Кучешка агресия!

Предишната тема Следващата тема Go down

Кучешка агресия!

Писане by styyni on Чет 11 Ное 2010, 19:48

Генетичните и наследствени фактори имат непосредствено влияние върху агресивността при кучетата. Породите отличаващи се със своите охранителни качества като например, добермани, акити, ротвайлери,безусловно биват по–агресивни, отколкото някои други породи. Също така влияние оказва и лошото развъждане върху темперамента на кучето.Агресия може да предизвикат и хормоните. Още една вероятна причина за наличието на агресивност—заобикалящата среда:условията на живот, недостатъчната социализация, честите и безсмислени физически наказания, нападения от страна на други агресивни кучета,прекомерното поощрение на стопанина, когато кучето проявява агресия,изолация от хора или постоянен тормоз от деца. Очевидно кучетата не са човешки същества. За тях съществува стадната йерархия,която се установява и поддържа чрез езика на тялото, звуците, сигналитеи миризмите. Винаги в една глутница има доминиращо животно (алфа),другите членове винаги имат по–нисък „статус“ в нея. Когато кучетата съжителстват с хора те гледат на тях като на „членове на глутницата“ и се опитват да намерят своето място в нея. Ако кучето покаже признаци надоминантност (например, ръмжи охранявайки храната си) и таковаповедение не се коригира от стопанина—за кучето това означава, че се е„изкачило“ на едно „стъпало“ в семейната йерархия по отношение на единили всички членове на семейството. Началните признаци на доминатност по правило си остават незабелязани отстопанина, като той обикновено се опитва да си обясни поведението на кучето си с някакво временно неразположение, да речем. Но в момента в който кучето „набрало сила“ да се катери и завоюва позицията на „алфа“посегне да ухапе стопанина си, уви, чак тогава бива „забелязана“доминантната проява на домашния ни любимец. Стопанина не разбирайки защо това поведение прогресира започва да се кара и наказва кучето.Твърде често такива кучета завършват „йерархичната си кариера“ в някой кучешки приют. Биват приспивани там само заради това, че стопанина имне е съумял да види и стопира навреме развитието на агресивното поведение в домашния си любимец.
Типове агресия
Съществуват няколко типа агресия:

 • защитна
 • провокирана от страх или болка;
 • доминантна
 • охранителна
 • териториална
 • сексуална (към животно от същият пол—„спор“ за партньор);
 • родословна
 • родителска
Едно куче може да проявява едновременно няколко типа агресия.
Доминантно–агресивните кучета изглеждат уверени в себе си и напрегнати. Те стоят изправени „като струна“ с изправена гордо глава и напрегнат поглед. Опашката е„навирена“ нагоре, като леко я поклащат.
Те „изискват" настойчиво да бъдат изведени, когато те „искат“; хвърлят се с лай към прозорците на дома при най–малкият шум отвън; облайват продължително преминаващите навън кучета; ревниво пазят храната си и заплашително повдигат глава,когато някой се приближи твърде към нея. Мнозина от тях не се подчиняват на команди, особено на „на место“ и „седни“.Доминанто–агресивни кучета се срещат доста често и сред чисто кръвните кучета.
Защитно–агресивните кучета се държат доста противоречиво. Те заемат подчинителна поза (свити уши,стараят се да не ви гледат в очите, снишават се към земята, подвиватопашка), ближат ви ръката, лягат по гръб показвайки ви корема си. Те отказват да се подчиняват на общите правила, които вие поставяте предтях. Не харесват да бъдат докосвани по лапите, не обичат да ги чешат,решат, подстригват и често се страхуват от човешките ръце. Това са тезикучета, които хапят от страх. Заставени да отидат в ъгъла те щракат съсзъби и често хапят хората, когато те се обърнат към тях с гръб. Запомнете веднъж завинаги: ако кучето е успяло да се домогне до позицията на„алфа“ за да поправите и промените доминантно–агресивното му поведениене бива да прилагате наказание! Това би провокирало кучето да ви сеподчинява от страх, но то никога няма да стане пълноценен „член“ навашето семейство. За съжаление горчивата истина е, че куче хапало хорае почти невъзможно да бъде „променено“ затова такива животни биватприспивани. Злобните кучета обикновено са такива защото са попаднали в„лоши ръце“ на хора с ниска култура или комплексирани, но това не правикартинката по–приемлива за околният, миролюбив свят. Вчовешкото общество няма място за озлобени, агресивни, налитащи даразкъсват себеподобните си или хората—„опропастени“ кучета.
Как да предотвратяваме нападение от кучета?


 • Старайте се да не влизате в дворовете на ваши познати, които отглеждат куче там,без да сте поканени предварително. Не хуквайте да бягате ако Ви изскочи куче на пътя—това само би стимулирало агресия. Опитайте се да демонстрирате твърдост и превъзходство, говорейки със спокоен тон на кучето. Колкото и странно да звучи това понякога проработва. Също така бихте могли с твърд глас да кажете „Не бива“ или „Седни“—това също би могло да помогне в такава ситуация.
 • Старайте се да избягвате да гледате кучето в очите—това то би „изтълкувало“ като предизвикателство от ваша страна. Вместо това опитайте да запазите хладнокръвие и да се държите така все едно, че то никак не ви интересува. Ако кучето започне да пристъпва към вас бавно започнете да отстъпвате, държейки кучето в полезрението ви, но все така правейки се,че то не ви вълнува. Ако кучето продължи да настъпва към вас–спрете иизчакайте. Ако карате колело не се опитвайте да ритнете кучето. Спрете,слезте от колелото и го поставете между вас и кучето. Кучето ще загуби„преследваната плячка“ и вероятно ще загуби интерес към вас. Никога не галете „странни“ или непознати, скитащи кучета. Никога не се доближавайте до непознато спящо или хранещо се куче. Не се срамувайте да се качите на дърво или да извикате за помощ ако се страхувате и сте в безизходна ситуация. Не се свенете да помолите стопанина на кучето даго хване и задържи, когато преминавате покрай него. При случай наухапване или при среща със свободно мотаещи се агресивни кучетазадължително доложете на съответните органи на реда.
 • При атака на агресивно куче винаги се стремете да запазите максимално спокойствие и присъствие на духа. Дж. Майкъл Корнуел съветва децата така:
  Станете дърво. Съберете краката един до друг, лактите към гърдите, а с китките на ръцете се хванете за шията.
  Никога не се обръщайте с гръб към пуснато свободно, агресивно лаещо куче. Дайте възможност на кучето да Ви подуши. В повечето случаи кучетоби се отдалечило убеждавайки се, че вие не представлявате заплаха занего. Говорете на кучето със спокоен тон. Опитайте да му кажете „Иди сивкъщи“, „Добро куче“. Изчакайте кучето да се отдръпне след, което бавносе оттеглете от полезрението му. В краен случай хвърлете или сепресторете, че замеряте с някакъв предмет агресивното куче.
Ако най–лошото се случваи кучето ви захапе, опитайте да му „подадете“ да захапе якето ви,чантата, каквото и да е. Ако атакувалото ви куче ви събори на земята свийте се на кълбо и скрийте с ръце главата и шията си. При случай на ухапване веднага потърсете медицинска помощ.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Видове агресия!

Писане by styyni on Чет 11 Ное 2010, 19:59

За да разбираме по-добре поведението на своето куче, трябва да имамеправилна представа от какво се мотивира то. Един от най-сложните заразбиране моменти - това е агресията. Кучето може да ръмжи на котка повреме на разходка, да облайва случаен минувач, да лае на "брат поразум" при среща. Някои кучета могат да отговарят с озъбване, ръмженеили ухапване при опит на стопанина да отнеме играчка, храна, или дориопит просто да го изгони от дивана. Във всеки от тези случаинаблюдаваме агресивно поведение. Как да контролираме тази агресия,поощрявайки или потискайки я да постигнем желаната реакция?

С агресията са свързани най-много легенди и "народни" методи, водещипонякога до непредсказуеми резултати. Английски кокер, чиято доминантнаагресия помагах да се коригира, рискуваше да се раздели с живота зарадитакива легенди. Млад ветеринарен лекар, виждайки как десетмесечнотокуче ръмжи на стопаните си по време на хранене, им съобщил, че кучетоима "ген на агресивността" и трябва да бъде приспано. В противен случайлекарят им обрисувал перспективата цялото семейство да бъде убито презнощта. Ни повече, ни по-малко. На кучето му провървяло - преди да гоприспят, решили да се посъветват с треньор.
За контрол над агресията трябва да знаем от какво се предизвиква тя и каква цел преследва кучето със своето поведение.
Доминантна агресия
Това социално поведение е свързано с йерархичните отношения вглутницата. Трябва да разберем, че кучето, живеещо в семейството начовека, пренася законите на отношенията в глутницата върху хората.Затова обект на доминиране могат да станат и стопанинът, и роднините, идецата. Често стопанинът контролира кучето, но доминантната агресияможе да се прояви по отношение на често гостуващи роднини. Кучетопознава тези хора и ги смята за "свои", но демонстрира превъзходствотоси, като ги поставя на място.
Може да се прочете по-подробно за доминантната агресия и методиката за потискането и в материалите:
- Доминантно поведение на кучето. Причини, прости методи за коригиране.
- Агресия на кучето към стопанина. Какво да правим?
- Проблемът на "втори номер", борба за място в йерархията на глутницата
(заб. mil_: тези материали ще публикувам в следващите постинги)
Териториална агресия
Този вид агресия също се отнася към социалното поведение. Но, заразлика от предишния вид, това поведение е насочено към членове надруги, конкурентни глутници. Ръмжене и лай при почукване на вратата,облайване на минаващи близо до мястото - всичко това е териториалнаагресия. Едно и също куче може да се отнася агресивно към ваш познат удома и въобще да не реагира на появата му на улицата. Ключовият моментпри този вид агресия е, че тя се проявява на собствена територия.
Защитна агресия
Ако кучето или членове на неговата глутница са заплашени от опасност,кучето проявява защитна агресия. Вашият питомец може да облайванепознат по време на разходка, ако той се държи "подозрително": спира,гледа ви, опитва се да се приближи. Всички тези действия се приемат откучето като пряка заплаха и то може да реагира агресивно. Трябва да сеотбележи, че за хилядолетия съвместно съществуване с човека, кучетатаса развили специфични реакции, които не са характерни за дивитеживотни. Така, много кучета дори във възрастта на кутре, реагиратагресивно на страничен човек, носещ в ръце чувал или сандък. Тазиреакция е вродена, кучета с такава реакция са се подбирали изкуственокато "най-съобразителни".
Ловна агресия
Агресивно поведение, храктерно за лов или игра с плячка.
По време на обучението, а така също и при ежедневното управление накучето, е нужно да имаме ясна представа за вида на агресията на своетокуче и грамотно да я използваме. Например, за да прекратим защитнаагресия, страничният човек трябва да спре. В същото време притериториална агресия това няма да помогне, кучето ще атакува дотогава,докато човекът не напусне неговата територия. При обучение в защитанай-добре е да се започне работа по развиване на ловна агресия, тъйкато нервната система на кучето няма да се подлага на натиск.
За някои кучета резултат дава използването само на териториалнаагресия, за други - само защитна. Затова методиката за защитна работатрябва да се подбира индивидуално за всяко куче.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Дакелите са най-агресивните кучета

Писане by pumpal21 on Пет 12 Ное 2010, 16:32

Дакелите може да са малки, но ново изследване установи, че те са най-агресивните кучета, съобщи в. "Сънди телеграф".
Всеки пети от обхванатите в изследването дакели е хапал или се опитвал да ухапе човек.
Същият процент са нападали други кучета, а всеки 12-и е хапал собственика си. Затова те оглавяват класацията на 33 породи, оценени за тяхната агресивност. На второ място е още по-малка от дакелите порода - чихуахуа. Трети е друг миниатюрен любимец - териерът Джак Ръсел.
Джеймс Серпел - един от учените, участвали в изследването на университета на Пенсилвания, каза, че най-малките породи може да са по-предразположени генетично към враждебност от големите кучета.
"Отчетените нива на агресия в някои случаи са обезпокояващи - каза той. Ухапванията или опитите за ухапване при тях достига 20 процента към непознати хора и 30 процента към чужди кучета".
Породите, които проявяват най-малко агресивност, са басетите, златистите ритривъри, лабрадорите, сибирските хъски и хрътките.
Кучетата с най-лоша слава - ротвайлерите, питбулите и родезийския риджбек са със средна или дори по-ниска агресивност към непознати.
Досега изследванията на кучешката агресия са се съсредоточавали главно върху статистиката на ухапванията.
Учените от университета на Пенсилвания обаче мислят, че тя може да е подвеждаща, защото много инциденти не се съобщават. Големите кучета пък имат лоша слава, защото техните ухапвания по-често изискват медицинска намеса.

Източник:Тук!

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Кучешка агресия

Писане by pumpal21 on Пет 12 Ное 2010, 16:45

Ако някога сте хапани от куче то със сигурност не сте единствения. Повече от 2 % от хората в България биват ухапвани всяка година. Какво поражда агресията и как собственикът на кучето да се справи с нея?
Агресията при кучетата се определя като заплашително поведение насочено към друго живо същество. Това включва ръмжане, хапане, скачане срещу обекта и други. Кучета които се държат така не са ненормални, те показват едно съвсем нормално поведение за тях, което обаче не е съвместимо с човека. Има много причини, поради които кучето би проявило агресия към непознати и дори към собственика си.
Първото нещо, което трябва да направите за да откриете причината за агресивността на вашето куче е да отидете при ветеринар. Някои ветеринари биха могли да би посетят и у дома, но имайте в предвид, че там кучета е по агресивно защото се чувства на „своя” територия.
Няма обоснована медицинска причина за проява на агресия от страна на кучето, затова ветеринарят най-вероятно ще ви посъветва да посетите възпитател. Той ще проследи историята и причините пораждащи агресия и ще назначи подобаваща терапия.
Дори и терапията да бъде успешна вие трябва да сте винаги нащрек. Честотата на такъв вид поведение може да се намали, но почти никога да се елиминира напълно. Запомнете, че сигурността ви и тази на хората около вас е на първо място.
Диагноза
По време на изследването водено от ветеринарят, ще се разбере дали има основателна причина вашето куче да проявява агресивно поведение. Например: куче с болки във врата може да бъде агресивно, когато се води на каишка.
Ако се отхвърлят всички медицински причини ветеринарят ви ще ви насочи към кучешки възпитател. Той от своя страна ще ви зададе много детайлни въпроси относно поведението на вашето куче. Това може да продължи няколко часа. Точното описание на поведението на вашето куче е задължително. Имайте в предвид следните насоки, на които предварително да обърнете внимание.
-Кое предизвиква агресията
-Колко често се случва
-Към кого е насочена
-Специфичното поведение
-Стойката на вашето куче
Едно видео заснемане на такава ситуация би било от полза за възпитателя. Детайлните отговори на въпросите на треньора биха му помогнали по-лесно да открие причината за това агресивно поведение и последващата терапия. Възпитателя също ще ви запознае и с евентуалните рискове, които крие терапията.
Агресията при кучетата се влияе от няколко фактора: генетична предразположена, предишни преживявания, незрялост, пол, години, размер, хормонален баланс, психологически статус и външни стимули. Възпитателят използва класифицирана система базирана на изследване на поведението и обстоятелствата при които то се появява. Това се прави с цел да се определи причината и отключващите фактори на агресивното поведение. Класификацията е както следва:
Доминиращата агресия – това е един от най-често срещаните видове агресия, с които възпитателните се занимават. Агресивното поведение е насочено към един или няколко членове на семейството или към други домашни любимци. Кучетата са стадни животни и си приличат с нас хората по тази нужда, да имаме човек до себе си.
Териториална агресия – насочена към хора извън семейство, които навлизат в територията на кучето (къща, стая, двор).
Еднополова агресия – между двама мъжки най-често замесени е териториален или доминиращ спор. Агресия между две женски най – често породена при съвместно съжителство.
Хищническа агресия – насочена към обект, който кучето сметне за плячка, най-често други видове животни, но понякога и към неодушевени бързо преминаващи покрай тях обекти като кола, колело и т.н.
Страхова агресия – проявява се когато хора или животни се доближат до страхливо, наплашено куче. Последното става такова например, когато е притиснато и не може да избяга или е малтретирано от собственика си. Друг фактор отключващ агресията при кучетата е близостта от активни, шумни деца. Майчинска агресия- насочена към всеки, който се опита да доближи малките на кучката, или да доближи кучка в напреднала бременност.
Лечение
Начинът за справяне с агресивното поведение може да включва комбинация от поведенческо-коригиращи техники (навик и десинсибилизиране), медикаментозна терапия, операция (кастриране), отхвърляне и манипулиране. Всеки случай е уникален сам за себе си и успехът от лечението зависи от диагнозата и е свързан с вашата способност, мотивация и план.
Домашни грижи
Ако вашето куче е непредсказуемо, обезателно му слагайте намордник докато намерите професионална помощ. Докато не получите нужната помощ, опитайте се да предотвратите всички ситуации в които кучето ви може да бъде агресивно. Не проявявайте физическа агресия. Това може да засили агресията в кучето и да доведе до неприятни и дори фатални последици. Предотвратяването на проблеми може да се изрази със следните поведения:
-Дръжте кучето в друга стая, когато имате гости вкъщи.
-Хранете вашите кучета в различни помещения ако се сбиват за храна.
-Отстранете кокали или други предмети, които кучето може да пази.
Не позволявайте деца без родителски контрол да остават с кучето. Хубаво е също да ги държите на страна когато кучето се храни или играе с кокал. Не позволявайте на децата ви да дразнят и удрят кучето.
Когато извеждате вашето куче, винаги използвайте каишка. Ако кучетата ви се бият не заставайте между тях. Прекратете битката използвайки вода, с вик, одеяло или спрей.
Източник:Тук!

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Кучешка агресия!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите