Какво куче да изберем?

Go down

Какво куче да изберем?

Писане by Dani on Съб 05 Юни 2010, 15:37


Решението за куче вкъщи трябва да се вземе от цялото семейство след сериозен размисъл. Кучето, което ще вземете ще стане неразделна част от вашето семейство и вероятно ще остане така за дълго време. Важно е всеки член от семейството да желае кучето вкъщи и да е наясно със задълженията, които произхождат от това.
Коледните празници не са добро време за приемане на куче в семейството, особено ако има и деца наоколо. В този период ще имате твърде много неща изискващи вашето внимание, че ще е трудно да обърнете внимание на кучето да се установи и да се погрижите за първоначалните му нужди. Времето в началото на лятото е най-подходящо за приемането на куче вкъщи, но внимавайте то да не е малко преди да отидете на почивка и да трябва веднага да го оставите на хотел или при познати.

Ако решите да вземете малко кученце, то трябва да е навършило поне 8 седмици. Малкото кученце вкъщи е равносилно на бебе вкъщи. То се нуждае от редовно хранене, игри, спане и тренировки. Ако вземете възрастно куче, то ще има нужда от по-дълга адаптация от малкото кученце, но пък вероятно вече е привикнало към домашния живот и не трябва да го храните толкова често.

Ако искате породисто куче, то може да избирате из между повече от 150 породи. Естествено трябва да изберете най-подходящото за вашите условия и нуждите му, за които имате време и може да се грижите. Безсмислено е да си вземете Афганска хрътка или Овчарско куче ако живеете в апартамент или малка къща – тези кучета се нуждаят от голямо пространство. Ако живеете пък в голяма къща извън града и имате достатъчно пространство, то не е подходящо да имате Пекинез ако ще правите големи разходки. Ако искате куче за другарче на малки деца не са подходящи кучетата класифицирани като играчки, тъй като много деца биха се опитали да го вземат на ръце, но лесно биха го изпуснали да падне и това да не се хареса на кучето. Също такова куче те лесно биха могли да го стиснат силно, както биха стиснали кукла. Децата трябва да се обучават на правилно държание с кучето. По-големи и тежки породи са по-подходящи за малки деца.

Други въпроси, които трябва да си зададете преди да си вземете куче са:

- Колко време може да отделите на кучето? – Ако сте навън по цял ден, то по-добре е да помислите да си вземете котка. Дори и малко повече свободно време да имате повечето кучета се нуждаят от по-дълга компания и липсата на такава може да бъде деструктивна за кучето;

- Какви упражнения можете да му предоставите? – Не взимайте голямо куче, ако нямате време или не сте достатъчно здрави за дълги разходки. Някои по-малки породи като Бордър Коли или Йоркширски Териер имат невероятно много енергия за изразходване;

- Колко опит имате с отглеждането на кучета? – Ако е малък, то не е желателно да си взимате силни кучета като Боксер или Доберман, които трудно бихте могли да удържите;

- Мъжко или женско куче предпочитате? – Някои казват, че женските се привързват повече, но вие си преценете дали може да се справите с женското куче, което се разгонва два пъти в годината;

- Късокосместо или дългокосместо куче искате? – Афганската хрътка и Ласа Апсо изглеждат невероятно, но поддържането на такива породи чисти и спретнати изискват огромни усилия.


източник: www.zoolubimci.com

_________________

avatar
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

КАК ДА ПОДГОТВИМ СЕБЕ СИ И ДОМА СИ ЗА НОВИЯ ОБИТАТЕЛ

Писане by Dani on Чет 10 Юни 2010, 13:48

Преди да внесете у дома си кучето, трябва да имате създадена психологическа нагласа, че то ще живее с вас. Нужно е да сте уточнили предварително какъв пол животно предпочитате и името, което ще му дадете. От това, дали полът е женски или мъжки, зависят характера, нрава, физиологичните особености, възпитанието, поддаването на дресура и т. н. на всяко куче. Както породните особености, и половата принадлежност определя различията между животните. Женските индивиди са по-силно при­вързани към стопанина и по-лесно се поддават на възпитание, но ако елементите на тренировката не се повтарят често, те лесно забравят някои неща. Трудности с женските индивиди създава и цикълът на разгонване, който обикновено е два пъти в годината. Тогава се редуват периоди на силна възбуда и меланхолия. Има моменти, в които животните стават почти неадекватни към човека.
При мъжките екземпляри такава строго определена цикличност не съществува и те обикновено са по-уравновесени. За отбелязване е, че мъжките по-трудно се възпитават, но един път научили нещо, трудно го забравят. Те са и по-добри пазачи.
Казаното дотук ясно показва, че изборът на пол на вашето куче е тясно свързан с предназначението, което сте му избрали: за лов, за пазач на дома, за развлечение, придружител на слепи хора и инвалиди, за компаньон и др.източник: www.kuche.evropea.com

_________________

avatar
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Кучето вече е у дома

Писане by Dani on Чет 10 Юни 2010, 13:50

Как да назовем кучето?
Ако вземете куче с гарантиран произход и родословно дърво, то обикновено получава име, което е свързано с името на неговите родители. Ако няма такава връзка, тогава сами ще трябва да му изберете име. Важното и в двата случая е името да бъде кратко. Това е в плюс и за двете страни - и кучето лесно ще го запомни, а и вие ще можете кратко, ясно и отчетливо да го назовавате, колкото и далече да се намира от вас.

Звукови сигнали за отзоваване на кучето
Постепенно, в процеса на възпитание, е добре да научите своя питомник да реагира и на някои звукови сигнали, които ще чува само от вас (било изсвирване с. уста, свирка или други инструменти). Така кучето ще може да ви чува, колкото и далече да е от вас.
Вече сте определили породата на кучето и неговият пол, избрали сте и името му, а сега трябва да го примете като част от вашето семейство.

_________________

avatar
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Какво куче да изберем?

Писане by pumpal21 on Вто 06 Юли 2010, 21:37

Почти всяко семейство в света избира куче за свой любимец, то е най-разпространеното домашно животно. Почти всеки от нас е бил поставен пред въпроса "Каква порода да избера, коя ще е подходяща за мен?". Има много критерии, според които можем да определим подходящата за нас порода. Ако кучето ще се гледа в апартамент, то трябва да е от по-малките породи, които не изискват дълги разходки и голямо пространство. Булонка, пекинез, кокер шпаньол, пинчер и други подобни биха били идеалният избор. Ако ще го гледаме в къща с двор, където ще изпълнява предимно функцията на пазач, трябва да се насочим към по-мащабни по размери животни - немска овчарка, кавказка овчарка, ротвайлер и т.н. Ако пък искаме приятел за децата ни, живеещ в двора - голдън ретривърът, хъскито или английският сетер биха били много щастливи да живеят по този начин.

Определящ фактор при избора на порода куче е и отделеният бюджет. Всяка порода се продава на определена цена и трябва да преценим дали можем да си позволим този скъп "подарък".


Какво означава "порода"? Тя не определя характера на животното, не гарантира, че то ще се държи по определен начин. Поведението му зависи единствено от възпитанието, което ще му дадем и начинът, по който ще го приобщим към себе си и околния свят. С течение на времето кучето се превръща в незаменима част от семейството, то обича с нас, страхува се с нас, боли го с нас. Неговият живот се слива с нашия. Когато се появи такъв невероятно верен приятел, готов да даде живота си за нас, има ли значение как изглежда той? С какво едно чистокръвно куче е по-добро от това, което не е имало късмета да му се даде живот от породисти родители?

Има хиляди кученца, без определена порода, които се изхвърлят по улиците заради външния си вид. Има също хиляди стопани, които подаряват такива животинки, защото знаят, че са не по-лоши от останалите и трябва да им се даде шанс. Всички имаме правото да изберем с какво куче да съжителстваме, но безпородните не са с по-ниско качество, както сме свикнали да ги третираме.

Какво ни спира да изберем безпородно куче?

Неговият външен вид. Масово хората асоциират нечистокръвните кучета с бездомните и това ги спира да ги осиновят. Познати като помияри, те са мръсни, имат паразити, слаби са, дори хапят, не се държат културно. Но това е така, защото няма кой да се грижи за тях, няма кой да ги изкъпе, да ги храни редовно, да ги възпита. Погледнете което и да било улично куче. Представете си го с чиста козина, охранено, с хубав нашийник, играещо с топка на зелена полянка. Не е ли вече различно животно?

Гордостта на стопаните. Организират се световно признати изложби за различни породи кучета. Всеки собственик е горд да заведе любимеца си на такова мероприятие, да покаже колко добре се вписва то в критериите за породата, да вземе медала си. За нечистокръвни кучета изложби няма. Но какво значение има, че кучето на другия е "медалист" според група хора, вманиачени по визията. Дори породистото куче може да даде "дефект", да не покрие някой от десетките киноложки стандарти. Помнете, че кучето ще живее с вас и заради вас, не заради мнението на околните.

"Функциите", които трябва да изпълнява. Живеем с нагласата, че пинчерът е малък приятел за обиколка по магазините, например, а ротвайлерът - зъл пазач на имуществото ни. Дали? Каква е гаранцията, че кучето ще се държи по начинът, по който сме чули, че се описва породата му? Малко по размери нечистокръвно кученце също би заменило пинчера, а голямо такова - ротвайлера. Както казах по-горе, нравът на животното не се определя от породата и размерите, а от отношението ни към него. Всяко куче, получаващо необходимите грижи и обич се чувства задължено да пази стопаните си и да изпълнява желанията им.

А защо да изберем безпородно куче?

От финансова гледна точка. Винаги можем да намерим кой да ни подари такова животинче, не е нужно да отделяме част от бюджета си, за да го закупим.

Визията не е критерий. Едно от предимствата на липсата на порода е разнообразието във външния вид. Можем да намерим малко пухкаво животинче, което да играе с децата вкъщи, може да е с дълга козина, с по-къса. Можем да намерим и голям пазач за двора. Космената разцветка е най-разнообразна и разглеждайки обявите, в които се предлагат кученца, сами се убеждаваме колко красиви има сред тях.

Вечната признателност. Кучето е способно да прояви безгранична благодарност и обич. То е живо същество, на което също не му е приятно да пребивава по улиците и да се бори за оцеляването си. Веднъж обградено с внимание, нахранено, то знае, че дължи по-добрия си живот на нас и не спира да се отплаща, изразявайки благодарността си с мило отношение, послушание, бдейки над сигурността ни.

Съпричастност. Бездомните животни се увеличават с всеки изминал ден, защото има прекалено много безотговорни стопани, но също така, и защото много хора предпочитат да си купят любимец от магазина, вместо да подслонят едно бедно кученце.

Кучетата са като децата. С черна или руса коса, с кафяви или зелени очи, по-ниско или по-високо - то все пак е дете и го обичаме като такова, защото сме наясно, че визията е без значение, когато има привързаност. Можем да намерим идеалното за нас куче, отговарящо на всички наши критерии, без да има определена порода, нека не се ръководим единствено от външните белези.

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Каква порода куче да изберете за детето?

Писане by styyni on Пет 08 Окт 2010, 19:53

Малко са родителите, които не са се изправяли пред молещите очи на детето си да му вземат куче. Ако вече сте взели решението, че ще си имате домашен любимец, каква порода куче да изберете за вашия мъник?
Преди да си вземете куче, преценете добре всички плюсове и минуси.
Важное да съобразите пространството на дома си. Не правете грешката давземете голямо куче и да го оставите да живее в малък апартамент. Так аще наказвате животното и себе си. Малките породи кучета са по-лесни за отглеждане, но не са по вкуса на всеки стопанин. Важно е поне един членот семейството да разполага с повече време, за да може да се грижи закучето. Инстинктивно кучето избира един от членовете на семейството засвой господар и на него се подчинява най-покорно. Не вземайте куче на детето, докато е прекалено малко. Най-добре изчакайте детето да порасне, за да може да участва в отглеждането накучето и да има определени отговорности. Това ще помогне за възпитанието на вашия наследник.

Има някои породи кучета, които са особено подходящи за деца. Те са дружелюбни, поддават се на дресировка и изпитват силно развит инстинктза протекция на малките членове на семейството. Ето някои от тях:

Боксер
Голямо и привидно страшно куче, боксерът е порода с много лек нрав. Възпитава се лесно, топлолюбив, мързелив и лаком е. Една от най-подходящите породи за деца, защото е игрив и не спира да дарява и търси внимание.Не проявява агресия към хора, осбено към деца. Силно се привързва към стопаните си и затова има високо изразено защитническо чувство. Слабото място на боксерите е, че често боледуват и имат ниска продължителност на живота (8-12 години).

Мопс
Особено модерна порода в момента, мопсът е подходящ избор за семейство с деца.Не изисква дълги разходки, но трябва да се полагат специални грижи закозината и очите му, които често страдат от инфекции, зарадисбръчканата кожа. Мопсът има весел нрав и е много нежно и чувствителнокуче. Високата му цена може да се окаже проблем за някои семейства.

Йоркширски териер
Еднаот най-разпространените породи, Йоркширският териер се е превърнал вкуче-аксесоар. Зад панделките и прическите, с които обикновеностопаните ги кичат, се крие едно умно, дружелюбно и нежно куче.Подходящо е за деца, защото обича да си играе и да му обръщат внимание.Не трябва обаче да се злоупотребява с него, защото ако се разгневи,започва силно да лае. Подходящо е за не много малки деца, които умеятда общуват правилно с кучето. Не изисква големи грижи и е лесно заотглеждане.
Кокер шпаньол
Енергичен,лаком и добър. Кокер шпаньолът е страхотен избор за деца, особено, акорастат заедно. Общителен е с хора и с други животни и винаги подхождаположително към непознати. Проблем може да бъде хиперактивността му инуждата от движение, но като цяло е страхотно семейно куче. Не боледувачесто и живее до 13-14 години.

Бигъл
Игривизследовател, бигълът се справя също толкова перфектно с ролята надомашен любимец, както и на ловджийско куче. Обича да общува и е многоенергичен. Поддава се на дресировка и умее да е послушен, което е важноза едно семейно куче. Лае срещу непознати и не се държи дружелюбно схора, които не познава.

Немска овчарка
Немскатаовчарка е страхотно семейно куче, но се нуждае от пространство задвижение и чести разходки. Затова не си вземайте това куче, ако живеетев малък апартамент. Всичко останало обаче прави немската овчарка единот фаворитите сред всички породи кучета. Обичлив и верен на стопанитеси до степен да рискува собствения си живот за тях. Изключителноинтелигентно куче, което се възпитава бързо и лесно. Резервирано към непознати, но никога не напада деца и има специално отношение към тях.

Породи, които не се препоръчват за деца: бултериер, ротвайлер, питбул, ризеншнауцер, пинчер.

Доброто куче е преди всичко добре възпитано куче. Имайте предвид, че дресировката на кучето е ключова за лесното съжителство с него и отношенията му с детето.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Изберете куче според зодията си

Писане by pumpal21 on Пет 29 Окт 2010, 15:20

Не случайно наричат кучето най-добрият приятел на човека, та нали вече е всеизвестен факта, че домашния любимец прилича на собственика си. За това, когато сте събрали необходимото желание да си вземете куче, съобразете се със зодията си.
Овен
Ако вие сте представител на тази своенравна и силна зодия, изберете куче, което да отговаря на вашия начин на живот. Заложете на боксера - той е достатъчно смел за вас, достатъчно енергичен и с достатъчно ярко изразен характер.
Телец
Телците ценят у хората силата и верността. Умеят да ценят сигурността и за това се нуждаят от истински пазач като немския дог. Тази порода отговаря и на чувството за естетика и красота на телците.
Близнаци
Необходимо ви е куче с игрив характер и интелигентност, което може да учи номера. Често това са малки и симпатични кученца като чау-чау.
Рак
За артистичните и чувствителни представители на тази зодия подхожда куче, което наистина да бъде част от семейството - гальовно, пухкаво и нежно, например - пекинез.
Лъв
За тази царствена зодия е важно домашния любимец да бъде благороден, красив и интелигентен. В такъв случай едва ли има по-подходяща порода от колито.То ще бъде повод за гордост на стопанина си с аристократичната си осанка и вродена грация.
Дева
Почитателите на реда и абсолютни чистофайници, Девите ще бъдат във възторг от френския булдог. Той е известен със спокойствието си и изключително търпелив към децата. И със сигурност ще спазва свещения ред в къщата.
Везни
Една истинска Везна е склонна направо да се влюби в куче като пудела, заради неговата жизненост, съчетана с финес и интелигентност.
Скорпион
Скорпионът обича да бъде слушан и да възпитава. И за това много ще му допадне немската овчарка, която е изключително умна и може да се дресира много успешно и да овладее цял набор от номера. Освен това е много смел представител на вида си и наистина ви "разбира", когато му говорите.
Стрелец
Приключенският дух на Стрелеца и любовта му към природата изискват подходяща компания. Някой, който може да издържи на темпото им и е във възторг пред перспективата да прекарва по–голямата част от деня си на открито. Тази подходяща компания са представителите на всички ловни породи, например сетера.
Козирог
Козирозите обичат сигурното и солидното. Ще им допадне сериозния характер и внушителните размери на бретонските породи.
Водолей
Водолеите са ексцентриците на зодиака и би им подхождало също такова куче. Например афганската хрътка. Тя ще се намести в света на Водолея с финес и със сигурност ще се чувства комфортно там, а пък той ще бъде доволен от аристократичното й присъствие.
Риби
За рибите от най-голяма важност са нежността и добрината. Санбернарът с неговата жертвоготовност е способен с лекота да спечели симпатията им, на което той ще отговори с невероятна преданост.

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Помисли преди да си вземеш куче!

Писане by styyni on Пон 08 Ное 2010, 20:06 • Някои кучета стават твърде големи, а други лаят прекалено много.
 • Кучето се нуждае от редовни разходки.
 • Може да се разболее или да нацапа килима.
 • Може да надъвчи тапицериите или да остави доста косми след себе си.
 • Може да бъде придирчиво към храната.
 • Мръсните кучешки лапички трябва да се мият редовно.
 • Може да има бълхи или кучешка тения.
 • Кучето може да избяга.
 • Може да дразни и притеснява съседите.
 • Кучето има нужда от неща - каишки, нашийници и играчки, които струват пари.
 • Когато си на лагер или почивка, трябва да имаш сигурен човек, които да гледа кучето ти.
 • Кучето има нужда от упражнения.
 • Твоето семейство или приятели могат да са алергични към кучета.
 • Кучето трябва да се възпитава по специален начин.
 • Някой ден твоето куче ще умре.
Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Избор на куче!

Писане by styyni on Пон 08 Ное 2010, 20:09

За да се радваш пълноценно на своя нов приятел, трябва точно да прецениш
какво очакваш от него.

ЛОВНО
Ако искаш кучето да открива или да носи предмети, вземи си ловно
куче. За да го научиш, трябва да го накараш да слуша командите ти. Кучето не
знае какво означават думите. То научава какво трябва да направи при
произнасянето на конкретната дума. Затова трябват упорити тренировки още докато
е малко.
ПАЗАЧ
Ако искаш куче - пазач, някои подходящи породи са: доберман,
немска овчарка, ротвайлер. Дори и да е от подходяща порода, кучето става пазач
само, когато е специално обучено за това. Трябва да знаеш, че специално
обучените кучета са доста агресивни и не играят много.
ЛЮБИМЕЦ
Всички породи кучета са подходящи за домашни любимци. Важно е
как се възпитават те. Ето един любопитен факт: преди години кучетата
- далмантинци са били граничарски кучета на границата на бившата Югославия. Днес
този красавец вече е не само домашен любимец, но и както знете, герой на филм.

МАЛКО ИЛИ ГОЛЯМО
Дали кучето да е малко или голямо зависи преди всичко
от големината на твоето жилище. Помни, че кучетата трябва да имат достатъчно
пространство около себе си. Ако живееш в малък апартамент по-подходящи за теб са
малките кучета - пикинез, булонка и др. Ако пък си в къща или имaте дворно
място, спокойно можеш да си вземеш голямо куче - коли, овчарка и т.н.
КЪСОКОСМЕСТИ ИЛИ ДЪЛГОКОСМЕСТИ
При късокосместите кучета по-лесно се
поддържа хигиената. Специфичната миризма на куче също се усеща в по-лека степен.
Дългокосместите кучета са много красиви, но те изискват повече грижи за
красотата си. Козината им трябва редовно да се разресва и след разходка да се
чисти, тъй като много често по нея полепват тръни и други боклуци.
МЪЖКО ИЛИ ЖЕНСКО
Мъжкото куче е: по-агресивно; по-привързано към личния
стопанин и не толкова към къщата; по-игривo е; по-лесно се губи по време на
разходки; много често участват в борби с други кучета и могат да пострадат.
Женското куче: е по-гальовно; привързва се повече към дома отколкото към
конкретен човек; в размножителния период с нея ще имаш повече проблеми с
хигиената и с разходките. За да опазиш чистота в къщи в този период можеш да й
сложиш памперс. Когато я разхождаш, трябва да внимаваш да не събира много мъжки
кучета около себе си - забременява много лесно.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Какво куче да изберем?

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите