Хранене на кучето!

Go down

Хранене на кучето!

Писане by Dani on Чет 10 Юни 2010, 13:51

Съдове за хранене на кучето

Колко да бъдат съдове за хранене на кучето?

Необходими са най-малко два съда, единият от които ще използвате за храната, а другият за водата. Съдовете трябва да са нови, а не изхвърлени от употреба или ръждясали, и да не са от метал. Той лесно се окислява и в най-лекия случай може да увреди качеството на храната. Окисите на различните метали действат ток­сично върху организма на кучето. Не е необходимо съдовете за храна и вода да са много големи. Важно е редовно да се измиват с топла вода след хранене.

Други необходими принадлежности за кучето
Малкото кученце е като малкото дете. То обича да си играе с нещо. Ако искате вашите килими, мокети, мебели и пердета да останат здрави, още преди да започнете да възпитавате малкия си любимец, осигурете му някакви играчки. За целта има богат избор от кучешки играчки в зоомагазините.източник: www.kuche.evropea.com

_________________

avatar
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

ХРАНЕНЕ НА КУЧЕТО

Писане by Dani on Чет 10 Юни 2010, 14:24

Ще ви запознаем накратко с особеностите при храненето на кучето от отбиването му до самостоятелно хранене, някои изисквания при хранене на бременни кучета и родилки. Преди всичко ще ви предупредим, че на кучетата не трябва да се дава сладко - причината е, че те не отделят инсулин - вещество, което се отделя от задстомашната жлеза и спомага за преработването на въглехидратите.


Хранене на отбити кученца
Видът на храната и нейното количество са различни в зависимост от породата, възрастта на кучето, неговото физиологично състояние и т. н. Като всяко живо същество то има нужда от белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерални вещества, които трябва да бъдат в определено съотношение помежду си. Всички те са необходими за изграждане костите и мускулите на тялото, за поддържане на необходимата физическа сила на организма. Младите, развиващи се организми, тъй като изграждат мускулната си система, имат потребност от повече белтъчини, както и от повече минерални вещества, благоприятстващи развитието на костната система. Набавянето на витамини става най-лесно чрез включването на различни видове зеленчуци в менюто на животните.
За предпочитане е да вземете правилно отбито от майката кученце.

Кога кученцето трябва да бъде отбито
Най-подходящата възраст за отбиване е 40 дни. Все пак тя не може да бъде строго фиксирана, защото развитието на кученцата в едно и също кучило е различно и по-едрите от тях могат да бъдат отбити по-рано. Не е правилно и много ранното отбиване на кученцата, независимо от тяхната телесна маса, тъй като с майчината коластра малкото животно получава още от ранна възраст много и различни витамини, минерални вещества и имуноглобулини, които го предпазват от заболявания. След като се отбие от майката, кученцето става напълно зависимо от човека и именно той го оформя като индивид.

С какво да храним малкото кученце?
Храненето в първите 1-2 месеца трябва да бъде най-малко четирикратно, като животното се приучава към различни видове храни. Това е от голямо значение, защото по принцип кучето не обича много да променя храната. Това ще рече, че на колкото повече храни го приучите от малко, толкова по-лесно ще ви бъде след това. Младото животно не бива да преминава изведнъж на обща храна, особено ако ползвате много и различни подправки. Нежната лигавица на стомаха и червата е лесно уязвима и най-малката последица от такъв вид хранене са силните храносмилателни разстройства и повръщания. Хубаво е да се започне с даване на бульони, в които е натопен хляб или е добавен сварен ориз. Кучето е месоядно животно, затова от малко не трябва да бъде лишено от месо. Месото или карантията предварително се сваряват и се накъсват на дребни парченца. Когато му се предлага риба, тя трябва задължително да е сварена и почистена от костите.
Кученцето да получава всякакъв вид месо или карантия, но винаги предварително сварени.

Как да засилваме костната система на кученцето?
Всички малки кученца и най-вече миналите на интензивно хранене могат да заболеят от рахит. Задължително е към храната да се добавят по 1-2 капки витамин D2 или витамин D3 като постепенно до 6-ия месец се достигне до 8-10 капки от всеки витамин. Освен посочените във ветеринарно медицинските аптеки можете да намерите под различни търговски наименования комбинация от витамини, които по лекарско предписание да давате на вашите питомци. За да се избегне рахитът и за да се даде възможност на младото животно. добре да развие правилна костна система, храната трябва да е богата на калциеви и фосфорни соли. За набавяне на необходимите витамини трябва да се включат и зеленчуци. Те се сваря ват и прибавят към храната, а водата, в която са вряли, се изхвърля. Някои от животните привикват да ядат сурови зеленчуци. Най-подходящи са моркови, зеле, зелен фасул.
При приготвянето на храната не използвайте стари или гранясали мазнини, както и медни или ръждясали съдове. Пренебрегването на тези изисквания води до тежки стомашно-чревни заболявания, най­вече при младите животни.
Храната трябва да бъде с умерена температура.

Каква да бъде дневната дажба на кученцето?
Споменахме, че през първите 1-2 месеца след отбиването кученцето трябва да се храни най-малко четирикратно. Дневната дажба се разделя на толкова порции, колкото е кратността на храненето. Точна рецепта за количеството на храната не можем да дадем, защото то зависи от много фактори - породата, телесната маса, пола и, разбира се, възрастта на всеки индивид. От значение е и къде се отглежда кучето - вътре в дома или на открито. Качеството на храната трябва да се съобразява и със сезона. При по-студено време кучетата, живеещи на двора, трябва да получават по-голямо количество и по-богата на мазнини храна. Животните сами показват дали храната им е достатъчна или не. Не забравяйте, че кучето трябва редовно да получава вода, особено през горещите месеци на годината.
Не допускайте вашите питомци да пият вода от заблатени места, мръсни локви и всякакви други водоизточнuци с неизвестен характер.
Правилното хранене на кученцето до навършване на 6-месечна възраст гарантира добро физическо развитие до края на живота му. Ако е хранено балансирано и пълноценно през посочения период, то по­лесно приема промените в режима на хранене, ако това се налага по­нататък. След 6-месечна възраст кучето постепенно преминава към общ режим на хранене, което обаче не значи "безогледно" хранене.източник: www.kuche.evropea.com

_________________

avatar
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Техника на хранене на кучетата

Писане by styyni on Съб 16 Окт 2010, 19:32

1. Храна за кучето.

Храната трябва да е разнообразна. В опитни условия е установено, че приконсумация само на мазнини смъртта настъпва след 65-70 дни. При храненесамо с белтъчини смъртта настъпва след 35-40 дни и при хранене само свъглехидрати - след 30-35 дни.

През зимните месеци количеството на мазнините в ежедневната дажба сеувеличава. През лятото количеството се намалява, но не трябва да спадапод 1 гр на килограм тегло.

Основна храна за кучето е месото и субпродуктите. Както вече бешеотбелязано, в дажбата е неотменно и наличието на храни от растителенпроизход. Това са различни видове брашна, зеленчуци, плодове,кореноплоди. Освен по разнообразие на продуктите и ниво на сухотовещество, дажбата трябва да е балансирана и по отношение на минералнитевещества и витамините.

Храни от животински произход. Характеризират се с богато съдържание набелтъчини, мазнини, минерални вещества и са високо калорични.

Месото (Holme, 1982) от различните животни, без лойта, съдържа до 25%белтъчини, от 2 до 9% мазнини и до 75% вода. Усвояемостта му е 95-99%.Не по-малко от 25% от месото трябва да се дава в сурово състояние, следкато предварително е проверено от ветеринарномедицинско лице.

Костите са бедни на белтъчини, но са богати на минерални вещества.Съдържат около 34% калций и 18-19% фосфор. По съдържание на калций ифосфор 15 гр кости се равняват на 1 кг месо. Като самостоятелна хранане се използват, но задължително трябва да присъстват в менюто. Особенонеобходими са за млади и растящи кучета, бременни и кърмещи. Не бива дасе злоупотребява с консумацията им. Те обременяват храносмилателнатасистема и предизвикват обстипация.

Животинските мазнини са богати на енергия, високо калорични са исъдържат в големи количества мастноразтворими витамини. Мазнина, вкоято е пържено не се дава на кучета. Тя е наситена с токсичнивещества, включително и канцерогени.

Млякото е основна храна за малките кученца. Бедно е на желязо и витаминD, но е добър източник на калций, фосфор, висококачествени белтъчини,мазнини, въглехидрати, витамин A и витамини от групата B.

Яйцата са добър източник на желязо, белтъчини, рибофлавин, фолиевакиселина, витамин B12, витамин A, витамин D, витамин C, въглехидрати.Количеството на витамините от групата B е по-голямо в жълтъка. Кучетатане трябва да се хранят със суров яйчен белтък.

Храни от растителен произход. Богати са на въглехидрати и витамини.Усвояват се до 80-90% от организма на кучетата. Необходимо е да сеподлагат на предварителна термична обработка поради трудната смилаемостна влакнините.

2. Техника на храненето.

След раждането основната храна за кученцата е майчиното мляко. Отличавасе с добра усвояемост и голяма хранителност. По състав на основнитекомпоненти превъзхожда млеката на много от селскостопанските животни.Бейнс (Baines, 1981) установява, че в 100 гр кучешко мляко се съдържат8,1 гр белтъчини, 9,8 гр мазнини, 3,5 гр захари, 0,28 гр калций, 0,22гр фосфор и 120 Kcal енергия.

Мазовер (1960) посочва, че за лактационен период от 43 дни кучкитеотделят до 33 л мляко. Според Хартл (Hartl, 1970) за същия лактационенпериод млякото, което отделят женските немски овчарски кучета е около27 л. При наши проучвания през 1988 г.сме установили, че немско овчарско куче за период от 5-ия до 38-ия денна лактацията отделя около 26 л мляко. Лактационната крива нараства до21-ия ден, а секреция на мляко се наблюдава до 45-ия ден. Млечността севлияе в голяма степен от състава на дажбата, нивото на хранене иначинът на отглеждане.

Кърменето на кученцата трябва да продължи не по-малко от 40-45 дни. Акоса повече от 5 на брой, от втората седмица след раждането започватяхното подхранване. При по-голямо кучило подхранването започва още от7-ия ден. Според Бьорк (Bjoerck, 1957) пълноценна и добре балансирана еследната смес: 800 мл краве мляко, 200 мл сметана с 12 % масленост, 1бр яйчен жълтък, 6 гр стирилизирано костно брашно, 4 гр лимоновакиселина, 0,6 мг витамин A и 0,0125 мг витамин D. При собствен опит (Атанасов, 1988)с подхранване от 10-ия ден сме получили добри резултати със следнатасмес: на 1 л сварено краве мляко се добавят 2 сурови жълтъка от кокошияйца, 5 мл витамин C, малко сол и захар, така че да не се чувства нитосоленост, нито сладникавост. Сместа се предоставя с биберон, след катокученцата са изсукали млякото на майката. От 20-ия ден се дават по 2-3перли рибено масло. Количеството му се увеличава успоредно с възрастта.Редица водещи фирми са разработили и предлагат на пазара изкуственомляко за кученца. През 1974 г. Муса (Мussa) провежда експеримент, прикойто контролна група кученца е приемала майчино мляко, а опитнатагрупа е хранена с изкуствено мляко. Въпреки еднаквите условия наотглеждане, в края на експеримента, който продължил 30 дни,среднодневният прираст на опитните кученца бил с 23,14 % по нисък оттози на кученцата, кърмени от своите майки.

През бременността хранителните вещества са необходими не само заподдържане на организма на кучката, но за развитие на ембрионите. Отмомента на заплождането в дажбата се увеличава участието набелтъчините, минералните вещества и витамините. След 30-ия ден отбременността се увеличава броят на храненето за сметка на обема надажбата за всяко хранене. Няколко дни преди окучването апетитът може даспадне. Възможно е да се стигне до пълно отказване на храна. Това еестествено и животното не бива да се насилва или да се предполага, че еболно.

По време на лактация на кучката се дава предимно месо, сирене, суровяйчен жълтък и прясно мляко (ако не предизвиква растройство).Бременната и кърмеща кучка трябва да има постоянно осигурена чистапитейна вода.

Храната трябва да е разнообразна. В противен случай настъпваизвращаване на апетита. Появяват се стомашночревни, минералнонедоимъчни и витамино недоимъчни заболявания.

3. Вода.

При настъпване на общо обезводняване на организма (дехидратация)възниква жажда. Централните нервни механизми, които регулиратсъдържанието на вода в организма се намират в хипоталамуса на междинниямозък, в лимбичната област и в мозъчната кора. Съвкупността на тезинервни механизми обособяват така наречения “център на жаждата”.Стимулите за пиене на вода се появяват, когато около 1% отвътреклетъчната вода напусне клетката. Загубата на телесна вода вколичество, равно на 0,5% от теглото на кучето, е прагът, при койтовъзникват стимули за пиене.

Водата е основна съставна част на организма. В различна степен сесъдържа във всички хранителни продукти. Немското овчарско куче приемадневно около 2-3 л вода. Това количество не е постоянно и зависи отредица фактори. При усилена работа и в горещите дни нуждата сеувеличава. Потребността от вода се променя и от физиологичнотосъстояние на животното - болест, бременност, лактация.По-темпераментните кучета пият по-често вода. Количеството на приетатавода е по-голямо, когато кучето се храни с гранули. Информацията засухостта на храната се предава от рецептори, които са разположени вустната кухина и глътката.

Кучетата пият вода бързо, на големи глътки, като подвиват езика си подобно на лъжица (лочат).

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Хранене на кучето!

Писане by styyni on Пон 08 Ное 2010, 20:03


В НАЧАЛОТО

И за игривото кученце, и за сдържаното възрастно куче не е без значение какво ще
сложите в хранилката на кучето и какво ще бъде количеството мускули и тлъстини,
които ще натрупа. Преди да се ориентирате колко често и в какво количество да
храните вашето куче, постарайте се да разберете с каква храна е свикнало. Ако
храната му е била пълноценна-продължете със същите продукти.
Солидното ядене може да се състои от готови храни със 100% балансирана
хранителност за всички стадии на развитие, или пък може да се състои от дамашно
приготвени порции, към които са прибавени необходимите количества и съотношения
витамини и минерали. Ако искате да промените храната, което вероятно ще искате
да направите, ако купите кутре, което е хранено с домашно преготвена храна, а
вие не желаете да се занимавате с мерки и изчисления (и затова искате да
продължите с готовите храни)- постъпете по следния начин: смесете 60-70% от
привичната стара храна с 30-40% от новата, на която искате да го приучите. На
всеки 3-4 дни увеличавайте новата и намалявайте старата храна, докато
елиминирате постепенно готвената храна. След като кучето постигне "възрастното"
си тегло, можете да контролирате теглото, като претегляте кучето всеки месец при
редовно хранене.

Щом забележите, че кучето ви е натежало с половин или повече килограми-зависи от
размерите на кучето, намалете калоричността с 20%. На следващия месец пак
претеглете кучето, ако пропорцията е дала резултат-продължете с намаленото
количество още един месец и отново претеглете кучето, ако теглото му е спаднало
под оптималното за породата-увеличете дажбата. Продължете така до достигане на
оптималното количество храна. Ако имате повече кучета-подложеното на диета
трябва да се храни отделно.
СУХА, ПОЛУСУХА, КОНСЕРВИРАНА?
Кучешката храна се произвежда в три категории: суха, полувлажна, консервирана.
Сухата е по-евтина, по-лесна за съхранение и по-удобна за даване от
консервираната.Сухата храна помага до известна степен за почистването на зъбния
камък.
Консервираната храна обикновено е по-вкусна и тъй като 3/4 от нея е вода(влага),
тя е и по-добър източник на вода. Сухата храна съдържа около 10 % вода,а
полувлажната-35%.
При избора на тези три категории храна стопанинът на кучето не трябва да оставя
паничката пълна с храна целия ден. Лакомците всъщност се правят, не се раждат.
Давайте разнообразна храна и готови продукти. Разнообразието ще подобри апетита
му. Поради удобство и за икономия, а и за още по-добър вкус, смесвайте сухата с
консервирана храна. Това се предпочита от много кучета. Независимо обаче с какво
храните кучето си, при него винаги трябва да има чиста вода в чист съд.
ЗАКУСКИ И ПОЧЕРПКИ (подавания)

Много собственици на кучета прибягват към закуски и почерпки, за да приласкаят
своите кучета, но те не разбират, че освен кучето хранят и своята несигурност.
Освен, че общо взето, са недостатъчни, често тези подавания на кучето го
привикват постоянно да ги търси и иска.
Можете да давате на кучето си някои храни за известно време, принципът на
храненето трябва да ви диктува кое-кога. Закуската и почерпката не бива да бъдат
повече от 5-10% от цялото ядене.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Хранене на кучето!

Писане by styyni on Пон 08 Ное 2010, 20:40

Важно условие за правилното телесно развитие и доброто здравословно състояние на кучето е правилното хранене.

Кучетата са месоядни животни, но живеейки в продължение нахилядолетия съвместно с човека, са привикнали към храна, близка донеговата. Все пак основната храна е нетлъсто месо, непременно добресварено или печено (често суровото месо съдържа микроби и предизвиквахранителни разтройства и заболявания), черен дроб и далак (дава се 1-2пъти седмично). Особено полезно е да се дават кокали за гризане. Освентова се дават тестени и млечни произведения (хляб, бисквити, мляко,сирене, кашкавал и др.). Добре е да му се правят бульони и супи с многозарзават (витаминозна храна).
Към храната трябва да се добавят витаминни комплекси, рибено масло идруги препарати. На младите животни храна се дава първоначално 3-4 пъти дневно, като постепенно се преминава към хранене само по 2 пъти на ден(сутрин и вечер).

Вода може да се пие винаги, и на воля, като задължително се сменя с чиста[/center]

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Често срещани грешки при хранене на кучето

Писане by pumpal21 on Пон 08 Ное 2010, 21:48

Специалистите диетолози и ветеринарните лекари отдавна и успешно решават проблемите с храненето на домашните животни. Разработени са специални храни с витамини и други много полезни компоненти, необходими на нашите четирикраки приятели. Всички основни въпроси в тази област вече отдавна са научно обосновани и изпробвани на практика. И въпреки това грешим при храненето не само на кученцата, но и на възрастните кучета.
1. НАШИТЕ ГРЕШКИ – ТЯХНАТА БОЛНАВОСТ
Преди всичко нашите грешки са предизвикани от незнанието ни за потребностите в храненето и нормата на дневния рацион за нормалното развитие на животното, а също така неспазване режима на хранене и като правило прехранването на кучето.
Главното и най-страшно зло, което ние правим от душевна доброта, това е храненето на кучетата с продукти, които считаме за себе си, хората за вкусни. Даваме и захар, и сол повече отколкото е необходимо, дори салами и колбаси. А нужно ли е това на кучето?
Ако сте решили да погубите своето кученце, то повярвайте, вие сте на правилен път. А най-вредното за кученцето са костите. На малкото кученце не трябва да се дават кости до тогава, докато не се сформира зъбната система.
2. ФИЗИЧЕСКИТЕ НАТОВАРВАНИЯ И РАЦИОН НА ХРАНЕНЕ. СИТ ИЛИ ГЛАДЕН?
Най-основното правило, което трябва да знае собственика на кучето – дневната норма на хранене се намира в пряка зависимост от количеството физически натоварвания, които кучето е направило за това време.
При повишени натоварвания обема на храната се увеличава малко, при понижени (кучето повече почива или спи и по-малко се разхожда) – малко се намалява в сравнение с обичайния дневен рацион.
Основен показател за правилното хранене е нормалната охраненост на кучето при добре развита мускулатура. Ако вашият любимец е здрав и не му е присъща повишена активност към ядене (лакомия), което се среща доста рядко, то той спокойно се отдалечава от празната купа. Ако все пак кучето продължава да облизва (“гони”) купата (може дори да ви я примъкне), означава, че не му е стигнала храната. Вие винаги е необходимо да помните:
1. Възрастните кучета се хранят два пъти на ден: сутрин и вечер.
2. Купата се прибира след 10-15 минути от началото на храненето независимо от това дали е изпразнена или пълна.
3. Прясна питейна вода трябва да има непрекъснато, особено при хранене със суха храна.
3. СЛАБО ИЛИ ДЕБЕЛО?
Ако вашето куче слабее, то след съвет с ветеринарен лекар за здравословното му състояние е необходимо общия обем на храната малко да се увеличи.
Нормалната охраненост на кучетата се проверява по следния начин. На това място, където започва крупата на кучето, прешлените трябва свободно да се напипват, но зрително да не се виждат. В противен случай при кучето се появява излишна тлъстина. Затлъстяването води до нарушаване на работата на сърцето и до съкращаване живота на вашия любимец. Запомнете: ние и само ние или удължаваме, или съкращаваме техния живот.
Посъветвайте се с кинолози и ако вашето куче е здраво, но е малко подвижно – разхождайте го повече. Кучетата не напразно ни извеждат на разходка. Погледнете как те бягат и играят! И фигура пазят и гимнастика правят, а ние?
4. МИНЕРАЛНИ ВЕЩЕСТВА И МИНЕРАЛНИ ДОБАВКИ. ЗА КАКВО СА НУЖНИ?
Минералните вещества са жизнено необходими за кученцата и за възрастните кучета.
Костното брашно, калция, фитина, глицерофосфата, минералните добавки, включващи в себе си всички необходими компоненти, играят важна роля във формирането на костите на кученцето. Необходимо е да знаете и помните, че за всяка порода количеството на минералните добавки трябва да бъде различно. Най-добре се обърнете за съвет към някой клуб, към ръководителя на секцията за вашата порода.
Предозирането с минерални добавки при кученцата може да предизвика чупливост на костите, което вероятно ще се изрази в счупване на лапите. При възрастните кучета излишъка на минерални добавки се изхвърля от организма.
5. СУРОВИ ПРОДУКТИ ЗА ХРАНЕНЕ. ДА ВАРИМ ИЛИ ДА НЕ ВАРИМ?
Кучето трябва да получава в суров вид месо, зеленчуци (най-добре зеленчукови салати), херкулес (овесени ядки), морска или океанска риба. Речната риба може да се свари. Херкулес (овесените ядки) е най-добре да се накиснат (но да не се варят!) или да се дават сухи.
Ако се страхувате, че кучето ще се зарази с различни микроорганизми, то попарете с кипяща вода или подръжте в нея за 2-3 минути парчето месо, преди да го разрежете на късчета. Никога не давайте на кучето цяло парче месо! С месо кучето трябва да се храни само вечер.
Възрастното куче до 5 години е желателно 1 път на ден да получава малък кокал (освен овнешки), хрущял или ребро. Прехранването с кости предизвиква стомашни разстройства. Категорично изключете птичите кости! При диетично хранене е добре да давате сварено птиче месо.
Към зеленчуковите салати обезателно се добавя малко растително масло или сметана (само не и майонеза) за по-добра усвояемост на съдържащите се в тях “живи” витамини. В салатите е желателно да се добавят плодове, измити листа от коприва и глухарчета (радика).
6. НЕПОНОСИМИ ПРОДУКТИ
Съществуват цял куп продукти, които въобще не трябва да се дават на кучето.
1. Всевъзможните сладости: пасти, торти, бучки захар и т.н. предизвикват слъзотечение или нагнояване на очите, при това може да се наруши и нормалната работа на черния дроб.
2. Голямото количество сол е отрова за кучетата (както и за нас самите). Затова е нужно храната да се посолява минимално.
3. Всякакви пикантни, ароматни вещества, подправки, дори съдържащите се в обикновените сладкиши, могат да станат причина за загуба на обонянието, особено при ловните и служебни кучета.
4. Категорично не трябва да се дават овнешко и свинско, отчитайки, че в суров вид свинското най-често съдържа вируса на кучешката чума (чума на плътоядните - Pestis canum). Тези два вида месо предизвикват стомашно разстройство. Те са твърде тежки за черния дроб на кучетата.
5. Не трябва да се дават бобови, зърнени в суров вид, освен херкулес (овесени ядки). Кучетата обичат сурови картофи, повярвайте: 1 картоф на ден-два няма да навреди.
6. Възникват проблеми и с млякото. Възприемчивостта на кучетата към млечната захар (лактоза) е твърде ограничена. Мляко може да се дава на кученца до 4-месечна възраст.
Кисело-млечните продукти: кисело мляко, кефир (освен плодов), извара и сирене се усвояват добре от кучешкия организъм.
7. ДА ХРАНИМ ЛИ С ОСТАТЪЦИ ОТ ТРАПЕЗАТА?
Най-разпространената грешка! Още когато се появи във вашия дом кученцето, то трябва обезателно да разбере, че от масата на стопанина няма нищо да му се дава и трябва да яде само от своята купичка. Кучето-просяк през цялото време седи до масата и ви гледа с такива очи, че залъкът ви засяда на гърлото. А когато в къщи има гости... Обезателно ще се намери добра душа и ще даде нещо вкусно, според своето човешко разбиране.
Ето и решавайте, заслужава ли си да учите кученцето да крънка. Правилно и своевременно го хранете – това е най-главното.
8. КОЛКО ПЪТИ НА ДЕН СЕ ХРАНИ КУЧЕТО?
Кученцата ядат доста често. Веднага след раждането, слепи и безпомощни, те се бутат към корема на майка си, търсейки скъпоценната цицка с коластра. До два месеца кученцата се хранят 5-6 пъти на ден, от два до четири месеца – 4 пъти, от четири до седем месеца, както и младите кучета – 3-4 пъти. Възрастните кучета се хранят 2 пъти на ден – сутрин и вечер, а в голяма жега – и по 1 път, старите кучета – 2-3 пъти на ден.
Понякога кучетата могат да се откажат от хранене през целия ден. Ако сте убедени, че вашият любимец е здрав, то не е нужно да се паникьосвате. Просто вашият пес си е направил разтоварващ ден! И е прав...
9. РЯЗКА СМЯНА НА ХРАНИТЕ
Преди да преминете от една храна на друга, помислете: нужно ли е това на вашето куче. Ако все пак сте решили, че смяна на храната е нужна, то се посъветвайте с вашият кинолог. Той ще ви подскаже, каква храна да изберете и ще ви помогне да контролирате безболезнения преход от един вид на друг.
При употреба на сухи готови храни е необходимо строго да спазвате препоръките на фирмата производител, за да не се предизвика нарушение на храносмилането на кучето. Особено вниматели трябва да бъдат първите 5-7 дни. Към такива храни не трябва да се добавят никакви други продукти: те вече съдържат всичко необходимо за пълноценното хранене на вашето куче. Запомнете, че е важно да не се прехранва кучето, особено в първите дни от даването на новата храна.
Винаги следете за това, вашето куче да има на разположение прясна питейна вода.
Кучето трябва да пие на воля!
10. НЕЦЕЛЕНАСОЧЕНИ ДОБАВКИ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕПАРАТИ
При използването на специални балансирани храни няма никаква необходимост да се добавят минерални добавки или витамини. Те не способстват за подобряване на здравословното състояние на кучето. Още повече, предозирането с витамини може да доведе до тежки последствия, а вашите добри намерения да се обърнат в трагедия.
Моля, не експериментирайте върху вашият любимец!
Вие винаги можете да се обърнете към ветеринарен лекар за съвет или в който и да е киноложки клуб. Бъдете внимателни към нормата и режима на хранене на своите кучета, към тяхното самочувствие. Не мързелувайте да се посъветвате със специалисти. Научете се да разбирате своето куче. Тогава вашият любимец ще бъде здрав и щастлив.

Източник:Тук!

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Хранене на кучето!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите