Интересни факти за кучето...

Go down

Интересни факти за кучето...

Писане by styyni on Пет 15 Окт 2010, 18:23

Продължителност на живота


Популярен мит е, че една човешка година се равнява на 7 кучешки години. От научна гледна точка това не е вярно. Повечето домашни животни не стареят по начина, по който това става при техните стопани. Кучетата и котките стареят много по-бързо в началните години от своя живот, сравнено с хората. Например еквивалентът на едногодишно куче е 15-годишно дете – едногодишно куче вече е достигнало полова зрялост, но все още трябва да доразвие мускулатурата си, защото изглежда непропорционално, подобно на тийнейджър. Втората година се равнява на още 3-8 години по отношение на умствена и физическа зрялост. Всяка следваща година се равнява на 4-5 години.
Тази доста неточна характеристика варира в големи граници при различните породи. Така например гигантските породи до 7-8 години вече показват симптоми на артрит и сърдечни заболявания докато някои малки породи териери живеят по 20 години. Според последните изследвания, малките породи кучета влизат в трета възраст след 11 години, средните породи на 10 години, големите породи на 8 години, а гигантските на 7 г. Заедно с това гигантските породи съзряват умствено и физически по-бавно от малките породи.
Продължителността на живота също се е увеличила заедно с подобряването на условията на отглеждане на кучетата. Така най-старото куче днес е 29-годишно австралийско пастирско куче. Средната продължителност на живота при кучетата е доста по-ниска . При смесените породи тя е около 13 години, при породи като булдога, ирландския вълкодав и бернското пастирско куче имат средна продължителност на живота 7 г., докато за някои малки породи като уипет, бедлингтон териер и джак ръсел териер тя е над 14 години.

Какво прави кучетата уникални?

Съвременните породи кучета показват повече вариации в ръст, поведение и екстериорни качества от всички домашни животни. В тези широки граници те споделят много общи черти с техните предци. Кучетата са хищници и мършояди с остри зъби и силни челюсти за нападение и разкъсване на плячката. Въпреки че изкуственият подбор е променил външния вид на много породи, всички те носят общи черти, завещани им от техните далечни прародители. Като много други хищни бозайници, кучето има силни мускули, сраснали киткови кости, сърдечносъдова система, която да може да захранва мускулите с енергия както при спринтиране, така и при дълги преходи. Те също така имат силни зъби за хващане на плячка, разкъсване на меките тъкани и за трошене на кости. В сравнение с човешкия крак, кучето буквално ходи на пръсти.

Интелигентност

Кучетата се ценят от хората основно заради тяхната интелигентност, която напоследък се явява предмет на много научни публикации. Този интелект при различните породи и индивиди се проявява по различен начин; така например бордер колито е всеизвестно със способностите си да учи нови команди, докато други породи може да не са толкова мотивирани да изразяват подчинението си, колкото да покажат своя интелект при изграждането на различни планове да откраднат храна от масата или да избягат от вас докато ги извеждате на разходка. Кучетата са потомци на вълците и са също като тях социални животни, което ги прави идеални за обучение, защото им е заложено да се подчиняват. Повечето кучета обаче рядко се сблъскват със сложни интелектуални задачи, като да отварят врати самостоятелно. Кучетата водачи преминават специално обучение, за да могат да разпознават и избягват опасни ситуации.

Зрение

Преди кучетата се считаха за далтонисти. Според много учени те имат дихроматно зрение т.е. целият спектър на зрението им може да се покрие само от два цвята. Според нови изследвания кучетата могат да различават различните цветове, но не и в степента, в която ние можем да правим това. Цветовете може да действат като подпрагови сигнали, които да помагат на кучетата да определят границите на предмети, които се припокриват, отколкото като характерна особеност, която кучето директно може да определи. Също така се предполага, че кучетата виждат в спектъра на виолетовото и жълтото. Поради структурната особеност на кучешкото око (лещата им е по-изпъната) не могат да виждат такива подробности като човека, но от друга страна техните очи са по-чувствителни спрямо светлината и движението. Някои породи, особено хрътките, имат ъгъл на зрението си от 270° (в сравнение хората виждат само 180), въпреки това някои широкоглави породи имат много по-тесен ъгъл на зрение – до 180°.

Слух

Кучетата чуват звуци от 16-20 Hz до 70-100 kHz (хората за сравнение чуват от 20Hz до 16kHz). Заедно с това те имат силно подвижна ушна мида, с помощта на която много бързо и точно могат да определят посоката, от която идва сигнала. Ухото на кучето се управлява от 18 мускула, които могат да го движат във всички равнини. Тези породи, които имат форма на ухото по близка до тази на дивите каниди (вълк, лисица) имат по-добър слух от тези с клепнали уши.

Обоняние

Кучетата имат над 220млн. Рецепторни клетки, отговарящи за обонянието на пространство с размери на носна кърпичка (за сравнение хората имат само 5 млн. на пространство колкото пощенска марка). Каква информация получава кучето, когато души, не е напълно ясно, но се знае, че кучетата могат да разпознават два типа миризма – миризма, носеща се по въздуха от обект, минал скоро от там и такава, която кучето открива по земята. Тя остава значително по-дълго време. Характеристиките на тези два типа миризма са доста различни – въздушната миризма е по-краткотрайна и пулсираща, но за сметка на това не се маскира от допълнителни миризми, докато миризмата по земята е постоянна, но е замаскирана от различни допълнителни миризми. Процесът на търсене на определен вид миризма, например претърсването на кораб за наркотици или взривоопасни материали е доста изморителен за кучето. Поради тази причина обучението на кучетата, работещи в митниците и към специалните отряди е индивидуално. Само така те могат да бъдат мотивирани да извършват тази тежка дейност с присъщото им усърдие.


Източник!
styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Интересни факти за кучето...

Писане by styyni on Пет 15 Окт 2010, 18:32
1. Мит е, че кучетата виждат само в черно-бяло. Те всъщност виждат всички цветове, но не толкова ясно, колкото хората.
2. Кучетата наистина виждат по-добре от нас на тъмно, за това им помага специален светлоотразяващ слой под ретината.
3. Куче-водач от породата „немска овчарка” е предвождал човек цели 2100 мили през Applachian Trail.
4. Ако женско куче, нейния „съпруг” и техните мъничета не се кастрират и разделят, те могат да създадат поколение от 66 000 кучета за 6 години.
5. Единствените мяста, които се потят по тялото на кучето са между пръстите на лапите им.
6. Както нашите бебета, палетата Чихуа-хуа се раждат със своеобразна фонтанела, която се затваря с времето.
7. Кучетата от породата Люндехунд има по 6 пръста на лапа и могат да си свиват ушите, така че да се предпазят от дъжд и ветрове.
8. Пийт, кучето на Теди Рузвелт, свалил панталоните на френския посланик и то не къде другаде, а в Белия Дом.
9. Президентът Линдън Джонсон имал 2 кучета, порода Бигъл с имената „Неговото” и „Нейното”.
10. Франклин Рузвелт похарчил $15 000 за превоз на неговия шотландски териер до Алеутските острови.
11. По време на римската империя на мастифите обличали леки доспехи и ги изпращали да следват конете на рицарите.
12. Челюстта на кучето може да издържи тегло от 150 – 200 паунда на квадратен инч.
13.......а на някои породи и до 450 паунда на квадратен инч.
14. Едногодишно куче е развито физически колкото 15-годишно дете.
15. В САЩ живеят най-много кучета, в сравнение с всички останали държави по света.
16. Франция е на второ място по отглеждане на кучета.
17. Кучетата отглеждани в град живеят средно по 3 години повече от кучетата отглеждани в провинцията,
18. 87% от собствениците на кучета споделят, че кучето им ляга до тях или в краката им докато те гледат телевизия.
19. Кучетата могат да се обучат да долавят епилептични припадъци.
20. 15 човека в САЩ умират всяка година от смъртоносни ухапвания.
21. В САЩ само през 2002 повече хора са били убити от кучета, отколкото са загинали от акули за последните 100 години.
21. Гайджет е името на кучето от веригата Тако Бел /Taco Bell/
22. Нюфаундлендите са едни от най-добрите плувци сред останалите си събратя.
23. Кучетата от порода Басет /Basset Hounds/ пък не могат да плуват.
24. Кучетата от породата Грейхаунд /Greyhounds/ са най-бързите кучета на света, те могат да развиват до 45 мили в час.
25. Думата „куче” се споменава 14 пъти в Библията.
26. Три кучета са оцелели при потъването на Титаник – един Нюфаундленд, Немски шпиц и Пекинез.
27. Лабрадор Ретрийвърите са любимата за отглеждане порода в САЩ, Канада и Великобритания .
28. Наднорменото тегло е здравословен проблем #1 сред кучетата.
29. Приблизително 1 000 000 кучета в САЩ са посочени за основни наследници в завещанията на стопаните си.
30. 33% от собствениците на кучета признават, че записват телефонни съобщения за любимците си.
31. Опечатъците на кучешките носове са уникални както пръстовите отпечатъци на хората.
32. В края на песента на Бийтълс A Day in the Life Пол Макарти е записал високо честотен звук за своето куче, порода Бобтейл.
33. 70% от хората надписват картички и от името на кучето си.
34. 58% от хората включват домашните любимци в семейните снимки.
35. В света има само 350 кучета от породата Cisky Terriers, може би тя е най-рядко срещаната порода в света.
36. Кучетата нямат усещане за време.
37. Хората отглеждат кучета като домашни любимци от повече от 12 000 години.
38. Ирландския вълкодав /IrishWolfhound/ е най-едрата порода кучета.
39. А най-дребната – Чихуа-хуа
40......а най-тежките са Санбернарите
41. Само кучетата и хората имат простата
42. Но кучетата нямат апандисит.
43. През 1957 Лайка е първото живо същество полетяло в Космоса.
44......докато Чарли, териерът на кенеди, е отглеждал 4 малки от дъщерята на Лайка.
45. Африканското куче „басенджи” е единственото куче в света, което не може да лае.
46. Рин Тин Тин е първото куче, звезда в Холивуд
47.....и той наистина е подписал цели 22 филмови договора – естествено с лапата си.
48. Кучетата имат 2 пъти повече мускули на ушите си, за да могат да ги мърдат.
49. Новородените Далматинци са напълно бели!
50. Името на Боксерите идва от начина им на игра, те използват само предните си лапи

Източник!styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Кучета надушват ракови тумори

Писане by pumpal21 on Пет 15 Окт 2010, 19:10


Изостреното обоняние на кучетата им позволява с висока степен на вероятност да определят онези хора, които са болни от рак на белите дробове и рак на млечната жлеза в ранните стадии на развитие на тези заболявания. До този извод са стигнали американски изследователи, публикували доклада за своя експеримент в списание "Интегрейтив кансър терапи".

Авторите на изследването заключават, че кучетата могат да различават проби от въздуха, който издишват болните от рак, от пробите, взети от здрави хора. Най-вероятно обонятелните рецептори на четириногите приятели на човека им позволяват да определят по миризмата специфичната секреция на клетките на злокачествените образувания. В експеримента са участвали 5 кучета - три лабрадора и две кан-диагуа (португалска порода кучета).

С помощта на професионални инструктори животните са били обучени да реагират по различен начин на пробите от въздуха на болните и на здравите хора. След приключването на краткия, но интензивен курс на дресировка, по време на който е използвана обикновената методика на поощряване с храна, на кучетата били дадени проби от въздуха, взет от 55 болни от рак на белите дробове, 31 болни от рак на млечната жлеза и 83 здрави хора. Всички проби били взети от хора, които не са участвали в подготовката на животните за експеримента. След края на опитите вероятността кучето да разпознае миризмата на болния от рак е до 90 %, дори и след като са били отсеяни болните от рак на белите дробове, които не са престанали да пушат.

Експериментът демонстрира способността на кучетата да определят рака дори в раните стадии на развитие на заболяването. При използването на традиционните методи за диагностика ракът на белите дробове и млечната жлеза по правило се открива в късните стадии, посочват авторите на изследването. Организаторите на изследването от благотворителния фонд "Пайн стрийт фаундейшън" смятат, че определени вещества, на чиято миризма реагират кучетата, може да открият пътя към създаването на ново поколение електронни устройства за по-ефикасна диагностика на раковите заболявания.

Източник

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Интересни факти за кучето...

Писане by gogo200vr on Чет 17 Мар 2011, 19:26

полезна информациа мерси
avatar
gogo200vr
начинаещ
начинаещ


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Интересни факти за кучето...

Писане by pumpal21 on Чет 17 Мар 2011, 20:32

• На парижкото летище Орли има помещение, където престояват животни изчакващи
своя полет. Веднъж нощният пазач, застъпвайки на смяна, чул жално скимтене в
една от клетките. Помислил си, че това е куче, което се е измъчило да се стиска,
отворил вратата на клетката, сложил му нашийника и го извел на разходка за около
петнадесет минути. На сутринта наминал да види нощния си познайник и прочел за
свой ужас на клетката: “Сибирски вълк, особено опасен. Не се
приближавайте!”

• Археологически разкопки потвърждават, че преди 5000
години хора и кучета са обитавали съвместно Европа, Африка и Северна Америка,
като кучетата са изпълнявали функцията на ловец и пазач, а при голям глад са
ставали храна за хората.

• В Чехословакия е създадена специална порода
куче за медицински опити и изследвания. Тази порода е наречена кучето на
Горак.

• Международната киноложка федерация е основана през
1911г.

• Древните египтяни са обичали много своите домашни приятели –
кучетата. Те са били на особена почит и уважение. Древногръцкият историк Херодот
свидетелства, че ако в семейството на египтянин умре кучето, то цялото семейство
потъва в дълбок траур. Съответствие с обичая те са си бръснели главите и дълго
време не са се докосвали до храна.

• В древен Египет тялото на умрялото
куче се балсамирало и се отнасяло на специално гробище, съпроводено от траурна
процесия и ритуали, като че ли е починал най-скъп човек.

• В древен
Египет е бил построен град в чест на кучето, наречен Кинополис – “град на
кучето”. Ако жител на друг град убиел куче от Кинополис, жителите му са считали
това за достатъчен повод за обявяване на война.

• В египетската митология
е имало бог с човешко тяло и кучешка глава (някои считат, че главата е на
чакал). Това е Анубис – бога куче, бога на мъртвите. Негови изображения се
намират по стените и фреските на египетските гробници и пирамиди.


Древните асирийци и вавилонци са смятали, че биенето на куче е отвратително
престъпление. За тях убийството на човек е по-малък грях сравнено с храненето на
кучето с лоша храна. Техните мъдреци са утвърждавали, че дома сам по себе си не
може да съществува без овчарско или домашно куче пазач.

• За Диоген
символ на свободата е бездомното скитащо куче, което не е обременено от
необходимостта да спазва опредени правила за приличие. Състоянието на свободно
скитащо се куче изразява за този гръцки философ “абсолютна свобода”.


525 г. пр.н.е. за атака на противника египетските войски са ползвали специални
бойни кучета – мастифи, теглото на които достигало над 100 кг.

• В
епохата на ранното средновековие болните кучета са ги лекували в специални
лечебници. В тези болнични заведения имало специален фонтан, от който пациентите
са пиели чиста вода и нарочен стълб, обвит със слама, който е служел за
извършването на неизбежният кучешки ритуал.

• В средновековните съдилища
не са били рядкост процесите срещу “вещици”, за които са били признавани черни
кучета, които били осъждани на смърт чрез обесване.

• До ХІХ в. в Англия
на широка популярност се е радвала борбата на териери с корабни плъхове. В
аналите на английската кинология е описан случай, при който териера Били за пет
и половина минути е удушил 100 големи плъха. Борбата се е организирала на
специални полигони и зрителите са залагали за изхода на борбата.

• През
1824г. в Англия е създадено Кралското дружество за защита на животните, от
1835г. със законов акт са забранени популярните боеве между кучета и
бикове.

• В някои страни при застраховането на кучета, застрахователите
изискват отпечатък от носа на животното. Учените са установили, че линиите по
ностната гъба на кучето са също така неповторими, както и дактилоскопните
папиларни линии при човека.

• Ослепялото куче при добро гледане може да
живее години, но при загуба на обонянието си по правило животното не може да
живее повече от месец. Животът на кучето е немислим в света на
миризмите.

• За възбуждането на обонятелните клетки на кучето е
достатъчна една единствена молекула маслена киселина, която влиза в състава на
потта на млекопитаещите животни. Колкото по-бързо бяга дивеча от кучето, толкова
повече се усилва оставяната от него миризма, която кучето “прочита”
безпогрешно.

• Пуделът на известния немски композитор Рихард Вагнер
притежавал особена музикалност. Случвало се Вагнер да взема на репетиция своето
куче, което започвало силно да лае при дисхармония на инструментите. По същия
начин реагирало то и като чуело фалшива нота.

• Добре обучените кучета
“планински спасители” при безветренно време са в състояние да усетат миризмата
на заринат в снега човек от 250 – 300 метра.

• Ако желаете да купите
куче, не го купувайте от непознат, по-спокойно може да вземете безстопанствено
животно от приюта за бездомни кучета.

• Оставянето на куче без надзор от
стопанина му може да се оцени само като проява на груба небрежност, особенно ако
това е на място с голямо движение на хора.

• Когато избирате име на
вашето малко куче имайте предвид, че то следва да е от една, две срички, за да
може да се изговаря ясно и добре да се чува. Не наричайте кучето си с човешки
имена, за да не изпадате в неудобни ситуации, когато го повикате пред хора в
градинката и на повикването се отзовават някои от присъстващите.


Излизате ли със своя любимец, водете го на повод. Големите кучета се извеждат с
намордник, който е неприятен както за стопанита, така и за кучето, но с оглед
сигурността е крайно необходим.

• Кучето трябва да има свои съдове за
храна и вода, които да са така направени, че да не се обръщат лесно.
Осигурявайте винаги прясна вода. В часа за хранене, напълнете според нормата за
хранене съда за храна и го оставете за 15-20 минути, след което го приберете.
Остатъка от неизядената храна приберете или изхвърлете, а съда измийте и
приберете на постоянното му място. Привикнете ли вашето куче да се храни така,
няма да имате проблеми с апетита му.

• В академичното градче, където е
работил Павлов е издигнат паметник на кучето с надпис: “На кучето, другар и
помощник на човека”.

• Всяка година кучетата задължително трябва да се
ваксинира.

• За да напуснете България заедно със своето куче, то трябва
да бъде ваксинирано против бяс 15 дни преди това и ветеринарно-медицинският
център да издаде специален сертификат, който важи 10 дни от датата на издаването
му. За да не изпаднете в изключително затруднено положение разучете изискванията
на страната, която искате да посетите и се съобразете с тях. Така ще си спестите
нерви и пари.

• Оставяните след кучетата изпражнения са грозна и
неприятна картина, която основателно дразни хората. Ето защо в някои европейски
страни стопанинът на кучето е задължен при извеждането му да носи специална
лопатка, метличка или найлоново пликче, с които ако “купчинката” все пак се
появи лесно да може да се почисти. Стопанинът, който замърси, плаща доста
прилична сума като глоба, което у нас още не е регламентирано, да не говорим, че
не е популярно, както между стопаните на кучетата, така и при органите на местно
самоуправление.

• Около началото на века на първо място по
разпространение стоял дакулът, към 1930г. – фокстериерът, а след 1958г. –
немската овчарка. Според броя на регистрираните в родословните книги кучета
най-разпространени между породите са: немска овчарка, дакел, пудел, боксер,
спаньол, фокстериер, дребен шнауцер и др.

• В миналото за ловци на
плъхове са били използвани породите пинчер, малък шнауцер и фокстериер.


Не пипайте чуждо куче! Не го галете! Не се ли съобразявате с тези припоръки може
да бъдете ухапани и вината за това ще е изцяло ваша.

• Основното, което
определя поведението на кучето е желанието му да се хареса на стопанина си. В
същото време не забравайте, че много черти от хакартера и типа на реакция са
като при малките деца.

• Всеки стопанин носи отговорността за всички
пакости и радости на своето куче.

• В Австрия всяко второ семейство има
домашно животно. Най-многобройни са котките, след тях се нареждат
кучетата.

• На кучето не трябва да му се дава от всичко, с което се храни
човек.

• Кучето не трябва да се храни само с месо. Това е не само скъпо,
но и вредно за животното.

• Не бива да се дава гореща или замръзена
храна.

• В ежеднивния порцион, ако не може да храните кучето с
балансирани храни, трябва да присъстват млечни продукти, риба, яйца, зеленчуци,
житни ядки и др.

• Категорично се забранява даването на тръбни кости от
пилета, кокошки, гъски и други птици. Големите и остри кости от риба също не
следва да се дават с оглед избягване на травмите, които могат да предизвикат на
храносмилателния тракт.

• Давайте на кучето шийки от пилета и кокошки,
гръдните кости и ребрата.

• Старайте се да избягвате контакта между
кучето ви и свободно скитащи се котки. Опита показва, че именно от тях кучето се
заразява с много сериозни болести, например микроспория, а от там е възможно да
се зарази и стопанина.

• Макар, че човека и кучето да не са овладели
езика на другия, всеки разбира, че другата страна има свой език и че грубият
превод от единия на другия е невъзможен. Без да намаляваме значението на явления
като: пеещите китове, или шимпанзетата, трябва да кажем, че формите на общуване
между различните видове са твърде примитивни в сравнение с общуването между
човека и кучето, които могат да обменят значително количество информация.
(списание “Дискъвъри” САЩ)

• Няма смисъл да спорим необходимо ли е или не
кучето в съвременния град. Разбира се, че е жизнено необходимо. Имаче “хомо
сапиенс”, ще се превърне в “хомо урбанис” – разумен градски човек.


Водачът на кучешкият впряг на американския полярен изследовател Р. Пири –
ескимоска лайка на 06.04.1909г. първа от кучешкия род е достигнала Северния
полюс на земята.

• Южният полюс е достигнат за пръв път през 1911г. от
куче порода лайка с експедицията на норвежкия изследовател Амундсен.

• В
един от централните паркове на Ню Йорк има паметник на кучето Балто, което
овековечава героизма на всички кучета участвали през 1915г. при пренасянето на
ваксина против шарка за спасяването на живущите в град Ном. При невероятно тежки
зимни условия за рекорден срок кучетата преминават 134км и се справят със
задачата като спасяват жителите на града.

• През 1100г. във Франция барон
Монмаранси учредява орден “на кучето”, който се присъждал на най-преданите
френси рицари.

• На 12 август 1960г. безпородните кучета Белка и Стрелка
(всяка по пет килограма и половина) излетяха в космоса и станаха първите земни
космонавти. След като прелетяха 18 обиколки на земята се върнаха живи и
здрави.

• В Италия човек, който вземе за отглеждане свободно скитащо
куче, получава премия от общината. Макар и да не е голяма, тя все пак е стимул и
оценка за положителната обществено полезна грижа.

• Не милвайте в
присъствието на вашето куче чуждото, ревността е родила много беди, както в
човешкия, така и в животинския мир.

• Лекарите са установили, че
собствениците на кучета по-малко боледуват и живеят по-дълго. Това се
подразбира, тъй като живота на човека с кучето изисква редовни и системни
разходки, свързани с физическо натоварване и престой на чист въздух.


Древните египтяни твърдели, че боговете “не отчитат” времето, през което човек е
прекарал в риболов. За приятелите на кучето времето прекарано в разходка с
кучето е път към здраве и дълголетие.

• Кучешкото обоняние е много силно.
Кучето е в състояние да открива укрити под земята предмети. Изхождайки от това
френските кинолози са се научили да дресират кучета, които откриват растящи под
земята трюфели, едно несравнимо гастрономическо лакомство.

• Много кучета
са в състояние да определят “свой” или “чужд” човек се качва с асансьора, доста
преди спирането му на съответната площадка.
• Как да си обясним това, че куче
от Америка прекрасно се разбира с японски хин, каракачанска овчарка с
аржентински дог или със сибирска лайка. На тях не им е необходим преводач. Ех,
защо и при хората не е така!

• Кучето се поддържа в добра форма и
физиологическа и физическа кондиция не чрез намаляване на храната, а чрез
оптимално движение и физическо натоварване. Не позволявайте на кучето си да
преяжда. Количеството храна, която му давате, трябва с малко, но да не му
достига. На закръгления си четириног приятел първо увеличете разходките и
натоварването и ако няма резултат тогава пристъпете към намаляване количеството
на храната.

• Искате ли вашето малко кученце да не яде чехли, обувки и
други предмети, трябва първите 20-30 дни след взимането му да направите всичко
възможно през деня то да не остава за дълго време само.

• Кучето не обича
често да му се сменя храната. То няма изтънчен вкус, а наличието на подправки е
вредно за организма му. Ето защо не бива да се чудите, ако вашето животно стане
взискателно и глезено в изискванията си спрямо храната. Старайте се храната да
бъде балансирана и да осигурява необходимите количества белтъчини, въглехидрати,
мазнини, минерални вещества и витамини.

• Кучето, което яде достатъчно
количество кости има твърди изпражнения. Вие може да контролирате твърдостта на
фекалиите чрез храната. С даването на кости изпражненията стават твърди, което
спомага за нормалното функциониране на аналните жлези. Меките изпражнения са
опастност за възпалението на тези жлези.

• Не давайте за храна на кучето
онова, което човек не може повече да консумира. Развалени, ферментирали храни
или остатъци от трапезата с много подправки по-добре да изхвърлите, те не са
подходящи за вашия любимец, могат да донесат много беди впоследствие.


Не возете кучето си на предната седалка на колата. Това може да предизвика
катастрофа. Кучето се вози на задната седалка, а най-добре е то да има специално
направен за целта контейнер за транспортиране.

• Не разрешавайте на
кучето да гони котки. Така много лесно може да попадне под автомобил и да го
загубите.

• Ако искате да пътувате с кучето си, не го хранете поне 6 часа
преди това. Така ще се спасите от неприятното повръщане. Ако не е възможно да се
съобразите с това, а се налага да пътувате с любимеца си, има съответни
медикаменти за тази цел. Може също така да използвате един стар и изпитан метод.
Поставете в устата на любимеца си с пипета една-три капки йод. Това възпира за
известно време връщателния рефлекс. На всеки час от пътуването извеждайте кучето
за 5-10 минути да се поразходи, така ще пътувате приятно и без неудобства.

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Интересни факти за кучето...

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите