Работното кътче у дома

Предишната тема Следващата тема Go down

Работното кътче у дома

Писане by Lindzi on Пет 22 Окт 2010, 19:37

Работното кътче у дома е мястото, от което ръководите бизнеса и сметките си, където сте разположили компютъра си и където прекарвате определено време от ежедневието си. Ето защо работното кътче у дома трябва да е удобно, достъпно и практично.Организирането на работното кътче у дома е също толкова важно, колкото и останалата част от интериора. Но това може да се окаже трудна задача - от една страна трябва да създадете атмосфера, предразполагаща към работа, а от друга – работното кътче трябва да отразява стила и комфорта на останалата част от дома ви. И все пак, работното кътче е задължителна част от интериора на всеки модерен дом , защото ви позволява да съчетавате личния и професионалния си живот и сами да определяте правилата на поведение. Организирането на работното кътче у дома не се свежда само до осигуряването на бюро и компютър. Да, това са основните компоненти на всеки офис, но далеч не единствените. Най-важното за създаването на продуктивно и комфортно работно кътче у дома, е разумното използване на пространството, с което разполагате.

Стъпки на организиране на работното кътче у домаНа първо място, определете целите на работното кътче у дома и усещането, което искате да му „вдъхнете“. Ако прекалите с домашните акценти, има голяма вероятност да отвличате вниманието си с многобройни фактори (като виковете на децата, бръмченето на хладилника, работещият телевизор) и да не сте ефективни в работата си. Но ако изберете прекалено стерилната офис обстановка, то няма да почувствате предимствата да имате работно кътче у дома. Така че търсете „златната среда“.В зависимост от предназначението на работното кътче у дома, помислете колко голямо да е бюрото, колко стола да разположите около него, с какъв вид оборудване да се снабдите (принтер, факс, допълнителна телефонна линия) и какви осветителни тела да монтирате. Защото работата от вкъщи не означава да седите с лаптопа на кухненския барплот .Работата от вкъщи променя стандартния офис график (от 09:00 до 17:00 ч.) и понякога може да се заседите чак до 02:00 часа сутринта.
В същото време изпълнението на професионалните ви ангажименти може да е пряко свързано със семейните. Затова ваша отговорност е да подредите приоритетите си и да си поставите цели за изпълнение на определено количество работа дневно. Помнете, изработването на график и правилното организиране на работното кътче у дома, ще ви осигурят продуктивност и ефективност.

Съвети за организиране на работното кътче у дома:Разположението – Вземете предвид притока на чист въздух (необходим за оросяването на мозъка ви по време на работа), използваемостта на помещението, където ще разположите работното си кътче (и способността ви да се концентрирате в присъствието на други хора) и възможните дразнители на вниманието ви. Най-добре, разположете бюрото си срещу вратата, така че да имате пряк поглед към всеки влизащ в помещението. Ако има прозорец, обърнете екрана на компютъра под ъгъл 45 градуса спрямо него, за да намалите отразяването на дневната светлина.

Осигурете си гледка – Постарайте се, бюрото ви да е разположено така, че когато вдигнете очи от работата, която вършите, да виждате нещо по-приятно от студената стена пред себе си. Това може да е гледката през прозореца, красива картина, дори аквариум. Не жертвайте формата за сметка на функционалността – На първо място в работното кътче у дома се нуждаете от бюро, етажерка и чекмеджета за документи. И те трябва да ви служат по предназначение.
Помислете как ще организирате всичко и изберете мебели, които са едновременно стилни и функционални. Ако сте привърженици на традиционния интериор, изберете тъмно дърво за бюрото и удобни столове с мека тапицерия. Можете да освежите обстановката с няколко модерни декоративни елементи от метал или пък с някакво ефектно прозиведение на изкуството. Изберете най-удобния стол – Вземете предвид времето, което прекарвате пред компютъра и си спестете болките в гърба с правилно подбран стол. Класическият офис стол е ергономичен, с мека тапицерия и на колелца. Ако не можете да си осигурите такъв, то поне се постарайте вашият да има облегалки за ръцете и да е на подходяща височина спрямо бюрото.

Боядисайте стените в любим цвят – забравете за традиционното бежаво или класическото бяло. Въздействието на цветовете може да изиграе решаваща роля в стимулирането на продуктивността ви. И ако вашият любим цвят не подхожда на цялостния интериор на дома ви, то препоръчително е да включите ярките цветове (червено, оранжево, зелено) в организаирането на работното кътче у дома.Добавете аксесоари от дома – Освен ако не се стремите към някаква модернистична, нетрадиционна визия, добавете елементи, които придават уют на работното кътче у дома. Това може да са тетрадки с весели корици, любима чаша, в която да държите химикалите и моливите, цветни листчета и декоративна плетена кощничка за други канцеларски материали. Сложете снимка на любим човек и добавете малко стайно цвете в саксия, които да освежават бюрото и деня ви.Използвайте пространството хоризонтално и вертикално – Без значение колко организирани сте, колкото повече работа вършите, от толкова повече пространство ще се нуждаете. Закачете лавици на свободна стена в близост до бюрото, така че от една страна да си освободите работна площ и от друга, да имате лесен достъп до папките и документите, които ви трябват. В голяма красива кошница може да отделяте натрупаните листове, принтирани документи, писма и бележки. Ако не обичате да залепвате листчета с напомняния по екрана на компютъра, изберете друго място, където сте сигурни, че също ще ги забелязвате.Овладейте техниката – Няма много начини, по които можете да украсите компютъра, принтера и телефона, но поне можете да скриете кабелите им, които със сигурност дразнят погледа ви. Първо се уверете, че в близост до устройствата има контактни ключове с лесен достъп. Проследете всеки кабел и го съберете на снопче максимално, като го привържете с цветни ластичета. Избягвайте преплитането и скупчването на кабели. Използвайте разклонители с предпазител и се уверете, че около тях няма влага или вода.Доверете се на светлината – Уверете се, че в работното кътче у дома е достатъчно светло, за да сведете до минимум болките в очите и главоболието. Поставете помощна настолна лампа на бюрото, която да използвате при четене и писане, в допълнение към централното осветление.Създайте си вдъхновение – не забравяйте по време на работа да си доставяте удоволствие с малки кулинарни изкушения. Обградете се с любими предмети, които ви карат да се усмихвате, поставете любима снимка или красив пейзаж на десктопа на компютъра си и винаги си мислете, какви щастливци сте да можете да сте си у дома по време на работа.


Източник
avatar
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Как да организираме работното кътче у дома?

Писане by styyni on Пет 22 Окт 2010, 19:48


Как хем да ни е работно, хем уютно?


Онова местенце у дома, което принадлежи на бизнеса, на сметките и на работните ангажименти, заслужава специално внимание. То трябва да е лесно достъпно, да е удобно и в същото време практично. Освен че основната му задача е да ви предразполага към работа, то без съмнение трябва да се вписва към останалата част от интериора. Това в много случаи не е никак лесна задача, затова хвърлете един бърз поглед към нашите предложения за организиране на работното кътче у дома и си изберете тези от тях, които са приложими към вашия случаи.
Като за начало, трябва да определите каква точно атмосфера желаете да лъха от вашия домашен офис. Трябва така да уравновесите нещата, че нито домашният уют да гоподства над мотивацията ви за работа, нито създадената стерилна офис среда да унищожи предимствата от това да работиш от вкъщи.

Леглото не е най-подходящото решение за работа


Следващата важна стъпка е да определите каква техника ви е нужна – компютърът е едно на ръка, но замислете се трябват ли ви още принтер, факс и канапе за гости.
Освен това преди да започнете да организирате рботното си място у дома, замислете се как по най-правилния начин да организирате и себе си, и него, за да можете да постигате предвидените за деня задачи.
Леглото не е най-подходящото решение за работа
Следващата важна стъпка е да определите каква техника ви е нужна – компютърът е едно на ръка, но замислете се трябват ли ви още принтер, факс и канапе за гости.
Освен това преди да започнете да организирате рботното си място у дома, замислете се как по най-правилния начин да организирате и себе си, и него, за да можете да постигате предвидените за деня задачи.
И сега няколко практични съвета за уют и удобство:

- обърнете внимание на разположението – важно е да предвидите от коя посока идва чистият въздух, дали светлината няма да се отразява в монитора ви и дали непрестанното влизане и излизане в избраната стя няма да ви пречи;
- осигурете си приятна гледка, защото непрестанното взиране в стената срещу вас не е особено вдъхновяващо;
- стилът и функционалността трябва да вървят ръка за ръка и не бива едното от тях да е за сметка на другото;

Понякога е трудно!


- много важно е столът ви да е изключително удобен, в обратен случай целодневното седене ще ви донесе редица проблеми;
- ако имате възможността да боядисате помещението в любимия си цвят, ще си гарантирате постигането на желаната работна продуктивност;
- създавайте си моментни източници на вдъхновение с нещо вкусно от кухнята или с нещо мило – като рисунка на детето ви например;
- необходимо е и да осигурете достатъчно светлина в кътчето си за работа, иначе ще ви застигне главоболие и проблеми с очите.
И може би най-важният съвет е – създайте си уют, нека всеки малък детайл ви напомня не друго, а че сте си у дома.
Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите