Хигиена на кучето!

Go down

Хигиена на кучето!

Писане by Dani on Чет 10 Юни 2010, 13:47

Тоалетни принадлежности за кучето

Какви да бъдат тоалетни принадлежности за кучето

Когато става дума за хигиена, не трябва в никакъв случай да забравяте да се снабдите предварително със сапун или шампоан, който да ползвате само за кученцето. Необходими са и няколко кърпи. Важно е след всяко извеждане от къщи да измивате веднага лапичките му. Така ще подобрите хигиената във вашия дом.
Колко пъти в седмицата да къпете кучето?
Желателно е един път седмично да къпете вашия любимец, а след подсушаване да го обезпаразитявате с някой от подходящите аерозолни препарати, за да предпазите него и себе си от различни видове екто паразити (въшки, бълхи и др.)

Сресване на кучето
.Чистото животно трябва да бъде и добре сресано. От това се нуждаят най-вече дългокосместите породи кучета, така че към комплекта тоалетни принадлежности трябва да прибавите гребен или четка. Освен че придавате красив външен вид на животното, при сресването по време на смяната на косъма можете да събирате опадналите косми, за да не се разпиляват по цялото жилище. На куче, което отглеждате на двора, било то ловно или стражево, трябва да създадете подобни хигиенни навици. Не трябва да го къпете през студените зимни месеци, но за останалото време на годината е валидна същата схема на къпане, сресване и обезпаразитяване. Това е задължително за дългокосместите ловни породи кучета, каквито са Сетерът и Кокер­шпаньолът. Ловните полета са местата, където кучето влиза в пряк контакт с дивата природа и като се завърне вкъщи, може да донесе в козината си различни видове паразити и полепнали бодили и семена на растения.източник: www.kuche.evropea.com

_________________

avatar
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Домашен ветеринарен доктор.Хигиена на кучето

Писане by styyni on Пон 08 Ное 2010, 19:54

Зависи от това, къде живее кучето, за какво се използва, каква е породата му и каква е неговата космена покривка. Ако живее навън и много рядко влиза в дома, то може да се къпе по рядко – 2 или 3 пъти в годината. За разлика от него обаче куче, което се отглежда в дома, е необходимо да се къпе по-често – от 1 до 2 пъти месечно.Къпането се извършва с меки съпуни от типа “Бебе” или специални шампоани за кучета. От време на време е добре да се използва катранен сапун, който укрепва косъма и действа дезинфекциращо. Преди самото къпане космената покривка трябва да бъде сресана и почистена, като се отстраняват всички сплъстени космени кичури.
Домашен ветеринарен доктор
Христо Георгиев
Хигиена на кучето
Къпане
Зависи от това, къде живее кучето, за какво се използва, каква епородата му и каква е неговата космена покривка. Ако живее навън имного рядко влиза в дома, то може да се къпе по рядко – 2 или 3 пъти вгодината. За разлика от него обаче куче, което се отглежда в дома, енеобходимо да се къпе по-често – от 1 до 2 пъти месечно. Къпането сеизвършва с меки съпуни от типа “Бебе” или специални шампоани за кучета.От време на време е добре да се използва катранен сапун, който укрепвакосъма и действа дезинфекциращо. Преди самото къпане космената покривкатрябва да бъде сресана и почистена, като се отстраняват всички сплъстени космени кичури.
Средно големите и големите кучета секъпят обикновено в банята на пода с помощта на ръчен душ или маркуч, аза малките породи може да се използва леген или мивката. Температуратана водата за къпане трябва да е 35С – 39С. Преди къпането, за да непопадне вода в ушите, в тях се поставят тампони от памук, които веднагасе изваждат след подсушаването на животното. Много важно е следизкъпването шампоанът или сапунената пяна да бъде отмита добре, защотоостатъците от тях се отразяват неблагоприятно на космите и кожата. Запрепоръчване е къпането да става вечер, когато кучето няма да излиза навън.

Сресване
Извършва се в зависимост от порадата на кучето – всеки ден или 1 път седмично. С него се цели да се отстранят попадналите по време на разходка в космената му покривка чужди тела, отпаднали косми и да се разделят слепените кичури. Особено е необходимо честото сресване през пролетта и есента, когато става смяната на космената покривка. Сресването се извършва най-добре със специални четки, които са от типа “таралеж”,като се реши по дължината на космите, от главата към опашката и отгърба към корема. Най-напред се сресват космите на главата, след тована гърба, корема и накрая краката и опашката.
Кучетата с къса космена покривка се сресват не с гребен, а с твърда и мека четка.

Грижи за ушите
Кучетата от породите с по-дълги и окосмени уши са предразположени къмушни заболявания. Това налага най-малко един път месечно ушите им да сепреглеждат и почистват, тъй като отделеният секрет се застоява изапочва да загнива. Почистването се извършва по следния начин: напинцети или клечка се навива тампон от памук, с който се избързсватушните ръковини и канали. Най-добре е памука да се намокри с преварена вода, слаб реванолов разтвор или със салицилов спирт. При някои кучета,като пуделите, сетерите и др., в ушните канали прорастват косми. Те образуват нещо като тампон, който довежда до запушване на ушния канал.Това пречи за изхвърлянето на нормално отделените ушни секрети. В такива случаи тези косми периодично се изскубват или подстригват нискос малка крива ножичка. Когато кучето започне често да си тръска и въртиглавата, трябва задължително да се провери състоянието на ушите. Ако сазачервени и от тях изтича обилен тъмнокафяв и лошо миришещ секрет, това е признак за настъпило възпаление и трябва веднага да се потърси помощта на ветеринарен лекар.
Грижи за очите

От време на време очите на кучетата трябва да се почистват от образувалите се гурели (изтечения). Това се извършва с чист памук,натопен в преварена вода или запарка от лайка. Очите са много деликатени нежен орган и щом се забележат някои промени в тях, обезателно кучета трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар.
Грижи за зъбите

Зъбите на кучетата са здрави и издръжливи. Храненето с подходящи хрании даването на необходимото количество кости поддържат здравината на зъбите. Периодично се оглеждат зъбите и ако се установят някои промени във венците, в самите зъби или от устата се чувства неприятна миризма,трябва да бъде потърсена помощта на специалист. При по-възрастните кучета по зъбите се образува зъбен камък, който трябва да се отстрани.Тази манипулация не се извършва в домашни условия а в клиника, защото е необходимо (в повечето случаи) да се упои животното, за да се работи по-спокойно.
Хигиена на лапите и ноктите
Краката на кучетата, които живеят в домашни условия, трябва да се измиват преди да влезнат в дома. Забележи ли се, че кучето започне продължително време да ближе един от крайниците си, трябва веднага да се огледа този крак и да се провери дали между отделните пръсти няма забит някакъв предмет (треска, осил и др.) или нараняване.
Ноктите на кучетата израстват сравнително бързо. Ако те се разхождат редовно и продължително време ноктите, се изтриват и не създават проблем. При кучетата, които се отглеждат предимно при домашни условия и не им сеосигурява системно движение, ноктите израстват и за това се налага теда бъдат подрязвани. Това обаче не е проста и безопасна манипулация.Преди изрязването ноктите трябва да се омекотят, което се постига, катопредварително краката се накисват за половин час в хладка вода и севнимава при подрязването да не се засегне живецът. При неправилно изрязване и засягане на живеца могат да се получан силни кръвоизливи и възпаление. Тази манипулация трябва да се извършва от опитни хора или от лекар със специални за тази цел инструменти.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Къпане!

Писане by styyni on Пон 08 Ное 2010, 19:58


Много малко са хората, които знаят кога да къпят своето куче. Несъмнено
редовното къпане с шампоан или други миещи препарати премахва мазнините по
козината. Има обаче случаи, когато кучето се е замърсило и трябва непременно да
се изкъпе. В такива случаи препаратите не винаги са необходими. Много кучета от
късокосместите породи могат да минат цял живот без къпане, особено ако редовно
се изчеткват.
Пуделите, които се подстригват от 6 до 8 седмици, се къпят преди това, за да се
улесни подстригващия и след това по-рядко. Дългокосместите кучета, специално
изложбените-ще трябва да се къпят всеки месец, за да се отстрани "кучешката" им
миризма. Но къпането на дългокосместо куче с начално сплъстяване може да доведе
до сплъстяване.
Честотата на къпането зависи от ръста и желанието на кучето, както и условията
за къпане и подсушаване. Докато съхне, кучето трябва постоянно да се сресва-за
предпочитане на части и със сушоар за коса. Повече от домашните сушоари не са
достатъчно мощни за тази цел, затова е по-добре да се снабдите с промишлен.

При появата на бълхи и други паразити, особено през лятото, когато те интензивно
нападат-употребявайте медицински инсектициден шампоан. Изборът на такъв трябва
да става със съдействието и съветите на ветиринаря (аеролозни спрейове или
прахове също могат да се приложат при къпането, когато се забележат паразити).
За обикновеното къпане пазарът предлага най-различни шампоани и балсами. Много
специалисти обаче предпочита и препоръчват бебешкия шампоан, който е по-евтин от
специалните кучешки. Ветеринарят ви може да препоръча шампоани в зависимост от
състоянието на кожата на кучето. Трябва да ги спазвате стриктно, за да унищожите
последиците след привършване на лечението. Както и при леакарствата, опасно е да
държите и употребявате шампоан с изминал срок на годност.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Хигиена на кучето!

Писане by styyni on Пон 08 Ное 2010, 20:00


Хигиената е важна част от основните ежедневни занимания на собственика-от деня,
в който той се сдобие с куче. Не е достатъчна само ентусиазираната и грижлива
хигиена-трябва да се познава технологията на ресането, необходимите инструменти
и прибори и тоалетните препарати.Освен подобряване на външния вид, хигиената
премахва и мъртвите косми, които кучето би ръсило навсякъде из жилището.
Честата хигиена също отстранява оплитания и сплъстявания при дългокосместите
породи и така улеснява подстригването там, където е необходимо. Четкането и
ресането също премахват мръсотиите и паразитите от козината-подобряват
кръвоснабдяването на кожата и стимулират растежа и здравината на косъма.
Смята се също, че хигиената и ресането пособряват тонуса на мускулите на гърба и
крайниците-както масажът при хората. Редовната хигиена още помага на собственика
да открива кожни заболявания и други нередности, което пък дава възможност за
навременна намеса на ветеринаря. Ще се изненадате много, ако разберете колко
кучета със силно сплъстена козина или прераснали нокти "посещават" хирургическта
маса по единствената причина, че редовната им хигиена е била занемарена.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Приучване на кучето към хигиенни навици!

Писане by pumpal21 on Пон 08 Ное 2010, 21:38


Въведение
Кутретата имат нужда да се облекчат скоро след хранене, пиене на вода, игра или сън. За повечето кученца на възраст над 10 седмици това означава между 5 и 10 пъти дневно, средно около 6 пъти. През лятото, когато е топло и поемат повече вода, това значи и по-често.
До тази възраст кутретата са бебета. Те не могат да контролират физиологичните си нужди.
Обучението се състои главно в предотвратяване на инцидент, а не в наказания постфактум.
Общи правила
Двете основни правила са:
1. Това е най-важното правило - Ако не хванете кученцето по време на "престъплението" - не го наказвайте! Не прилагайте физически наказания като удари, натъркване на муцуната в пишканото, не крещете. Едно спокойно и твърдо НЕ е достатъчно.
2. Хвалете и награждавайте всеки път когато го направи където трябва. Използвайте ключови думи (виж по-надолу вербални знаци).
Освен това:
- Осигурете достатъчно чести разходки или достъп до вестниците/банята/двора.
- Не се връщайте от разходка без кученцето да се е облекчило
- Установете редовен режим на хранене
- Не му давайте достъп до нежелани места. Много кучета предпочитат определени повърхности като килими, мокети и др. Пазете кучето от "рискови" повърхности. Ако кученцето изведнъж изчезне от стаята може би търси тайно място за облекчаване, така че затваряйте вратите на стаите, в които би могло да се промъкне.
- Неутрализирайте миризмата на урина с дезодорант. Не използвайте препарати, базирани на амоняк. Амонякът се разгражда до урея, която е компонент на урината.
- Добре е вечер след 21:00 да вдигате паницата с вода, освен ако не е много топло. 2-3 кубчета лед са добра идея.
- Здравословното състояние, обезпаразитяването и правилното хранене на вашето кученце са от изключителна важност за изграждането на хигиенни навици.
Методи
Метод 1: Вестници или постелка

Поставете два пласта вестници в ъгъла, далеч от мястото за храна и съда за вода. След хранене, сън, игра, или при признаци за нужда (душене на пода, въртене в кръг), заведете кученцето при вестниците. Всеки път щом се облекчи върху тях сменете горния слой и оставете долния. Кучетата се облекчават там, където подушват урина или фекалии и ще започнат да предпочитат вестника пред всяко друго място.
Ако всичко върви добре и кученцето използва вестниците постоянно, премествайте вестниците все по-близо до външната врата (или вратата на банята/терасата, ако така сте решили).
Друг вариант са специални постелки, които са ароматизирани с химикал, който привлича кученцето да ги използва за целта.
Недостатъкът на този метод е, че се окуражава облекачаването на нуждите вътре в дома. При това положение приучаването към ходене навън ще е по-бавно.
Метод 2: Клетка
Този популярен метод включва затварянето на кученцето в клетка, достатъчно голяма, за да е неговото легло. Кучетата по природа не обичат да замърсяват леглото си. Това върши работа и повечето кученца, поставени в клетка, контролират нуждите си по-дълго, отколкото очакваме. Кученца на 8-9 седмици могат да издържат 7-8 часа, но не се препоръчва да бъдат оставени без наблюдение в клетка за толкова дълго време. Продължителната изолация може да доведе до сериозни поведенчески проблеми в бъдеще.
Същественото е винаги когато кученцето е у дома и не може да бъде наблюдавано, да се оставя в клетка. Докато готвите, четете или сте навън. Непосредствено преди да го оставите в клетката, изведете кученцето навън за тоалетна. Веднага щом го изкарате от клетката, направете същото. В клетката не трябва да има храна и вода, само постелка и евентуално играчка за дъвчене. Нощем също го затваряйте в клетката. С израстването оставяйте кученцето извън клетката за по-дълги периоди.
Повечето хора не разбират едно важно предимство на този метод. Той върши повече от това да спре кучето да изцапа къщата. Учи го, че когато му се доходи по нужда, може да стиска, че не е нужно да се облекчи веднага щом му се прииска. Кучета, минали през този метод, са по-надеждни в бъдеще.
Когато купувате клетка, изберете правилния размер - този, който ще ви служи и когато кучето порасне, но по възможност с разделяща преграда. Ако клетката е твърде голяма, това може да причини проблеми - кученцето може да се облекчи в единия ъгъл, а после да го разнесе из цялата клетка. Ако това се повтаря, ще разруши инстинкта му да не замърсява леглото си и методът за обучение ще се превърне в поведенчески проблем.
Метод 3. Постоянно наблюдение
Този метод изисква да прекарвате много време с вашето кученце. Подходящ е ако работите у дома, пенсионер сте или сте непрекъснато с кучето си.
Състои се в това непрекъснато да наблюдавате кученцето. Щом прояви признаци, че ще го направи (душене на пода, въртене в кръг или внезапно скриване) го извеждате навън. Щом свърши работата хвалим, награждаваме и го прибираме веднага у дома. Важно е кучето да разбере, че целта на излизането е да си свърши работата. Не започвайте да играете, да се разхождате. Вербалната комуникация помага в този случай.
Вербални знаци
Специфична вербална комуникация ще помогне и на двама ви. Добра идея е винаги да използвате определена дума щом стане време за тоалетна. Например "Навън?" Ако дадена дума ще служи за ключова дума или сигнал е важно всички в семейството да използват същата дума по същия начин.
Когато вече сме навън насърчаваме кученцето с фрази като "Пишкай", "Върши работа", "Побързай". В началото казваме фразата по време на "вършенето на работа", за да можем после да я използваме като ключова дума, подканяща го да върши каквото ще върши.
Щом се облекчи е много важно да го похвалим с "Браво", "Добро куче" и да се приберем веднага.
Когато извеждате кученцето за игра или разходка не трябва да използвате същата ключова дума.
Когато белята стане
Ключов момент в това обучение е да помните правило 1: Ако не хванете кученцето по време на "престъплението" - не го наказвайте! Няма значение кой какво ви е казал и какво друго сте прочели, ако заварите мърсотия, направена докато ви е нямало, просто почистете и забравете!
От съществена важност е почистването на мястото - не просто да се забърше, а да се почисти изцяло и да се обезмириси с препарат на ензимна основа.
Ако белята стане във ваше присъствие, вината е ваша. Не сте забелязали или сте игнорирали знаците, които кученцето е подало, че ще свърши работата: въртене в кръг с нос , забит в пода в търсене на идеалното място. Тези знаци са точно като светлината на светофара за шофьора, може да има дребни разлики между поведението на различните кученца, но всяко си има своите предупредителни знаци.
Ако това стане не се ядосвайте и не се сърдете на кученцето. Бързо, но спокойно го вдигнете и без да повишавате глас строго кажете "Не." Занесете го на определеното място (навън, в банята или при вестниците). Докато го носите подръпването на опашката надолу ще помогне да спре да пишка или ака.
Кученцето ще се развълнува след носенето, но останете на определеното място с него и когато свърши работа го наградете с "Браво, добро куче".
Защо наказанията не помагат
В обучението на кучетата, както във физиката, всяко действие има противодействие. Ако се ядосате и зашлевите кученцето заради "грешката", това ще ви върне назад в обучението. То не може да разбере за какво го наказват, та това е естествена функция на тялото. Още по-зле е да натриете носа му в "грешката", независимо дали сте го хванали или не. Моля, обяснете разликата между натриването на носа в мърсотията, която е оставило преди час в кухнята и тази, оставена от съседското куче в парка преди две седмици. Наказанията рядко помагат на обучението, те по-скоро карат кучето да се тревожи или страхува всеки път, щом почувства физиологична нужда. Такъв вид дисциплина причинява дълготрайни проблеми между кучето и стопанина му.
Типичен сценарий е наказването на кутрето щом се приберем след отсъствие и заварим белята. Но то не може да разбере защо го наказваме, то не помни, че е направило беля. Приеманото от нас за "гузно" поведение всъщност е това, че то вече знае, че всеки път, щом се приберем, сме ядосани и го наказваме. Затова се опитва да ни избегне, да се скрие от нас или прави жестове на подчинение, за да ни умилостиви.
Още нещо: Кучетата обичат да доставят удоволствие на стопанина си, затова е важно да ги разбираме и да им показваме какво ни радва. Карайки се на кучето и сочейки мръсотията, ние му показваме, че тя е нещо много лошо. Но то не прави връзка между мръсотията на пода и акта на облекчаване, не разбира, че едното е следствие на другото. Единственото, което разбира, е че тази купчинка е нещо ужасно, видът й ни прави нещастни и недоволни и в очакването да се приберем тревогата му ескалира.
Хранене и хигиенни навици
Режимът на хранене може да помогне в обучението на хигиенни навици. Скоро ще забележите, че кученцата имат нужда да се облекчат веднага след сън и 15-30 минути след хранене (пълният стомах оказва натиск върху пикочния мехур и червата). Режимът на хранене ще ви помогне да предскажете кога трябва да ги изведете.
Спонтанно или подчинително уриниране
Може да се случи кученцето да уринира при вълнение. Може да е като ви види след отсъствие, при среща с ново куче или когато е уплашено. Не го наказвайте за това, тъй като то е напълно несъзнателно и е нещо, което кучето не може да контролира. Просто го игнорирайте и почистете белята. Ако не драматизирате, обикновено преминава с възрастта между 4 и 7 месеца.

Източник:Тук!

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Хигиена на кучето!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите