Правилно хранене на аквариумни риби!

Go down

Правилно хранене на аквариумни риби!

Писане by styyni on Нед 17 Окт 2010, 08:35


Един от най-големите проблеми пред начинаещият акварист е колко храна трябвада сложи на своите риби. Прехранването на рибите е едно от най-опаснитенеща, които акваристта може да направи. Това може да доведе доунищожаването на аквариума по много начини. Прехранените риби щепроизвеждат много повече боклук, като освен нечистотиите, които теотделят ще има и по-големи количества неизядена храна, която ще пада вцепнатини и отвори и ще се разлага. Гниенето бързо ще доведе аквариумадо вонящо и отвратително състояние. Освен това рибите ще започнат дастрадат от образувалите се отрови и трудно някой биофилтър би сесправил с големи отделени количества амония. Прекомерното хранене нарибите ще доведе и до тяхното затлъстяване, което от своя страна водидо медицински проблеми. Рядко ще се види акварист, който ще оставирибите си да гладуват. В повечето случай, особено начинаещи акваристиправят грешката с прехранването на рибите. В природата рибите сапрограмирани да ядат колкото се може повече и за тяхното оцеляване тамтова е изключително важно. В домашни условия при изобилието от хранарибите незнаят кога да спрат да се хранят. Затова всеки акварист трябвада разбере от колко храна се нуждаят неговите риби, а не колко могат даизядат. За да разберете това може да започнете с поставянето на толковапарченца храна(люспи или пелети) колкото риби имате. Наблюдавайте следтова рибите как се хранят и дали всички риби са успели да хапнат нещо.Най-вероятно няма да ги удовлетворите от първия път, но вероятнохраната която сте сложили е изчезнала напълно. Сложете отново същотоколичество храна. Когато рибите са се нахранили те ще покажат по-малъкинтерес към храната. Може да сте сигурни, че храната която сте имсложили вече е огромно количество за тях. След няколко такиваексперимента вие ще знаете от колко храна се нуждаят вашите риби и нямада ги прехранвате.
След като сте се научили колко храна трябва да давате на рибите си,следващия проблем, който може да имате е каква е подходящата диета затях. Много от рибите имат специални предпочитания – това може да саводорасли, безгръбначни животни, водни растения, гъби или други риби.Независимо, че в природата те имат различни и специфични вкусове, ваквариума те биха се хранили добре и с продукти, които никога не биханамерили в природата. Изборът на такава храна може също да бъдездравословна за вашите риби. Трудно е да знаем нуждите на всички видовериби, но това което може да ви донесе добри резултати е да им даватколкото се може по-голямо разнообразие от храни. По този начин многопо-вероятно рибите ще се сдобият с нужните им хранителни съставки, зада бъдат в добро здраве и да се развиват добре. В редки случаи евъзможно рибите да откажат храната, която им давате. Това е симптом назаболяване, но най-често когато рибите откажат да се хранят, изхода елетален.
Има обаче и други причини рибите да отказват храната. Вероятно вие щезабележите това с намалелия ентусиазъм, когато им давате определенахрана. Причина за този намален ентусиазъм може да бъде промяната натемпературата в аквариума към много топло или много студено, което щезабави тяхното хранене. Други причини да не се втурват веднага къмхраната е ако сте им давали много храна преди това и вече не са гладниили пък е имало раждане или изхвърляне на хайвер в аквариума, коетосъщо да е послужило за храна на рибите.
Понякога рибите могат да се отегчат от храна, която сте им давали многопъти и е необходимо да направите промяна в диетата им, за да върнетежеланието им за хранене. Друго, което трябва да се знае и да незабравят акваристите, е че рибите могат да издържат по-дълго време безхрана. Много риби след добро нахранване могат да издържат след тованяколко дни преди да се хранят отново.
Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Хранене на рибките

Писане by styyni on Сря 20 Окт 2010, 12:39


Поради различният си произход и навици рибките имат различни изисквания към храната, с която се хранят.
В природата рибите се хранят с различни видове храна, като някои са растителноядни, а други хищници. За да имат вашите рибки прекрасни цветове, както и перфектно здраве,вие трябва да ги храните с храни отговарящи на техните изисквания.Например важно е на растителноядните рибки основната храна да ерастителна, за хищниците да се набляга на белтъчините, както и живатахрана и т.н.

По колко да храним рибките?

Първо е много важно да не прехранвате вашите любимци,тъй като това води до затлъстяване и смърт! Има едно основно прaвилопри храненето им: порцията им трябва да бъде такава, че да могат да яизядат най-много за 1-2 мин. Хубаво е да храните младите рибки 3-4 пътина ден, като им давате малки порции, а когато порастнат - 1 или 2 пътидневно. Понеже в природата рибките не винаги могат да намерят храна,организмите им са пригодени за гладуване. За това е добре възрастнитериби да не се хранят един ден в седмицата - нека се прочистят и наследващия ден да са още по-жизнени и енергични. По същата причнавъзрастните аквариумни рибки могат да бъдат оставяни без храна по еднаседмица, че даже и две - когато отивате на почивка примерно - те винагище си намерят малко храна в аквариума, а и толкова дълго гладуване нямада им навреди (ако не е по-често от 1-2 пъти годишно разбира се -системното недохранване има излкючително разрушително въздействие върхувсеки организъм!). Внимание - става дума за напълно пораснали риби -гладуването се отразява зле на младите рибки и затруднява развитието им- ако бъдат държани гладни те никога няма да станат толкова красиви иголеми, колкото биха могли.

Какво става с неизядената храна?

Неизяденатахрана или остатъците от храната, се превръщат в амониеви йони. Амонякае много опасен за вашите рибки!!! За това трябва редовно да сменятеводата в аквариума, за да не се привишат допостимите стойности наамоняка, както и да храните рибките си умерено - само толкова, колкотомогат да изядат.

С каква храна, да храним нашите рибки?


Пакетирана сушена храна

Товае основния вид храна, с който храните вашите рибки. Пакетираните хранисе правят от най-различни съставки: планктон, заленчуци, риба, яйцаживотински продукти и др. Те могат да бъдат на гранули, на люспи, или на таблетки.

Схрана на гранули е по-добре да храните по-големите рибки, защото акохраните например-неонки с едри гранули те не могат да я ядат (рибите недъвчат) и я плюят. Храните на люспи могат да се консумират от всичкивидове рибки, тъй като след потапянето им във водата те омекват и потъват, което е добре дори и за дънните рибки (като сомчетата). С таблетки има 2 варианта:
1-Продават се такива таблетки които се лепят на стъклото на аквариума(например Sera O-Nip)така рибките се струпват около таблетака и я кълват, точно тези O-Nipне е хубаво да ги давате много често, тъй като много цапат, напримерSera Spirulina Tabs не цапат толкова (те са на растителна основа).
2-Илипък другият вид таблетки, които просто ги пускаш и те потъват и такасомчетата или др. дънни рибки отиват да я ръфат. Няма вероятност да нея изядат :D

Сухите храни трябва да се разтвошават преди да се дават на рибките на толкова ситни парчета, че те да могат да ги лапнат.


Как да храним рибките-бебетата:


Новоизлюпенитеили новородените рибки, трябва да храните с най-ситната възможна храна.Mожете да си купите храна за риби-бебета от зоомагазина, но излизадоста по скъпо. Все пак различните фирми имат такава храна и с неямалките ви рибки ще пораснат здрави и хубави. Бебетата на живороднитериби можете да храните и с много ситно стрита храна от тази, с коятохраните и родителите им - просто след като анхраните рибите, изтърсетепраха от храната, който е останал по пръстите ви в аквариума с малките.


Вече поотраснали рибки:

Тукприлагам малко картинки на качествени храни, които се предлагат набългарския пазар. Има разбира се и други пълноценни марки и моделихрани за риби, освен тези.

*Растителни храни

На Sera: Sera Flora (5,20 лв 100мл), Sera Spirulina Tabs.
На Tetra: Tetra Phyll (4,20 лв. 100мл)
На Tropical: Tropical Malawi, Tropical Spirulina, Tropical Vegetable
Tropical Malawi
Tetra Phyll

*Основни храни

НаSera: Sera Vipan(3,20лв 100мл,1,50лв малките пликчета), SeraVipagran(1,50лв малките пликчета), Sera San(5,20лв 100мл), SeraO-Nip(1,20лв 1 блистер)
На Tetra:Tetra Min(3,60лв100мл), Tetra Pro Colour

Sera Vipagran

Sera Vipan
Sera O-Nip
Tetra Min

Дънни рибки:

Тъй като тези рибки стоят само на дъното, трябва да им осигурите храна която да потъва така, че и те да могат да се възползват.
На Sera: Sera Viformo, Sera Plankton Tabs, Sera Catfish Chips
На Tetra: Tetra TabiMin
На Tropical: Tropical Green Algae WAFERS

Sera Viformo
Sera Plankton Tabs
Tetra TabiMin

Храни за Златни рибки
Попринцип златните рибки имат по-различни изисквания към храната,сравнение с другите рибки.Тъй като те не могат да усвояват многотобелтъчини съдържащи се в спец. храни не предназначени за злати рибки,за това ето няколко(добри) вида храни за златни рибки:
На Sera:Sera Goldy (на люспи,5лв-100мл. )Sera Goldy Color (гранули)Sera Goldy Royal (на гранули)
На Tetra:Tetra AniMin (гранули) TetraFin(гранули)

Sera Goldy
Sera Goldy Royal
Sera Goldy Color


Живи Храни:

Отличнадобавка към сухите хранулираани храни е живата храна, която снабдяварибите с ценни витамини и минерали. Можете да храните рибките си с живихрани като:

*Тубифекс:Товаса едни маки червейчета, който се продават почти навсякъде. По принциптубифексът не е много препоръчителен за често използване - според някоиакваристи от него понякога се губи окраската на рибката, може дапренася опасни болести, и не изяденият тубифекс започва да гние и такасе замърсява водата в аквариума. Все пак, ако познавате надежденпродавач, за който знаете, че доставя качествен тубифекс, това е ценнадобавка към основната храна на рибките ви веднъж седмично.

*ДафнияДафниите,наричани още 'водни бълхи' са отлична храна за почти всички видоверибки. Те се продават в пликове с вода на пазара - при нея също имаизвестен риск от разнасянето на болести, но доста по-малък от този стубифекса.

*Хирономус (ларви на комар)

Лично аз смятам, че това е най-безопасната и пълноценна жива храна, но се намира доста трудно и то само през топлите сезони.

Замразени храни:

Замразенитехрани са практически почти същите като живите, само дето не са живи :D а замразени във фризер. Така до голяма степен се запазват хранителнитеим качества и отпада рискът от пренасяне на болести. Замразени храниможете да си направите сами от добре измити живи или да си купите отпо-добре снабдените зоомагазини. Ако не храните с жива храна,препоръчвам да давате замразена такава поне веднъж седмично.

Тубифекса, дафнията и хирономуса могат да се замразяват. Освен тях се използват още:

Говеждо сърце

Ставадума за сърцето на теле, което можете да купите от месарски магазин. Тосе замразява, след което се настъргва с ренде и с него се хранятрибките. Отлична храна, но не трябва да се използва често илипродължително време.

Циклопс

Това е ракообразно,малко подобно на дафнията, но живее в солена вода. Излючителноподходяща за всякакви риби храна, но сравнително трудно се намира.

Какви храни за рибки да НЕ купуваме

Никогане си купувайте храни, които се продават в пликчета (на неизвестнипроизводители) за някакви си стотинки, тъй като от светлината и др.фактори тя се разваля! Тези храни - наричани 'витаминозни' един господзнае защо са обикновено турски и се продават на едро по 10 лева начувал. Произведени са от неизвестно какви субстанции и представляватцветни люспи, на пръв поглед приличащи на фирмените храни.

Некупувайте и сушена дафния: в близкото минало, поради липса на избор тябеше много разпространена и още се продава навсякъде, но нейнитеханителни качества са изключително ниски. Чернодробната храна (прави сеот черния дроб на риби) също е доста масова - тя не е лоша, но имамного мазнини и не е добре да се използва по-често от 1-2 пъти седмично.

Винагиси купувайте хубави, фирмени храни, които са по-скъпи от тези впликчетата, но поне ще сте сигурни че рибките нямат недостиг навитамини, минерали, въглехидрати и т.н. Всички фирми имат малкиразфасовки, които струват 1-2 лв.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Правилно хранене на аквариумни риби!

Писане by pumpal21 on Сря 20 Окт 2010, 14:18

На храната и на храненето в аквариумите трябва да се обръща голямо внимание, за да бъдат рибките винаги здрави и жизнени.
Не е без значение с какво се хранят рибките. За всеки вид е нужна специфична храна. Всеядните рибки ядат практически всичко – всички видове суха и жива храна. Те се изхранват сравнително лесно.
Някои видове рибки предпочитат само дребна жива храна и трябва да се хранят с обикновена жива храна, каквато са дафниите, циклопите и други. Суха храна те не приемат или я приемат само в краен случай.
Други видове рибки се нуждаят от допълнително подхранване с растителна храна. Понякога те приемат храна от животински произход – варено месо или суров черен дроб. Хищните рибки се хранят само с животинска храна – като правило с червеи, личинки на комари, дребни рибки и други.
Много рядко се срещат аквариумни рибки, използващи само растителна храна. Според Ханс Фрей при храненето на рибките трябва да се спазват следните шест правила: Да се имат предвид изискванията на рибките към храната, а не желанието на аквариста; Желателно е да се използват разнообразни храни съобразно сезона. Дори най-добрата храна не е полезна, ако не се редува с други храни;
Да не се дава обилно храна. Остатъците от нея развалят водата. В аквариума рибките умират по-често от затлъстяване, отколкото от недояждане; По възможност рибките да се хранят няколко пъти на ден; Количеството храна трябва да съответства на размерите на рибките. Едрите рибки гладуват ако получават дребна храна, а дребните рибки не могат да глътнат едрата храна; Най-лесно се разпознават болните рибки по време на хранене;
Много важно е храната да се подбира така, че да отговаря на природния спектър на хранене на отделните видове и на размера на рибките. От общите принципи трябва да се помни, че дневната дажба при рибките се намалява с растежа им. Например, ако през първата седмица дневната дажба за малките рибки е 100-120% от масата им, след втората седмица тя се намаля на 50%, а към края на първия месец на 30%. Нормално охранените възрастни рибки при оптимални или близки до тях условия на отглеждане трябва да имат дневна дажба от 1,5 до 3% от масата си. Един ден в седмицата се определя за гладуване, изразено в рязко намаляване на количеството на храната или в пълното и изключване. Това не се отнася за малките рибки, които трябва да се хранят изобилно през първия месец по 3-4 пъти дневно. Почистването на останалата храна е задължително.
Храната на аквариумните рибки се разделя на 2 групи – изкуствена и естествена (жива). Изкуствената представлява набор от незаменими вещества или консервирана храна от животински произход. Най-лесно и често като такава храна се използват сушена дафния, циклоп и др. Единствената изкуствена консервирана храна с много добри качества са замразените дребни ракообразни. При всички случаи най-ценна и полезна за рибките е живата храна.

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Правилно хранене на аквариумни риби!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите