите да бъдат осветени – или поне по един във всяко помещение. Светлината е живот – ако искате да имате успешна кариера, добро здраве и сродна душа, то пуснете я в дома си.

Правилата на Фън Шуй ще ви научат да живеете подредено, хармонично и пълноценно. Свещи, огледала, фонтани, растения – всичко, което съдържа в себе си живот или символизира някой от петте елемента, ще ви помогне да намерите това, което търсите. Стъпка по стъпка ще усетите как домът ви се озарява и в животът ви настъпва онази, положителната промяна, към която всеки се стреми.

Източник
avatar
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Фън Шуй за любовни двойки

Писане by Lindzi on Пет 19 Ное 2010, 14:04

От векове, търсейки благополучие и просперитет, хората се доверяват на Фън Шуй философията. Фън Шуй принципите са приложими вкъщи, в офиса и в личния живот. Но съществуват и специални Фън Шуй правила за любовни двойки, решили да делят общ дом.Фън Шуй принципите за любовни двойки подсилват любовта между двамата партньори и укрепват връзката им.
Те пазят искрата жива, страстта разпалена и чувствата силни. И тъй като според китайския народ важна е не толкова продължителността на връзката, колкото хармоничната среда, в която двамата влюбени съжителстват, именно Фън Шуй принципите за любовни двойки се грижат за нейното подхранване, като осигуряват постоянен поток на положителна енергия в дома им.

За мнозина, принципите на Фън Шуй философията може да са развносилни на суеверията във фолклора, в които не вярват. Но и двете „науки“ са популярни, а практиката е убедила мнозина в положителното им въздействие. И дори да сте сигурни, че никой не е експерт по въпросите на любовта, то поне е сигурно, че прилагането на Фън Шуй принципите за любовни двойки няма да ви навреди. Най-малкото, ще покаже на партньора ви, че полагате усилия да поддържате огъня във връзката ви и ще го провокирате да ви отвръща със същото.

Фън Шуй за любовни двойки – Балансирана спалня

Спалнята е стаята за любов , мястото където любовните двойки изживяват най-интимните си мигове, най-страстните си нощи и най-личните си взаимоотношения. Всичко в това помещение трябва да е аранжирано според законите на привличането и на баланса.

Обърнете внимание на цвета на стаята. Повечето любовни двойки се стремят към романтика и избират червеното за основен цявт. Но правят грешка – червените стени се свързват с агресията и бурните емоции, което ще предизвика неспокойствие и нарушение на съня. Вместо това, боядисайте стаята в бежаво, прасковено или млечно розово, а червеното добавете като акцент (спално бельо, завеси, лампион, килим).

Горната част на леглото трябва да е опряна до масивна стена без прозорец и да е достъпно от три страни. Стремете се да не е в линия с вратата, тъй като според източните поверия Смъртта ще ви сграбчи за краката. Огледалото не трябва да отразява двойката в леглото, защото връзката ще бъде разрушена от намесата на трети човек (без значение дали е любовник, ревнив приятел или член на семейството, който не одобрява връзката ви).

Стремете се към овални и кръгли форми - заоблените ръбове (включително и на възглавниците) провокират свободното движение на положителната Чи енергия. Избирайте предметите по двойки (две свещи, две шкафчета, две еднакви завивки), проветрявайте помещението най-малко два пъти дневно и вдигайте завесите, когато е възможно, за да влезе свежата енергия в стаята (дневната светлина подхранва тялото ви и осигурява допълнително количество витамин D на организма ви).Използвайте въздействието на цветовете и магията на домашното осветление за още по-осезаема любовна атмосфера – розовото предразполага към романтика, червеното към страст, а жълтото действа лечебно. Подредете вещи в тези нюанси на различни места в помещението и осветете тъмните ъгли. Изберете подходящи цветя за спалнята и не забравяйте снимка на вас двамата на видно място (или можете да окачите картина на влюбена двойка, да поставите порцеланова фигурка на двойка гълъби, китайски патици или жерави).
Запомнете, че спалнята не е място за работа. Чистата енергия се нарушава и романтиката отслабва. Ако все пак се налага да държите компютър в помещението, обособете си кътче в единия ъгъл и оставете повече свободно пространство само за вас двамата. За да компенсирата, обградете се със сърца – без значение дали под формата на възглавница, украшение от розов кварц или като рамка за снимка. Във Фън Шуй философията сърцето също означава любов.
Фън Шуй за любовни двойки – Енергизираща баня
Най-подходящи за банята на една любовна двойка са пролетните нюанси – жълто, синьо, кремаво, лавандулово и зелено. Тези цветове представляват здравето и благополучието. Важно е банята да бъде добре осветена (от поне няколко източника), за да се задейства потокът на енергията и за да се съхранява топлината в помещението. Оставяйте лампа с мека светлина или някое помощно осветително тяло постоянно включени.
Тъй като в банята се намира най-големият отходен канал в жилището, който поглъща енергията на любовта и богатството – тоалетната, не забравяйте да пускате капака й след всяко използване. В никакъв случай не поставяйте огледалото директно срещу тоалетната, за да не отразява мръсната енергия. Добавете и няколко двойки декоративни елементи в банята – свещници, бамбукови пръчки, лампи.
Фън Шуй за любовни двойки – гостоприемна всекидневна
За да се чувства една любовна двойка щастлива в дома си, най-важно е мебелите да бъдат правилно разположени. Канапето трябва да е с гръб към стената (за да създава усещане за сигурност) и да гледа към главния вход на помещението. Ако се налага канапето да е в друга посока, закачете едно огледало срещу него, за да виждате входа в отражението.
Създайте симетрия на мебелите във

всекидневната
– аранжирайте ги по двойки и създайте връзка помежду им чрез помощни масички или шкафчета. Подредете техниката в дървена конструкция, която консервира отрицателната им енергия. Позволявайте на естествената светлина да влиза свободно през прозорците, за да прояснява съзнанието ви и да засилва потока на Чи енергията (жълтото символизира оптимизма и комуникацията).
Поставете изображение или статуетка на двоен шаран във всекидневната, за да символизира здравия ви съюз и хармонията в дома ви. Двойният шаран е отличен източник на енергия за късмет в брака. Той представлява изобилието, благополучието и щастливата връзка. Където и да го поставите в дома си, ще действа еднакво.
Фън Шуй съветите за вашия дом могат да продължат до безкрай. Сами ще решите каква част от тях да последвате и дали се нуждаете от „Дзен“ интериор за балансиран живот . Но без значение дали вярвате във Фън Шуй принципите за любовни двойки, или смятате, че вашата собствена философия е достатъчна за взаимоотношенията с партньора ви, нито за миг не трябва да забравяте, че най-важните фактори за една щастлива любовна връзка са добрата комуникация, уважението, верността и безусловната любов!


Източник


Последната промяна е направена от Lindzi на Пет 19 Ное 2010, 14:44; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Спалнята: Благоприятни посоки за спане според фън шуй

Писане by styyni on Пет 19 Ное 2010, 14:13Силата на учението фън шуй идва от това, че то дава теоретична
обосновка, която помага да направим определен избор. Например как да
разположим мебелите така, че да привлечем в живота си повече хармония.
Разположението на мебелите би трябвало да се съобрази с конкретния дом
и конкретните хора. При това трябва да се има предвид, че при
различните хора в един и същ дом, благоприятното разположение на
мебелите може да бъде съвсем различно. Това, което ни е необходимо, за
да преценим как е най-добре да разположим мебелите, са рождените дати
на хората и географската ориентация на дома.

Мебелите, на които се обръща основно внимание във фън шуй са леглото, работното бюро и печката.
В тази статия ще разкажем за благоприятната ориентация на леглото. В
случая най-добре е да се използва школата "Ба джай" (в превод "Осем
двореца"). От особена важност тук е ориентацията на леглото, т. е. в
каква посока е главата в легнало положение. Предполага се, че преди
това е била избрана най-благоприятната стая за спалня на родителите, а
след това останалите стаи са били разпределени между децата според
рождените им дати. Коя стая за кого е най-добра може да се определи по
няколко различни метода и школи. Според мен, най-добре е този избор да
се направи посредством компилация от няколко метода. Това в повечето
случаи обаче това никак не е лесно, защото често се оказва, че според
различните школи резултатът е различен. Най-правилното решение е въпрос
на опит и лична преценка.
При разполагането на мебелите в спалнята, ние българите често започваме от
това къде ще бъде разположен гардероба. И го поставяме на най-хубавото
място, където би трябвало да бъде поставено леглото. По-правилно обаче
е да се започне от това къде може да е леглото и кой от възможните варианти е най-добър.
Помощ в случая могат да ни окажат личните благоприятни посоки за спане,
на които се обръща особено внимание в школата "Ба джай". Тези посоки се
изчисляват индивидуално или се използват готови таблици.
Според школата "Ба джай",
всеки от нас има четири благоприятни и четири неблагоприятни посоки,
като те се определят от датата на раждане и пола на човека.
Две
от благоприятните посоки са особено добри за сън - едната се нарича
"Здраве" и е носител на жизненост и на добро здравословно състояние, а
другата се нарича "Дълголетие" и се свързва с романтичните
взаимоотношения и със зачеването на деца. В легнало положение върхът на
главата трябва да е в благоприятната за човека посока. Посоката се
определя с компас, а не "на око", спрямо това откъде изгрява слънцето.
Тук има една тънкост – посоката "Дълголетие" е много добра за главата на
семейството и за родителите, но не е най-добрата за деца, тъй като тя
би привлякла към тях любовни увлечение, за което може би е твърде рано.
За ориентация на леглото на децата, освен посока "Здраве", може да се
използва и посока "Лично развитие".
В таблиците са дадени двете
посоки "Здраве" и Дълголетие". Ако леглото не може да се ориентира в
някоя от тези посоки, за сън може да се използват някоя от другите две благоприятни посоки – "Благоденствие" и "Лично развитие", които също са много добри посоки са спане.

Най-благоприятните посоки за спане за мъже

Година на раждане

Рождена
звезда

Посока
Здраве

ПосокаДълголетие

1937, 1946, 1955, 1964, 1973, 1982, 1991, 2000

9

Югоизток

Север

1933, 1942, 1951, 1960, 1969, 1978, 1987, 1996, 2005

4

Юг

Изток

1936, 1945, 1954, 1963, 1972, 1981, 1990, 1999, 2008

1

Изток

Юг

1938, 1947, 1956, 1965, 1974, 1983, 1992, 2001

8

Северозапад

Запад

1931, 1940, 1949, 1958, 1967, 1976, 1985, 1994, 2003

6

Североизток

Югозапад

1930, 1939, 1948, 1957, 1966, 1975, 1984, 1993, 2002

7

Югозапад

Североизток

1934, 1943, 1952, 1961, 1970, 1979, 1988, 1997, 2006

3

Север

Югоизток

1932, 1935, 1941, 1944, 1950, 1953, 1959, 1962,1968, 1971, 1977, 1980, 1986, 1989, 1995, 1998, 2004, 2007

2

Запад

Северозапад


Най-благоприятните посоки за спане за жени

Година на раждане

Рождена
звезда

Посока
Здраве

Посока
Дълголетие

1937, 1946, 1955, 1964, 1973, 1982, 1991, 2000

6

Североизток

Югозапад

1933, 1942, 1951, 1960, 1969, 1978, 1987, 1996, 2005

2

Запад

Северозапад

1932, 1941, 1950, 1959, 1968, 1977, 1986, 1995, 2004

1

Изток

Юг

1938, 1947, 1956, 1965, 1974, 1983, 1992, 2001

7

Югозапад

Североизток

1931, 1940, 1949, 1958, 1967, 1976, 1985, 1994, 2003

9

Югоизток

Север

1935, 1944, 1953, 1962, 1971, 1980, 1989, 1998, 2007

4

Юг

Изток

1934, 1943, 1952, 1961, 1970, 1979, 1988, 1997, 2006

3

Север

Югоизток

1936, 1945, 1954, 1963, 1972, 1981, 1990, 1930,1939, 1948, 1957, 1966, 1975, 1984, 1990, 1993, 1999, 2002

8

Северозапад

Запад

Уточнение!
Началото на Китайската Нова Година не съвпада с нашата – при тях всяка година е
на различна дата през месец януари или февруари. В тези таблици се има
предвид китайската нова година. Има майстори и школи, които са приели
начин на изчисление, при който за начало на прорицателната година се
приема началото на слънчевата нова година, т.е. 4 или 5 февруари.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Кратки фън шуй съвети

Писане by styyni on Пет 19 Ное 2010, 14:17

Нещата, които са повредени,
счупени или не се използват една-две години е най-добре да се
изхвърлят. Изчиствайки дома си от ненужните вещи, освобождаваме място
на новото в живота.
Във ФЪН ШУЙ домът се дели на сектори и
всеки сектор е свързан с определена сфера от живота. Безпорядъкът или
претрупването на мебели и вещи, в който и да е сектор, води до застой
на енергиите и се отразява зле в съответната сфера от нашия живот. Може
да се започнете с един шкаф, с една стая. Важното да не се предаваме!
Ако направим чистката с удоволствие, когато искаме, а не по задължение,
тя може да ни достави истинско удоволствие (все пак най-подходящо е при
намаляваща луна). И наблюдавайте след това какво ново и хубаво ще се
случи.
Не гответе в лошо настроение.
Храната попива околната енергия, а ние, приемайки
храната, получаваме заедно с калориите и витамини и съответната
енергия.
По същата причина не се препоръчва гледане на
телевизия по време на ядене, особено на филми с агресия или предаване с
лоши новини и емоции. Например храната, която е благословена с молитва
е много по-хранителна и пречистена. А това е стара традиция в много
религии. Можем да го правим и ние. Молитвата "Отче наш" е напълно
подходяща.
Във фън шуй печката е един от символите на богатството. Затова трябва винаги да е чиста и котлоните да са в изправност.
Добре е да се използват всички котлони на печката, за да идва
богатството от няколко места. Огледало зад котлоните не ви съветвам да
слагате (както пише в някои книжки по фън шуй), защото елементът вода
(в случая огледалото) е в конфликт с елемента огън (в случая печката).
Не е желателно да се държат на видно място снимки на починали роднини.
Освен това махнете от портфейла си собствени снимки и снимки на деца и
близки. Снимките са носител на информация за човека, а парите са с
ниска вибрация и негативно излъчване, натрупано от хората, които ги
използват.


Не сядайте и не спете под греди в дома или където и да се намирате
освен, ако тяхното въздействие не е неутрализирано с помощта на
специалист. Не стойте дълго срещу остри ръбове и ъгли.
Тези
форми излъчват остронасочена енергия, наречена ша, която уврежда аурата
на човека. На тази схема е показано излъчването на трегер и как действа
на аурата на преминаващ човек. Изследването е на руски радиестезисти.
Цветята, традиционни за българския дом са: здравец, мушкато, индрише. Те
имат силна и хубава енергия, която пречиства, оздравява и предпазва.
Хубаво е да имаме в къщи няколко от тях. Друг вариант е използването на
етерични масла.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

„Дзен“ интериор за балансиран живот

Писане by Lindzi on Пет 19 Ное 2010, 14:45

„Дзен“ интериор за балансиран живот

Дзен учението лежи в основите на будистката философия за самопознанието. Дзен търси баланса във всичките му форми, проповядва просветление и единство на личността с околния свят. Създайте своя домашен Дзен - интериор за балансиран живот.
Всичко в природата се крепи на хармонията. Затова съзнателно или подсъзнателно всеки от нас се стреми към тази хармония. Борим се да постигнем баланс в живота между работата и дома, между кариерата и семейството, между ангажиментите и почивката и баланс в заобикалящата ни среда. Искаме да бъдем по-близо до природата и да създадем за семейството и себе си кътче, което подхожда на цялостната хармонична схема. Именно тук на помощ ни идват източната философия и „Дзен“ учението.

„Дзен“ проповядва самопознание чрез медитация, действие и песни. А подредбата на дома е идеалният начин да съчетаете трите в едно, спазвайки някои прости принципи в интериора. Защото обзавеждането на жилището е начин да определите личния си стил и да го изразите пред света. Имате свободата да покажете индивидуалност и уникалност, съчетвайки елементите които харесвате.

И така, как да подредите „Дзен“ интериор за балансиран живот?! Трите основни аспекта на „Дзен“ интериора са цветовете, материите и съразмерното разположение на мебелите. Цветовете влияят на настроението и на цялостното ви усещане за благосъстояние на духа. Материите създават единство в помещенията. А съразмерното разположение на мебелите внася усещането за хармония.


Цветовете в „Дзен“ интериора за балансиран живот


Природната палитра – цветовете на природата са директно отражение на вашето възприятие за заобикалящия ви свят. Той влиза в дома ви чрез цветовете на билките и подправките , които отглеждате, чрез дървените покрития и кафявите, морско- и небесносини елементи, чрез каменните и цветни декорации.

Модерната палитра – това са всички нюанси на цветовете с всичките им природни имена (от розово червено до маслено жълто и от шоколадово до малинов сорбет). Тук са и неутралните цветове за всички, които обичат простотата на излъчването.

Тайната на въздействието на цветовете в интериора на дома се крие в тяхната (не)комбинация. Не се страхувайте да използвате изобилие от цветове във всяка стая. Преди това обаче си припомнете техните особености.


 • Червеното, жълтото и оранжевото са топли цветове. Те провокират успеха, повдигат настроението и повишават кръвното налягане.


 • Синьото, зеленото и виолетово са студени цветове. Те носят спокойствие и хладнокръвие и понижават кръвното налягане.


 • Бялото, черното, бежовото, кафявото и сивото са неутрални цветове. Те могат да се комбинират помежду си, самостоятелно или с всеки друг цвят.


 • Червеното, жълтото и синьото са основни цветове, които възникват самостоятелно, а не чрез смесване на други цветове.


 • Оранжевото, зеленото и виолетовото са вторични цветове, възникващи от смесването на два основни цвята.
Можете да комбинирате всички цветове от една група, един основен с един вторичен цвят и два основни цвята с един вторичен и обратното.

Материите в в „Дзен“ интериора за балансиран живот

Тук става дума за всички видове материи. Различните трябва да са комбинирани една до друга и да са в близост до дърво, метал, керамика или стъкло. Точно тази на пръв поглед несъвместимост създава баланса. Както една перфектно аранжирана „Дзен“ градина съдържа 5-те елемента на природата – вода, земя, огън, дърво и метал, една перфектно подредена стая ще съдържа някои от всички изброени по-горе елементи – естествени влакна, метал, стъкло, керамика, дърво и светлина.

Можете да комбинирате:

 • Меки и грапави материи (като кадифе и сурова коприна)


 • Гладки и груби материи (като мохер и лен)


 • Лъскави и матови повърхности (като стъкло и месинг)


 • Устойчиви и неустойчиви повърхности (като дърво и варовик)

Съразмерното разположение в „Дзен“ интериора за балансиран живот

Разположението на мебелите е първото нещо, което прави впечатление при влизането в едно помещение. Затова те трябва да излъчват симетрия и хармония. Комбинирайте големите мебели с големи и малките – с малки. Стилово не е задължително да си подхождат, дори напротив – по-добре да са различни, но да се допълват. Подредете, големия диван и столове с голяма маса за кафе, стандартния по размер диван заедно с два фотьойла и ниска масичка за кафе (като добавите помощна масичка между фотьойлите), или просто един удобен фотьойл, две табуретки и малка масичка.

Създайте живот и атрактивно излъчване на интериора като прибавите елементи с различен мотив. Например върху карираната кувертюра или дамаска може да нахвърляте възглавнички във всички „начупени“ вариации – на цветя, на листа, геометрични форми, вълнички и сърчица. Върху мъхестия рошав китеник пред дивана можете да сложите масичка от ковано желязо или стъкло. На стената закачете няколко картини с красиви рамки.

Детайлите има занечение за „Дзен“ интериора

 • Украсете масата с ръчно бродирани салфетки


 • Сложете пресни цитрусови плодове в купа от ръчно правена керамика


 • Подредете на някоя лавица, огрявана от слънцето различни по цвят и с интересен дизайн бутилки


 • В случай, че имате камина, в топло време сложете в нея няколко големи свещи или красив декоративен свещник и ги запалете на вечеря.


 • Засадете рай грас или други тревисти растения в дървени сандъчета.


 • Покрийте с мъх пръстта на стайните растения.


 • Букет със свежи цветя винаги ободрява атмосферата.


 • Ако имате голяма морска мида, напълнете я със соли, ароматни масла или просто с цветен сапун и я поставете до ваната.
И така, „Дзен“ интериорът за балансиран живот не се отнася толкова до правилата, колкото до личното ви себеусещане в дома и в света. Затова когато се стремите към баланс в дома, мислете за комфорта, който ще подхранва и успокова душата и тялото ви.

Мислете за природата и за това, че всеки човек е съставна част от нея. Мислете и за своята уникалност. Позволете й да триумфира и да се изяви. Защото както при музиката, важна е не формата, а изразяването на личността.
Източник


avatar
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Фън Шуй - Ваза на богатството

Писане by Lindzi on Вто 07 Дек 2010, 14:17Какво представлява вазата на богатството?
Това е красив съд, в който се слагат различни ценни неща и символи. Вазата на богатството е един най-забавните и приятни методи за привличане на богатство във Фън Шуй. Обикновено човек го прави в добро настроение, като си пожелава хубави неща.Това е красив съд, в който се слагат различни ценни неща и символи. Вазата на богатството е един най-забавните и приятни методи за привличане на богатство във Фън Шуй. Обикновено човек го прави в добро настроение, като си пожелава хубави неща. Съдът може да е направен от елемента Земя (керамика, порцелан) или от елемента Метал (мед, сребро, месинг). Най-удачната форма е съд с широко гърло, което преминава в по-тясна шийка и се разширява в широк обем. Символизмът на тази форма е: парите лесно влизат и по-трудно излизат. Съдът трябва да е устойчив, стабилен и да ни харесва. Може допълнително да го украсим или изрисуваме по свой вкус.

Обикновено вътре в съда се слагат 3, 6 или 9 китайски монети с квадратен отвор, свързани с червен шнур. Ние може да използваме актуални български монети, например от 1 лев. Трябва да се сложат и банкноти – както левчета, така и евро, долари и други валути, които за нас имат някакво значение – например ако имаме бизнес с определен вид валута. Може да се добавят старинна монета, златен предмет, друг важен за нас паричен символ. И тъй като парите обичат обръщението, добре е в края на годината част от парите във вазата да се изхарчат за да дойдат нови постъпления. За какво се харчат също не е маловажно. Ето един принцип, който не е задължителен, но работи добре – една трета за себе си, една трета за църквата или благотворителност, останалата една трета – за любими хора. Част от паричките трябва да останат в съда ''за мая''.Лилиян Ту - известен Фън Шуй специалист предлага във вазата да сложим и 7 вида полускъпоценни камъни. Можем да избираме измежду: аметист, цитрин, прозрачен кварц, топаз, тигрово око, малахит, корал, лазурит, содалит, сердолит, нефрит, перли, аквамарин, планински кристал, розов кварц, тюркоаз и др. Препоръчва и поставянето на пликче с малко пръст от двора на богат човек, разбира се пръстта се взема с разрешение.
Препоръчва се и слагането на пет вида семена: жито, ориз, боб, просо, ечемица, също в пликче. Семената са символ на изобилие и на хранителните запаси в семейството.

Според мен добре е вазата да не е запълнена до горе за да има място за още богатства. При сполучливо завършен проект или сделка, можем да добавим нещо вътре в знак на благодарност. Най-подходящо място за тази красива символична ваза е сектора на ''Богатството'' – бил той сектор на дома, стаята или просто сектор на бюрото.

И нека не забравяме основни принципи като ''Законът за вземането и даването'' (виж Дийпак Чопра ''Седемте духовни закона на успеха'').

Ако използвате правилно своята ваза на богатството, може да получите необикновено позитивни резултати. Но използването на символи е само една малка частичка от изкуството Фън Шуй.
Автор: инж. Елза Панайотова - Фън Шуй експерт
avatar
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Фън Шуй съвети за кухнята

Писане by styyni on Нед 19 Дек 2010, 07:05


За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е мястото
където храната за обитателите се измива, подготвя, съхранява и приготвя.
Кухнята също така е и мястото, което се влияе от майчината енергия на
дома. Това е мястото, което обединява всички обитатели и подхранва
любовта, разбирателството, търпението и взаимопомоща между тях.
1. Разположете кухнята си в най-отдалечения край на жилището
Най-доброто място за разполагане на кухнята е във вътрешната част на дома.
Избягвайте разположение в близост до входната врата, тъй като добрата
Чи, влизаща в жилището веднага ще бъде “сготвена”. Вместо това изберете
достатъчно отдалечена стая в задната част на дома, където да я
разположите.
2. Никога не разполагайте кухнята в северозападния сектор на дома
Тази позиция е известна като “пожар пред портите на рая”. Ефекта може да
бъде пагубен и особенно негативен за семейния патриархат. Причината за
това е, че северозападния сектор на дома представлява бащата. Освен това
символизира мястото, където божествената енергия изтича от дома.
Разполагането на кухнята в Северозападна посока води до ежедневно “разтваряне” на
добрия късмет от огъня (печката). Ако все пак кухнята ви вече е
разположена в тази позиция, можете поне да преместите печката от
северозападната зона на самото помещение. С други думи, преместете
всичко, което предизвиква създаването на огнена енергия колкото е
възможно по-далеч от този сектор. В противен случай, човекът, който
изхранва семейството, може да загуби работата си, да се влоши
благосъстоянието му или дори по-лошо - да повлияе на здравето му.
Ако не сте в състояние да направите нищо, за да отстраните този недостатък
на кухнята, препоръчително е да поставите самовар (или някакъв подобен
съд) пълен с Ян-вода (неподвижна вода) в северозападния ъгъл. Ефектът ще
бъде намаляване на влиянието на енергията на огъня. Тези от вас, които
живеят в страни с умерен климат, също трябва да спазват това правило.
3. Винаги поддържайте кухнята чиста и добре проветрена
Изключително важно е кухнята ви да бъде достатъчно добре осветена, проветрена и
просторна. Свикнете ежедневно да отваряте прозорците и да проветрявате
помещението. Ако готвите много, поставянето на абсорбатор ще подпомогне
предпазването от натрупване на дим и миризми. Застоялите миризми в
кухнята водят до натрупване на негативна Чи и влияят върху късмета на
домакинството.
4. Пазете се от тоалетни разположени в близост до кухнята
Ако близо до кухнята ви е разположена тоалетна, винаги дръжте вратата й
затворена. Освен това вратата на тоалетната и печката не трябва да са
разположени една срещу друга, тъй като това ще окаже негативно
въздействие върху приготвянето на храната, а резултатът ще бъде лош
късмет за семейството. Препестете печката си далеч от подобна позиция.
5. Скрийте кошчето за боклук
Кошчетата за боклук съдържат гниещи и ненужни неща излъчващи застояла и нежелана
Чи енергия. Скрийте ги далеч от кухнята, където приготвяте храната за
семейството си. Изкарайте ги отвън, ако имате тераса или двор или си
вземете от онези кошчета, които се монтират на вътрешната врата на
кухненските шкафове. Така, затваряйки вратата ще скривате боклука.
6. Избягвайте несъвместими (противоположни) елементи
Във всяка кухня има вода и огън. Мифката и хладилника са представители на
елемента вода, а печката, скарата, фурната са представители на елемента
огън. В комбинация те са несъвместими елементи, които могат да причинят
неприятни кавги между членовете на семейството. За да избегнете това
разположете огнените и водните уреди колкото се може по-раздалечени.
Освен това се убедете, че не са поставени директно едни срещу други,
защото това е дори по-лошо от последователното им подреждане на една
страна.
7. Позициониране на огнената уста за повишаване на благосъстоянието
Благосъстоянието
на членовете на семейството се влияе най-много от местоположението на
печката, фурната или печката за приготвяне на ориз. Това местоположение
се определя по “компаса Ба-Гуа” и се свързва с индивидуалните добри и
лоши посоки на членовете на семейството. Този индивидуален метод е много
мощен, а класическата фън шуй школа, която го прилага е доказала
неговата ефективност и бързодействие при трансформирането на личния
късмет.
Според Ба-Гуа, захранването с електричество (или друг
алтернативен източник, като газова бутилка) на печката/фурната, в която
се приготвя храната на отделния индивид, трябва да е разположено в някоя
от неговите положителни посоки. Например, ако според Ба-Гуа една от
вашите положителни посоки е Север, то контакта, на който е включена
печката, трябва да е разположен на северната страна.
Изпълняването
на това важно правило във фън шуй често е много трудно, тъй като
отделните членове на семейството имат различно число Гуа, респективно
различни добри и лоши посоки. Ако вашият случай е такъв следвайте
положителните посоки на главата на семейството. Посоката на мъжа винаги е
по-важна и с по-голям приоритет пред тази на жената.
За тези от вас, които държат много на равенството между половете, Лилиян Ту
предлага едно решение, което е приложила в собствения си дом. Тъй като
двамата със съпруга й имат противоположни добри и лоши посоки, като
нейната най-добра е най-лошата за съпруга й и обратното, тя е поставила
две печки за приготвяне на ориз - по една за всеки от тях.
8. Енергетизиране на други елементи в кухнята
Ако желаете да направите по-фина настройка на енергиите в кухнята трябва да
проверите своите най-добри посоки свързани с подобряване на
благосъстоянието, здравето, успешните взаимоотношения и повишаване на
късмета. След тяхното определяне можете да поставите печката си така, че
контакта за нея да е разположен в една от тях, като прецените какво
точно искате да постигнете. Ако се стремите да подобрите здравословното
си състояние, то контакта трябва да е разположен с лице към зоната на
Небесния доктор, ако искате да подобрите любовния си живот - търсете
зоната на взаимоотношенията. Важното е да определите какво точно искате
да постигнете с позиционирането на печката. Ще бъдете изненадани колко
могъщи са деветте зони в кухнята ви.
9. Избягвайте приборите за еднократна употревба
Не използвайте прибори и съдове за еднократна употреба в ежедневието си.
Няма проблем ако сте организирали градинско парти на лунна светлина и не
желаете “сребърния” ви комплект да изчезне, но редовното хранене по
този начин програмира тенденция към спад на благосъстоянието в бъдеще.
Създава се негативна енергия, предполагаща недостатъчни средства за
закупуването на прилична посуда.Десетте минути вповече, които ще
загубите за измиването на съдовете си заслужават труда.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: ФЪН ШУЙ..............

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите