Всичко за банята-съвети и идеи!

Go down

Всичко за банята-съвети и идеи!

Писане by Lindzi on Вто 10 Авг 2010, 12:21

Почистване на банята
Банята е помещението, в което започва и приключва денят ви. Но заради влагата и топлината, банята се оказва и любимо убежище на безброй бактерии, които са опасни за здравето ви. Прогонете бактериите от банята с няколко изпитани трика.
Изчистете банята от бактерии
Може да ви звучи странно, но е факт – банята, в която поддържате цялостната си хигиена, за да бъдете спретнати и здрави, всъщност сама по себе си е доста мръсно и наситено с токсини помещение. И ако не вземете мерки навреме, рискувате да развиете (на пръв поглед) необясними здравословни проблеми и да бъдете притиснати от непредвидени разходи за ремонт на банята.

Банята трябва да се чисти поне веднъж в седмицата и дори повече, в случай че сте многочленно семейство. Бактериите се крият навсякъде (не само в каналите) – около тоалетната, в мивката и ваната, по завесата и фугите, дори в тоалетната хартия и главата на душа. Mного често именно бактериитe са причинител на неприятната миризма в помещението, която няма да изчезне с поставянето на няколко ароматизатора. Така че вместо да замаскирвате мръсното лице на банята, почиствайте я редовно и безпощадно.

Изгонете бактериите от душа

Сутрешният душ в комбинация с чаша силно кафе са гарантиран отскок за един енергичен ден. Но знаете ли, че душът е идеален инкубатор за бактерии, които ще се изсипят върху ви в момента, в който завъртите крана и ще се разпръснат във въздуха (а така ще продължите да ги вдишвате и след спирането на душа).

Бактериите по душа са около 100 пъти повече от тези, които се съдържат във водата. Добрата новина е, че хората със стабилна имунна система са изложени на по-малък риск за здравето. Но тези със слаб имунитет, както и бременните жени, представителите на третата възраст и страдащите от някакво заболяване, попадат в застрашения контингент. Симптомите за здравословен проблем в следствие на погълнати бактерии варират, но най-общо се проявяват с кашлица, накъсано дишане, умора и отпадналост.

За да намалите количеството на бактериите в банята, сменете пластмасовия душ с метален. Ако е подвижен, потопете го в съд с оцет и го оставете да престои няколко часа, дори цяла нощ. Изтъркайте дупчиците с четка за зъби и с карфица, за да премахнете запушването. От време на време да пускате силна струя гореща вода, за да отмие нечистотиите, а накрая подсушете душа добре. В случай, че душът в банята ви е статичен, сипете загрят оцет в найлонова торбичка и я вържете около края му. След няколко часа промийте с вряла вода и изсушете. И не забравяйте, преди да се мушнете под душа, оставете горещата вода да тече поне 2 минути.
Изчистете банята от бактерии

Бактериите в мивката

Мивката в банята в дори по-голямо огнище на бактерии от душа, защото поглъща всевъзможни мръсотии. С мека хартия отстранете всичко, събрало се около и в канала. С гореща вода и грапава гъба изтъркайте налепите в мивката (пяна, паста за зъби, грим...). След това нанесете препарата за чистене и оставете около 15 – 20 минути да подейства. Повторете процедурата с гъбата, изплакнете мивката с гореща вода (включително и гъбата) и подсушете навсякъде.

Не забравяйте да измиете и подсушите сапунерките, държача на четките за зъби и всички места, на които се събира вода. Запушалката за канала можете да потопите за 1 – 2 часа в съд с оцет.

Бактериите във ваната

Новите модели вани са предимно от порцелан (или комбинация от порцелан и чугун), което налага особено внимание при почистването им. Използвайте течни препарати или такива, които не съдържат абразивни частици, киселинни или алкални вещества (за да не нараните повърхността). Можете да си приготвите смес от сода бикарбонат, кастилски сапун и няколко капки ароматно масло.

Напръскайте с препарата или пудрата цялата вана (включително ръбовете и външната страна) и след 10 – 15 минути изтъркайте с грапава гъба. За да премахнете пожълтелите петна изпозлвайте разтвор от сол и терпентин (задължително носете предпазни ръкавици). Изплакнете добре и не забравяйте да оберете събралите се в канала отлагания (използвайте по дълга гъвкава тел).

Бактериите по плочките

Отлаганията по плочките и във фугите събират огромно количество бактерии, а влагата благоприятства задържането на мухъл (друг разпространител на вредни микроорганизми). Използвайте гумена чистачка или чиста гъба и дезинфекциращ препарат. Напръскайте и попийте. Мухъла отстранете с разтвор от равни части белина и вода. Нанесете с пулверизатор и оставете около половин час да подейства. След това можете да избършете с гъба или да изтъркате с по-грапава четка.
Изчистете банята от бактерии

Бактериите по завесата в банята

Завесата също е добър източник на бактерии, защото задържа влага и образува мухъл. Сложете я в пералнята машина заедно с 2 -3 по-големи кърпи. Добавете прах и белина, достатъчни за средно количество пране и включете програма с по-ниска температура (триенето между кърпите и завесата създава допълнителна топлина). Белината ще унищожи мухъла, кърпите ще действат като четки за премахване на засъхналите петна, а прахът ще изпере всичко.

Завесата ще изглежда като нова. Закачете я обратно на мястото и пуснете вентилацията, за да изсмуче влагата. Парата и топлината от следващите къпания ще заличат всички намачкани ръбчета.


Бактериите в тоалетната

Чистенето на тоалетната е сред задълженията, които искате да приключите максимално бързо. Затова трябва да използвате силни дезинфектанти, които да убият бактериите от раз. Първо сложете предпазни ръкавици. Нанесете белината във вътрешността и по ръбовете на тоалетната чиния. Оставете я да подейства около 10 минути, след което изтъркайте с четка и полейте със силна струя гореща вода. Никога не комбинирайте белината с препарати на амонячна основа и други почистващи средства за тоалетна, защото може да предизвикат отделянето на отровни газове. Също така, белината не трябва да се използва за почистването на мивката и ваната.
Изчистете банята от бактерии

В търговската мрежа се продава богата гама от почистващи препарати за баня. Но понякога „бабините рецепти“ се оказват доста по-ефективни и удобни. Ако забъркате смес от 3 супени лъжици сода бикарбонат, половин чаша амоняк и 2 чаши топла вода, ще разполагате с универсално почистващо средство за цялата баня, който ще ви е под ръка всеки ден. Не забравяйте да носите предпазни ръкавици, изнасяйте от помещението всички кърпи, тоалетната хартия и аксесоарите (за да не поглъщат бактериите) и проветрявайте добре. Изчистете банята от бактерии.

Източник
avatar
Lindzi
SPAMMER
SPAMMER


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

8 съвета за почистване на банята

Писане by pumpal21 on Вто 10 Авг 2010, 21:14

8 съвета за почистване на банятаБанята е мястото, което има най-голяма нужда от поддържане и почистване, тъй като то има директен контакт с вода, влага и препарати. Подобно на кухнята, тя трябва да се почиства редовно, за да не се налага впоследствие да чистите часове наред, за да премахвате наслагванията и мръсотията. Освен всичко това, редовните грижи предотвратяват наслояването на вредните плесени и микроби, като по този начин осигуряват по-здравословна среда за Вас и Вашето семейство.

1. По минута на ден

Най-лесната техника за поддържане на чистотата в банята се корени в постоянството – вместо да отделяте по половин час всяка седмица за почистване на помещението, създайте си навика да отделяте по 1 минута на ден след къпане, за да избършете с кърпа ваната, душ-кабината и батерията на чешмата. Така ще премахнете мръсната сапунена пяна и излишъка от твърда вода, и ще намалите варовиковите натрупвания. Така ще си спестите и употребата на агресивен абразив, който може да повреди повърхността на облицовката.

2. Почистване на завесите

Когато приключите с душа или ваната, не издърпвайте настрани завесата, а я оставете да изсъхне на въздух. Ако я съберете в единия край има риск част от водата да се застои между гънките и да причини натрупвания на мръсотия и плесен. Хавлиените кърпи пък не оставяйте да висят на ръба на ваната, а ги прострете да съхнат върху специално инсталиран лост. Ако имате душ-кабина, можете след душ да премахвате водата върху стените й с помощта на специално отделена за целта чистачка за прозорци с гумен накрайник. Всички тези неща, заедно с редовното проветряване на помещението, ще Ви помогнат да намалите нивото на влага в банята си, а оттам – неприятните миризми и плесени.

3. Осигурете циркулация на въздуха

Както вече споменахме, добрата вентилация на помещението е основен фактор в борбата с плесените. Ако имате прозорец в банята, достатъчно е да го оставите отворен за няколко минути след къпане – така в помещението ще навлезе светлина и чист въздух, и това ще намали количеството излишна влага. Ако пък не разполагате с прозорец, можете да използвате вградените в стената вентилационни системи или специални уреди – изсушители на въздуха (които действат обратно на овлажнителите).

4. Спрете плесените

Когато говорим за здравословна среда в банята, наличието на плесен е един от основните фактори. Както вече споменахме, добрата циркулация на въздуха и намаляването на влагата са добри средства за предотвратяването на развитието на плесени. Когато обаче трябва да се справяме с вече съществуващи такива, трябва да заложите на специалните препарати за целта. Тъй като фугите между фаянсовите плочки са порести, те абсорбират мазнина от козметичните препарати и сапуна, което води до натрупване на плесен – тези натрупвания можете да почистите с разтвор от 10 части вода и 1 част белина, или чрез разтвор на специални препарати срещу мухъл (в указаното от производителя съотношение). За да премахнете остатъците от разтвора с белина, минете отгоре с препарат за почистване с неутрално pH (и не забравяйте да носите предпазни ръкавици през цялото време).

5. Ежемесечно почистване

На всеки един- два месеца почиствайте основно тръбите в банята си със специални препарати – така ще ги предпазите от сериозни запушвания и наслоявания от мазнина и косми. Междувременно всяка седмица или през няколко дена можете да прочиствате тръбопровода с подръчни средства – изсипете в канала половин чаша сода за хляб и веднага изсипете половин чаша оцет. Сместа ще се разпени и трябва да постои така няколко минути, докато разтвори наслагванията – накрая сипете няколко чаши вряла вода, която да отмие нечистотиите.

6. Почистете мръсната сапунена пяна

Наслагванията от мръсна сапунена пяна можете да почистите с помощта на киселинен разтвор – смесете бял оцет с вода и почистете наслояванията. Добре е по време на почистването да носите ръкавици, а накрая изплакнете добре с чиста вода.

7. Отпушете душа

Ако някои от отворите върху слушалката на душа са запушени, то това най-вероятно се дължи на натрупванията от котлен камък. Тях можете да почистите с малко бял оцет – напълнете найлонова торбичка с малко оцет и я завържете стабилно за слушалката, така че тя да е потопена в течността. Оставете да кисне през цялата нощ, а на сутринта почистете с твърда четка и изплакнете.

8. Почистете играчките за баня


Погрижете се за здравето на децата си като редовно почиствате техните играчки за баня в разтвор на вода и оцет – излейте 1 чаша оцет в 4 литра вода и накиснете играчките в разтвора за 10-ина минутки. Извадете, почистете с гъбичка и оставете да изсъхнат на въздух. Киселината в оцета почиства натрупванията от мръсотия и е естествен дезинфектант.
Източник

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Няколко съвета за банята

Писане by styyni on Чет 28 Окт 2010, 10:33


Общо за банята
Банята е изключително важно място за нас,тя е помещението в което,се
грижим за личната си хигиена и е хубаво да я направим възможно
най-спокойна и уютна.В различните видове апартаменти банята може да е
разделена от тоалетната,това се случва най-често при тристайните
решения.В повечето случаи обаче банята и тоалетната са едно,това
разбира се не е някакъв сериозен проблем,просто при ремонта ви гледайте
да не пренатрупвате с излишни предмети помещението за да изглежда
по-голямо.

Осигурете си спокойствие докато се къпете

Къпането е една изключително освежаваща и ценна процедура,направете банята си
така,че да се чувствате максимално удволетворение когато влезете под
душа.Изберете разнообразието съчетайте стандартният си душ с подвижен
такъв който,ще осигури лесна достъпност да всички важни места по тялото
ви а пък и е по-забавно.При наличието на финансови средства изберете
подходяща за вас душ кабина,в момента се предлагат уникални такива
съчетани като техническа опционалност с използването дори и на радио
докато се обливате.
Ваната е комерсиално но определено полезно средство за създаването на
разкош в банята,докато се “киснете” вие може да пиете питието си или да
споделяте интимни мигове с любмият си човек.Ваната никога не ще бъде
демоде поради безупречната и функционалност.
Дръжте лигените и коритото на друго място,те често заемат голям
капацитет от използваемостта на терена,ако разполагате с пристройка в
килера или широк гардероб е по-добре там да съхранявате въпросните
вещи,по този начин си осигурявате пространство съобразено с нуждите ви.

Подовата настилка
Наситеното разнообразие относно подовите настилки подходящи за
вашата баня при всички положения ще проработи за конкретните ви идеи и
цели,избора на фаянс и ПВЦ ще задоволи и най-прецизните ви изисквания
от дизайнерска гледна точка,стремежа ви да направите тази част от дома
си красива ще бъдат реализирани за не много голяма сума пари.
Вие можете да изберете и други подходи като избор на настилка,модерни
са мъхестите и меки решения които да влезнат в употреба за
вас.Диверсификацията от към цветова гама и обработка зависи само и
единствено от вас самите.Индивидуалните ни особености ще бъдат
споделени когато се на стъпката да започнем ремонта.

Обобщение
Направете всичко възможно за да почувствате комфорта в дома
си,направата на вашата баня определено е от голямо значение за общтото
благо на семейството ви.Зарадвайте всички като използвате оригинален
дори нестандартен подход когато ремонтирате въпросната зона в
апартамента ви,съчетайте цветовете и аксесоарите възможно най-семпло и
отъждествено с правилна подредба за да избегнете грозното и ангажиращо
изпълнение.Ние сме сигурни че амбициите ви са асоциирани с качеството и
точно заради това ви предлагаме някаква основа на която да се опрете и
все пак личните ви претенции трябва да бъдат водещи при извършването на
конкретната манипулация по освежаването. За да затворим темата ще Ви
кажем че сме убедени в факта че няма да пестите сили и ще вземете
правилните решения и твърда позиция по интелигентната направа на банята
ви.
Силно се надяваме да сме ви помогнали и да сме допринесли за
финализирането на труда ви с нашите съвети и разсъждения относно тази
материя.Похвалете се с успехът си,почерпете дори и релаксирайте с пълна
пара на любимото ви домашно местенце.


Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Всичко за банята-съвети и идеи!

Писане by styyni on Чет 28 Окт 2010, 10:37


Мебел от MDF

Какви мебели за бяна трябва да търсим? Кои са най-удачните материали ? Това ще разискваме в тази статия.
Има няколко вида избор при обзавеждането на банята.Първия който ще представя е шкафчета за баня
от МДФ или от дърво: това е най-евтиния вариант да обзаведете
помещението, но и съответно най-некачествения. Въпреки че МДФ-а е
влагоустойчив той не е идеалното решение за бяната, защото не е
водоустойчив! Цените са в пъти по-ниски от шкафчетата направени от полиуретанова пяна или полистерен, по-известен като полистирол. Ако обзавеждането е направено с материали от МДФ или дърво трябва да знаете, че няма да издържи дълго, освен ако банята
ви не е голяма и водата трудно би достигнала до тях или имате душ
кабина.Само тогва се препоръчва закупуване на такива продукти.

Mебел от полиуретан

Пластмасова мебел
Вторият вариант за банята е шкафчета от полиуретанова пяна, която има водоустойчив характер и е идеално решение. Друг плюс, е че мебелите от полиретанова пяна
са пожароустойчиви. Друг върпос е колко ще устои самата боя на
огън.Цените са коренно различни от тези на МДФ-а и дървото, в пъти
по-големи.
Третия вариант е обзавеждането на банята да е с шкафчета, чиято материя да е от полистирол или друга пластмаса. Има същия водоустойчив характер като полиуретановата пяна и е един от най-предпочитаните материалии за производството на мебели за баня. Цените също са високи.
Какво още трябва да знаем: Обикновено гаранцията за мебелите изработени от полиуретанова пяна и полистирол са няколко години. Най-често при тези мебели с времето се разрушава лаковото покритие или боята която използва производителя.

Източник!


styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Няколко идеи как да освежим банята

Писане by styyni on Чет 28 Окт 2010, 10:39


Ако има място, което да заслужава специално внимание що се отнася до
обзавеждането и освежаването, то това определено е банята. Тя отдавна
вече не е само “санитарен възел”. Това е помещението, в което започва и
свършва денят ни и то трябва да е не само функционално, но и стилно.В последните няколко години, тенденцията при баните беше
аксесоарите да са максимално изчистени, предпочитаха се по-студените
цветове. Преобладаваха тъмносиньото и сивото, дори черно.
Според френските и испанските дизайнери обаче, банята трябва да
прилича повече на будоар. Както при дрехите, така и тук най-актуалните
в момента цветове са бледо лилаво, цвят пепел от рози, прасковено.
Създайте си уют, като направите рамка на
огледалото с лампи. Спокойно можете да преместите тоалетката от
спалнята в банята- подредете пудриерите, гримовете и червилата в
близост до огледалото. Ако има повече пространство, можете да сложите и
удобен стол с много възглавнички. Бледи завеси ще завършат интериора.
Можете да се чувставате целогодишно на море, ако решите да си
направите “Морска баня”. Боядисайте стените и подберете плочки в
тъмносиньо и бяло. До ваната или до мивката поставте голяма кристална
купа с мидени черупки камъчета. Надуваема топка, небрежно хвърлена в
ъгъла ще ви напомня за плажните лудории.
Ако ви е харесала банята в къщата на Големия Брат- няма нищо
по-лесно от това. Така красивите сапунени мехурчета по стените са
специални водоустойчиви тапети, които вече можете да намерите във всеки
голям специализиран магазин. Продават се тапети с най-различни десени,
а и поставянето им не е никак трудно.
Ако пък банята ви е много мъничка, за да приложите на практика
някои от горните съвети, не се отчайвайте! Изпитано средство за оптично
разширяване на помещенията са огледалата. Ако прибавите и зеленина, ще
превърнете банята в наистина уютно място.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Съвети за малката баня

Писане by styyni on Чет 28 Окт 2010, 10:41За пореден път заставам на прага на банята си.
Оглеждам още веднъж всичко и
правя нова скица за разположението на мивката, душа, тоалетната,
шкафовете. Чудя се какви цветове и материали ще бъдат подходящи.Скарах
се със съпруга си относно цвета на плочките и успях да набедя баща си,
човек с 20 годишен опит в строителството, че абсолютно нищо не разбира,
а все още не съм взела решение какво да направя, за да придам широта и
пространство на малката си баня.Предполагам, че почти всички, които са
правили ремонт на малка баня са си задавали същия въпрос и са се чудили
как да създадат илюзията за пространство и същевременно да запазят
семейния мир. Накрая се зарових в списания и книжки, прерових интернет
мрежата и сега искам да споделя какво прочетох за малките бани.
Основните елементи, на които трябва да се обърне внимание са:
* Стените, за да създадем илюзия за височина
* Обзавеждането и шкафовете
* Вратите, осветлението и огледалата
Илюзия за височина
Вертикалните линии създават впечатлението за височина на
помещението.Плочки, наредени до тавана правят малката баня да изглежда
по-просторна.Тапети с вертикални шарки и вертикални линии при
боядисване също са добра идея за търсения ефект.Друга възможност е чрез
“отсичане“ на тавана с помощта на фриз или последен ред плочки с
различен цвят за завършване на стените.
Огледало
Огледалата са идеален начин за придаване на дълбочина и пространство на
малката баня, но да не прекаляваме.Обикновено едно огледало е
достатъчно. То също така помага за по-доброто разпръскване на
светлината в банята.
Осветление
Осветлението по стените е добър начин за придаване на пространство и на
избягване на тъмните ъгли.Бихме могли да поставим рафтове в близост до
тавана и под тях малки лампички.
Цветове
Ключовата дума тук е “прости“.Бялото, пастелните и неутрални цветове
създават илюзията за по-голяма баня.Ако сме се спрели на тапети, нек да
е нещо по-семпло без много шарки.
Плочки
По-големите плочки са по-добрият избор, създават усещане за
широта.Подобен ефект се постига и когато по-голямата част от пода се
вижда.Какво имам предвид – каналът на мивката е по-добре да не е тип
“ботуш“.
Шкафове
Вградените шкафове, рафтовете по стените са добър избор за малката баня
и по този начин и по-голямата част от пода остава открита.Ако банята
има ниша, това би било чудесно място за тоалетната, пък и там можете да
поставите и някой друг рафт!
Мивка
Продълговатите мивки с плот са много удобни, има достатъчно пространство за поставяне на козметика.
Вана
Ако все пак решите, че искате вана.Изберете по-малък, но по-дълбок вариант.
Врата
Плъзгащите се врати са последна мода за малката баня.Ако си имате
нормална врата на панти, то ще спестите място като я използвате за
поставяне на закачалката за кърпи.styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Големи идеи за малката баня

Писане by pumpal21 on Чет 28 Окт 2010, 13:39

Ако живеете в просторна и модерна къща, то вероятно сте от щастливците, които могат да се похвалят с просторна и луксозна баня. За всички останали обаче, които живеят в жилищни кооперации, по-голямата баня често е само мечта. Ако сте от втория тип, не бързайте да се отчайвате - има редица дизайнерски трикове, които ще ви помогнат да увеличите обема на това важно помещение, макар и само визуално.
Първата хубава новина е, че промяната на малките пространства, обикновено изисква минимум средства и време, така че в съвсем кратки срокове вие ще може да се наслаждавате на нов облик и атмосфера в банята.
Основно правило при малките пространства като цяло е, че те не бива да изглеждат тъмни и неподходящо обзаведени.
Използвайте пастелни или неутрални цветове
При избора на цветова схема, препоръчително е да заложите на пастелни и светли тонове. Те ще създадат илюзията за повече пространство, тъй като отразяват светлината по специфичен начин. Нашият съвет е да тонирате в светло не само стените, но вратите и декоративните елементи също.
Създайте илюзия за височина
С малък трик можете да придадете по-голяма височина на тавана, отколкото е тя в действителност. За целта, там където се срещат тавана и стената, е добре да използвате декоративен корниз. Той може да бъде от полиуретан, от светло дърво, дори фриз от тапетна хартия. Това решение ще привлича погледа нагоре, което ще създаде усещането за по-голяма височина. Вертикално разположени шарки или райета също допринасят за оптичното издължаване на банята, но при условие, че са съвсем фини.
Използвайте рефлекторни повърхности
Огледалата създават илюзията за пространство. Всъщност две противоположно поставени огледала дават усещането за безкрайност, така че не пропускайте да използвате този трик. Съветът ни е по възможност да поставите огледалото върху най-дългата стена, защото така отразяваната част ще е по-голяма.
Използвайте практично прозореца
При малките помещения правилото е едно - семплото е по-доброто решение. При наличието на прозорец избягвайте крайни подходи като затъмняване със завеси и пердета. По възможност не ограничавайте притока на светлина, тъй като тя ще придаде по-голяма лекота и свежест на атмосферата. В краен случай може да добавите малки перденца или щори, но така че да има възможност да ги дърпате вертикално или странично.
Вместо прозорец можете да използвате стъклени тухли, които да бъдат разположени хоризонтално или вертикално.
Премахнете хаоса
Изключително важно при малките пространства е да не допускате появата на хаос. За да го избегнете използвайте полици или шкафчета, в които да прибирате всичките си тоалетни принадлежности, така че те да бъдат скрити от погледа.
Намалете присъствието на статични мебели
Трудноподвижните мебели допълнително засилват усещането за теснота. Съветът ни е да избягвате обемните санитарни елементи, защото те допълнително отнемат от пространството. Ако не ползвате ваната редовно, добре е да я заместите с практична душ кабина, при която поддушовото корито може да бъде по-дълбоко от стандартното.
Използвайте подова настилка със светъл цвят
Ако в момента това не е възможно, то просто използвайте килимче за баня със светъл пастелен цвят.
Премахнете всички стърчащи и висящи детайли
Голямото количество етажерки, полици и лавици по стените привличат погледа върху себе си и така допълнително създават усещането за теснота и ограниченост на банята. За предпочитане е един единствен шкаф, в който да съхранявате дребните детайли и вещи.
Използвайте прозрачни стъклени повърхности
Препоръчително е преградните стени за душа или ваната да бъдат от прозрачно стъкло или пластмаса, отколкото от матирани такива. Причината е, че те ще позволят на погледа да се "движи" по цялата дълбочина на банята като така ще внушите чувството за повече простор.

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Красиви и модерни идеи за банята

Писане by styyni on Съб 20 Ное 2010, 20:21


Банята у дома може да бъде много повече от помещението, където просто взимате душ.
Точно за това ви предлагаме няколко изключителни идеи, чрез които да я превърнете в приказен оазис на спокойствието.
Основните елементи в неподправения спа-чар на собствената ви баня
могат да бъдат доста. Независимо дали това е спираща дъха гледка,
необичайна като форма вана или наличието на специални декоративни
елементи, целта може да се постигне доста по-лесно, отколкото
предполагате.
Ние лично сме привърженици на модерните бани, но в тях винаги могат
да присъстват няколко класически детайла, които да засилят усещането за
уют и интимност.

Тази баня е със специална вана за ориенталски хидромасажи от Kasch,
но дори и да изключим тази екстра подобна гледка си заслужава да се
"пусне" в това помещение. Декоративните камъчета и заобления дървен
елемент обаче са ни наистина любими.

Страхотна идея за помещение със скосен таван, дело на архитектите от студио MYA,
Ню Йорк. Заобленият прозорец, в съчетание с облата вана, създава
допълнително усещане за простор и светлина. Самото пространство, което
е доста тясно, е усвоено по перфектен начин, така че да не липсва нищо,
нито пък да е претрупано.

Традиционната ъглова вана в банята, допълнена със сух кът за
почивка и мини будоар, е класическо решение с вариации. Тук обаче не
липсва и гледка като допълнителен бонус, който в големите градове
трудно можем да получим.

Приказно решение - ваната в ниша под огромен прозорец е лукс, който
само къща с двор позволява. Това е идеален подход и за малко помещение,
в което останалата част може да остане суха. Релакс кът с изглед в
ъгъла също е добро попадение.

Тази баня на две нива е особено луксозна идея. Освен, че в нея има
много светлина, тя се прелива в огромен дрешник в една посока и в
помещение за отдих в друга. Прекрасно.

Още една вариация на същата тема - ваната, която е и джакузи, е
повдигната над останалата част от помещението. А, както се вижда през
прозореца, това е изпълнимо и в градски условиия и дори не изисква
огромно свободно пространство.

Laufen е производител с история, която започва още през 1892 г., но
с изключително иновативни интериорни идеи. Тяхната червено-бяла баня е
добро решение за помещение, лишено от естествена светлина.

Модерните дизайнерски решения на Mastella са едновременно шик и
изчистени, което придава неповторим стил на банята. А просторът в нея е
като отделен детайл от интериора.

Невероятно чаровна идея от Gunni, в която стиловете са смесени със
спиращ дъха аромат. Дървени и порцеланови елементи си съжителстват,
потопени в естествена светлина и в топлината на камината. Модерна
класика.

Още един микс между традиционното и иновативното. Природните
елементи, заедно с гледката, правят тази баня идеална за отдих и
зареждане с енергия.

А какво ще кажете за това? Прозрачна вана върху тревисто зелена
настилка, имитираща поляна, е като сбъдната мечта. Зелените елементи ни
идват малко в повече, но пък няколко ухаещи цветя ще разсеят това със
сигурност.

Изчистен дизайн с плавни линии и много светлина - постижимо и абсолютно практично.

Още една идея за малката баня, разширена оптически чрез контрастна вана в черно и огледала.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Банята като домашен спа-оазис

Писане by styyni on Съб 20 Ное 2010, 20:34


Представете си, че сте в голяма спа вана, заобиколени от балончета и уютния пламък на свещи. Звучи ви страхотно?
Не е необходимо да плащате цяло състояние за това удоволствие в спа център, за да релаксирате.
Превърнете собствената си баня в подобно място – ще ви струва по-малко, отколкото предполагате.
Ето няколко идеи как да превърнете банята си в личен оазис на спокойствието:
Подходяща светлина

Намирането на подходящото осветление понякога не е лесна задача,
тъй като в банята имате нужда от различни видове светлина – силна,
когато се гримирате или си миете зъбите, и по-слаба, когато искате да
се отпуснете във ваната.
Едно не много скъпо решение е регулатор за промяна на осветлението.
Можете да добавите и свещи, които допълнително ще подсилят
спа-атмосферата.

Чистота и ред
Една препълнена или неподредена баня може да ви даде чувство за липса
на достатъчно пространство, затова се старайте да не нареждате в нея
прекалено много тоалетни принадлежности.
Приберете козметиката и тоалетните си принадлежности в дискретен шкаф например.
Спретнатия и изчистен вид, който ще добие банята ви, ще ви помогне
да се отпуснете по-лесно, защото няма да има предмети, напомнящи за
ежедневните ви задължения.

Поглезете се
Няма по-приятно усещане за тялото от това да се увиете в голяма, мека кърпа.
Поглезете се с луксозна кърпа, която да ви обгърне напълно и да
попие влагата веднага, за да имате наистина спа-усещане след като
излезете от ваната.

Не забравяйте топлината
Постелката пред ваната е изключително важен спа-детайл.
Нищо не е в състояние да ви свали веднага от облаците, на които ви
е пренесла една релаксираща вана, от допира на студените плочки до
топлите ви ходила.
Изберете по-голяма постелка, така че да покрие повече площ и да не ви се налага да стъпвате на пода.

Връзка с природата
Природата изобилства в спа-центровете под формата на приятния звук на
течаща вода и различни видове растения, които ни помагат да се отпуснем
и ни създават онова чувство на спокойствие, което само връзката с
природата може да ни донесе.
Внесете цвете в саксия в банята, за да постигнете подобен ефект.
Добавете и други декорации, характерни за външната среда – камъни,
бамбукови елементи и други.


Увеличете пространството

Всеки с малка баня знае, че не може да направи много, за да я разшири,
освен ако не похарчи цяло състояние за ремонт. И много нерви по този
повод.
Добрата новина е, че може поне оптически да увелкичите
пространството. Закачете големи огледала , за да се създаде илюзия за
простор и убезателно нека преобладават светлите цветове.


Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Малки глезотийки за банята

Писане by styyni on Съб 20 Ное 2010, 20:39


Аксесоари, подбрани с вкус, може да трансформират до неузнаваемост всяка баня - дори тази, която отдавна се нуждае от ремонт.
Сапуни
В специализирани магазини се предлага огромен избор на сапуни, разнообразни по форма, размер и цветове.
Можете да си подберете сапунчета в различни фигурки и ярки цветове, така че да вдъхнете живот около мивката, ваната или душа.

Не забравяйте за сапуните-топки и фигурки от соли, които се разтварят във ваната.
Свещи и ароматни масла
Използването на свещи в декора е любим подход в работата на много дизайнери.

Поставете, например, свещи до огледалото, по етажерките и в ъгъла на ваната.
Изберете свещи, които да са изработени в един стил. Ако искате да
създадете усещане за романтика, вземете свещи в различни нюанси на
червеното, ако пък предпочитате морските тенденции, трябва да се спрете
на комбинация от бяло и синьо.
Шишенца и топчета с ароматни масла са друг вариант за ароматна декорация на банята.
Декоративни халии и кърпи

Меките кърпи в банята създават усещане за топлина и комфорт в нея.
Можете да декорирате с малки стилни кърпи, които да са просто за
красота.
Изберете вашия идеален дизайн и цветове. Ако ви харесва
минимализмът в интериора, спрете избора си на светли и еднотонни тъкани.
Стъклени съдове
Прозрачни съдове, изработени от стъкло, изпълнени с декоративен пясък или малки камъчета, ще освежат интериора на вашата баня.

Буркани с морска сол, мидички или камъчета също ще свършат чудесна декоративна работа.
Може да използвате и съдове от матово или полупрозрачно стъкло.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Идея за банята: Стъкленици

Писане by styyni on Съб 20 Ное 2010, 20:48


Поставянето на вещите ви в подобна стъкленица има две предимства: от
една страна ги предпазва от прах и мръсотия, а от друга можете лесно да
се ориентирате кое къде е, вместо безмилостно да ровите из шкафовете си.
Те са доста красиви, освен това правят рафтовете ви да изглеждат по-големи и придават простор на банята ви.
В тях можете да поставите клечки за уши, гъби, сапуни, четки за
коса, соли за вана. Можете разбира се, да ги използвате и за украса,
като сложите в тях цветя, пясък, камъчета, въобще каквото ви хрумне.
Стъклениците от снимката са на фирмата Pottery Barn и са доста
чупливи, но вие бихте могли да приспособите всяка стъкленица, която ви
допадне. Другият вариант е да използвате пластмасови, вероятно няма да
са толкова красиви, но определено ще бъдат по-безопасни.
Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Осемте тайни на спретнатата баня

Писане by styyni on Съб 20 Ное 2010, 20:51


Няколко практични съвета, с чиято помощ ще
можете да подредите удобно козметиката си и хигиенните средствата дори
и в най-малката баня.

1. Клечките за уши - там, където ги виждате
Оставете клечките си за уши така, че да ги виждате. Същото важи и за
тампоните за почистване на лице. Съхранявайте ги в прозрачни опаковки,
за да виждате кога свършват и да попълвате запасите навреме. По този
начин вече няма да ви се случи да изпаднете в нелепи ситуации, като да
останете с един непочистен от лак нокът например.
Четчиците си за
гримиране оставяйте вертикално, така няма да ви се наложи да почиствате
следите от пудра и сенки от дъното на шкафчето.
2. Не крийте тоалетната хартия

Сигурно неведнъж ви се е случвало да ви свърши тоалетната хартия
вкъщи, или пък да отидете на гости у приятели и рулото тоалетна хартия
изведнъж да свърши. Ясно ви е, че не е удобно да ровите из чуждите
шкафчета, търсейки тоалетна хартия. За да избегнете подобни ситуации
занапред, оставете запасите си от хартия до тоалетната чиния, на една
ръка разстояние. За целта можете да използвате плетен кош, цилиндрична
стъклена ваза или други приятни за окото съдове.
3. Ежедневните кремове - винаги под ръка

Козметичните средства за поддържане на кожата, които използвате
всекидневно, трябва винаги да са ви под ръка - на мивката или в
огледалното шкафче. Всичко останало - плажно мляко, тампони и резервни
четки за зъби - може да се прибере и на по-труднодостъпно място.
За да спестите пари при туристически екскурзии, запасете се с малки
шишенца, в които да можете да си вземете шампоан, гел, балсам за коса и
всички други средства, които ще ви се наложи да използвате.
4. Използвайте тавана

Ако в тясната ви баня вече е зает всеки сантиметър площ, вдигнете
поглед нагоре. Защо да не използвате и площта на тавана? Една висяща
кашпа за плодове на няколко нива ще ви свърши чудесна работа. Можете да
я закачите в ъгъла на душкабината или над ваната и да сложите в нея
вашите шампоани и гелове. Тъй като е мрежеста, в нея ще можете да
сушите детските играчки и гъби за къпане - водата просто ще се оттича в
канала.
5. Чантата - вашият "домашен фризьор"

Всичките ви средства за грижа за косата също трябва да се подредят
правилно. Приберете машата, сешоара, четките и гребените, лаковете за
коса и геловете в една домакинска чанта. Най-важното е чантата да има
много джобове и отделения.
Когато използвате "домашния си фризьор", закачете чантата на
дръжката на вратата, за да ви е под ръка. После можете спокойно да
приберете чантата в някой шкаф. Не забравяйте да навивате кабела на
сешоара, за да не ви се налага да го разплитате всеки път.
6. Изтекъл срок на годност? На боклука!

Дори и най-любимите ви лосиони и кремове с времето губят
ефективността си, а е възможно дори да замиришат неприятно. Прегледайте
старите си запаси от козметика и изхвърлете всичко, което не сте
използвали отдавна. Много козметични продукти имат срок на годност след
отваряне на опаковката, потърсете срока до буквата М - там ще е посочен
броят на месеците, през които кремът ще е ефективен. Обикновено
козметичните средства за очи издържат около половин година,
фон-дьо-тенът - около година, а червилата - около две години. Имайте
предвид, че някои продукти не съдържат консерванти и имат по-кратък
срок на годност.
7. Сложете си маркери

За да знаете на колко време е всеки един от козметичните ви
продукти, напишете месеца и годината на отваряне на опаковката на парче
хартия и го залепете със скоч на дъното на съда. Ако се усъмните, че
срокът на годност на някой крем е изтекъл, ще можете просто да
погледнете маркера си.
8. Много отделения!

Често сутрин разполагаме само с 10 минути, за да се гримираме и да
излезем. Докато търсенето на нужните сенки за очи и други козметични
средства отнема време. За да си спестите това усилие, съхранявайте
козметиката си в много различни отделения. За целта можете да
използвате обикновена пластмасова подставка за кухненски прибори
(вилици, лъжици и ножове). Поставете я в едно чекмедже и подредете в
нея оръжията на красотата си. Купувайки нови козметични средства,
избирайте по-компактни опаковки, които да се събират лесно в чекмеджето.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Всичко за банята-съвети и идеи!

Писане by styyni on Нед 19 Дек 2010, 07:00


styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Да убием мухъла в банята

Писане by pumpal21 on Пет 18 Фев 2011, 15:48
Престоят в банята може да се превърне в истинско
удоволствие, след като се преборите с плесента. Снимка: Thinkstock/Guliver
Photos

На практика е почти невъзможно да изчистиш плесента от банята, тъй влажните и топли помещения са
идеалната среда за развитието й. А то е сигурен знак, че банята ви се нуждае от
основно почистване. Ако пък сте алергични към мухъл, бързите действия по
отстраняването му са направо наложителни. Ето няколко идеи за това как да се
справите с проблема

„Изгонете” влажния въздух
Винаги, когато влизате да си взимате душ, оставяйте малкото прозорче в банята
си открехнато, за да може влажният въздух да излиза бързо. Ако нямате прозорец,
отваряйте вратата на помещението или включвайте там преносим вентилатор или
обезвлажнител. Ако имате вграден вентилатор, пуснете го, веднага щом се събудите
и го оставете да работи, докато не тръгнете за работа.

Всекидневна грижа
Не е необходимо да чистите основно банята си всеки ден или веднъж седмично,
за да се справите с проблема с плесента. Просто забърсвайте местата, които се
цапат постоянно и не оставяйте капки шампоан, балсам или какъвто и да било
козметичен продукт да се стичат по стените, пода или душа.
Подсушавайте пода след всяко къпане. За целта използвайте хавлии от
полиестер. Може дори да покриете пода с тях за известно време, за да могат те да
поемат влагата изцяло.

Тайното оръжие
Това колко бързо ще се отървете от плесента, зависи от степента и
продължителността на процеса на мухлясване. Най-силното оръжие в неравната
борба е микрофибърната кърпа със силно обезвлажняващо действие. За ефективното
почистване на ъглите и фугите между плочките използвайте четка за зъби с остри
косъмчета.

Препарати
Ако търкането с кърпа или четка не помага, време е да вкарате в действие
„тежката артилерия” – белината. Опитайте първо да я разредите с вода в
съотношение 1:3. Можете да използвате и препарат с известно съдържание на
белина. В никакъв случай обаче не смесвайте няколко подобни препарата – това е
опасно за здравето, защото при този процес се отделят токсични изпарения.
Ако и това не помогне, купете си уред за почистване с пара, който да
разполага с приставка за изтъркване на трудно достъпните места.

Източник!

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Сбогом на хаоса у дома: Банята

Писане by pumpal21 on Пет 18 Фев 2011, 15:52Допълнителната етажерка в банята винаги може да
влезе в употреба. Снимка: Thinkstock/Guliver
Photos

Ако виждате, че просто няма къде да сложите
най-новата си придобивка, въпреки че домът ви изглежда достатъчно просторен, значи
е време да се замислите за преподреждане. Запитайте се какво наистина ви е нужно
и кои от всички събрани и може би пазени с години неща ползвате редовно. След
като си отговорите на този така сложен въпрос, просто изхвърлете ненужните. Това
е неизменната първа стъпка от разчистването на жилището в името
на повечето свободно място.

Ако банята е най-неподреденото кътче в дома
ви, предлагаме ви няколко полезни и изключително лесни за следване съвети за
това как да оптимизирате пространството в
помещението.

1. Изхвърлете гримовете и останалите козметични продукти,
които не се ползвали от повече от шест месеца и онези, които вече просто не ви
харесват.

2. Окачете малка етажерка зад вратата на
банята, където да поставяте по-малките предмети като четки за коса, гребени,
шноли, фиби.

3. Съберете всички по-дребни вещи, които използвате
редовно, в красива кутия и я поставете върху тоалетното шкафче над мивката,
например. Или пък разделете вещите на всеки член от семейството в отделни кутии
и ги сложете под умивалника.

4. Дръжте не повече от две
ролки тоалетна хартия в банята. Останалите съхранявайте в някой шкаф в друго
помещение.

5. Ако държите лекарства в банята, преместете ги на по-сухо и
хладно място. Освен че заемат излишно пространство, те могат и да изгубят
свойствата си заради влагата.

6. Под умивалника, в
найлонов плик с цип или пластмасова кутия, поставете средствата за първа
помощ
като бинтове и антибиотични кремове. Не забравяйте и да надпишете
кутиите/пликовете, за да намирате бързо, каквото ви потрябва.

Източник!

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Всичко за банята-съвети и идеи!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите