Болести по кучето!

Go down

Болести по кучето!

Писане by Dani on Чет 10 Юни 2010, 13:20

Заразни болести


Към тази група се числят всички болести, причинени от различни микроорганизми и вируси, като заразата може да се предаде от индивид на индивид чрез пряк и непряк контакт. Някои от тях са опасни и за човека - наричат се зоонози.

Клиничните признаци на отделните видове заразни заболявания се появяват след определен период от време. През този период, наречен инкубационен, заразата се натрупва в организма на животното и след това го атакува.
Тъй като начините за заразяване са най-различни, единствената възможност да предпазите вашето куче от заболяване е своевременното ваксиниране. Около две седмици след поставянето на ваксината то си изгражда имунитет срещу заболяването. Продължителността на имунитета е различна и зависи от вида на използваната ваксина. Имунитет изграждат и преболедувалите животни, но той е доживотен.Бяс

Описание на бяс

Това е типична зооноза - поразява не само кучетата, а всички бозайници, включително и човека. Причинителят на заболяването е вирус. Първоначално се локализира в нервната система (главния и гръбначния мозък), а също и в слюнчените жлези, откъдето се отделя чрез слюнката.

Начин на заразяване с бяс
Заразяването става чрез ухапване или при контакт на прясна рана със слюнка от болно животно. Инкубационният период на беса е от 14 до 90 дни. Може да бъде и по-къс, а има съобщения и за много дълъг инкубационен период - от няколко месеца до 1-2 години

Протичане на болестта бяс
Болестта може да протече в две форми - буен и тих бяс. Буйният бяс преминава през три стадия на развитие. Първият стадий трае от 1 до 3 дни. Болното животно слабее, има променливо поведение и извратен апетит (гризане на хоросан от стените, ядене на пръст и др.). В края на периода се появяват спазми и силно слюнкотечение. През втория стадий болното животно е силно възбудено и не се страхува от нищо. То напада и се стреми да ухапе. В този период може да се наблюдава как кучето гризе различни предмети до счупване на зъбите. Спазмите в гърлото се засилват, гълтането става почти невъзможно, слюнкотечението се засилва и животното не се храни. Този стадий продължава 3-4 дни. Към края му се наблюдават частични парализи. Третият стадий се нарича паралитичен. Той е с продължителност 2-3 дни. При него настъпва пълна парализа и към 8­9-ия ден от началото на заболяването животното умира.
При тихия бяс заболяването протича само в два стадия (първия и третия) и смъртта настъпва за 3-4 дни.
Преносители на беса са дивите животни и безстопанствените кучета. Смята се, че у нас е много рядко заболяване, но ние не бихме се съгласили напълно с това. Както вече споменахме, бесът е зооноза, изключително опасна за човека. Ето защо и мерките за борба с него са много строги. Ако човек бъде ухапан от куче, веднага се подлага на имунотерапия, а кучето се затваря и наблюдава в продължение на 14 дни. Ако за този период не покаже признаци на заболяване, се освобождава. При най-малките съмнения животното се приспива.

Предпазване от бяс
Единственият начин да предпазите вашето куче от заболяването, е ваксинирането. Прави се задължително всяка година.


Гана


Описание на гана

Това е остро инфекциозно заболяване по кучетата, което за разлика от беса не се предава на хората, но те могат да бъдат механичи преносители на заразното начало. От гана боледуват също и лисицата, чакалът и вълкът. Причинителят е вирус. Боледуват младите животни на възраст до 3-4 години. Заразното начало се отделя от болните животни чрез изпражненията, урината, носните секрети, слюнката и др. Ето защо пътищата за заразяване са много.
Протичане на заболяването гана

Инкубационният период при ганата е от една до 2 седмици. Заболяването може да протече свръхостро и остро.
При свръхострото протичане обикновено не се проявяват клиничните признаци на болестта и животното умира за два-три дни.
При острото протичане се различават три основни форми - стомашно-чревна, белодробна и нервна. Трябва да се знае, че те обикновено не се проявяват самостоятелно. Най-често заболяването се проявява с две или три от споменатите форми и винаги се придружава от конюнктивит.

Симптоми на гана
Признаци на стомашно-чревната форма са липса на апетит, повръщане и диария, довеждащи до пълно обезводняване на организма. Високата температура е непрекъснат спътник на заболяването.
При белодробната форма също липсва апетит. Наред с това се забелязват и признаците на възпаление на дихателната система - хрема, затруднено дишане и кашлица.
Характерните признаци на нервната форма са нервните спазми, парези и парализи на отделни части от тялото. Това е резултат от възпаление на мозъчните обвивки. Нервната форма не е самостоятелна, а придружава другите форми.

Продължителност на заболяването гана
Острата форма на заболяването протича за 1-2 седмици, но е възможно да продължи и един месец. Всичко зависи от устойчивостта на организма и приложената терапия. Обикновено изходът е летален. Някои животни преболедуват, но оставят с трайни увреждания - парези, глухота, слепота и др.
При най-малко съмнение за гана потърсете помощта на ветеринарния специалист, а за да предпазите животното от заболяване, ваксинирайте го веднъж годишно до 3-4 годишна възраст.Заразен хепатит


Описание на заразен хепатит при кучета

Заболяването много прилича по признаци на ганата и затова често се смесва с нея. Причинителят е вирус. Заразният хепатит се пренася чрез урината на болните и преболедувалите кучета, които остават носители на зараза до шестия месец след отшумяване на клиничните признаци. Заболяват най-често младите животни до едногодишна възраст, но вирусът поразява и възрастни кучета. Ето защо ежегодното ваксиниране на всички кучета против заразен хепатит трябва да се смята за задължително.

Симптоми на заразен хепатит при кучета
Признаците на заразния хепатит се проявяват след инкубационния период, който трае около една седмица. Кучето е с висока температура, придружавана с повръщане и разстройство, като в изпражненията
се появяват следи от кръв. При палпиране в областта на дясното под­ребрие се появява болка.

Лечение на вирусен хепатит при кучета
Лечението на заболяването е възможно при бърза намеса на вете-
ринарния специалист.Парвовироза


Описание на парвовироза (трансмисионен гастроентерит)

Заболяването се причинява от вирус и през последните няколко години започна често да се среща у нас. Опасното е, че може лесно да се сгреши с обикновената диария на хранителна основа.

Симптоми при парвовироза
Повръщането и диарията с кървави изпражнения обаче толкова бързо се развиват, че довеждат до изключително силно обезводняване и вероятност за смърт само в рамките на 24 часа. Бързите и навременни мерки могат да гарантират благоприятен изход.Лептоспироза


Описание на лептоспироза

Това остро инфекциозно заболяване може да се срещне и под наименованията щутгардска болест, инфекциозна жълтеница, тифус по кучетата, хеморагичен ентерит и др. Възприемчиви към него са всички породи кучета, като по-често боледуват мъжките индивиди. Поразява всички домашни животни, а така също и човека. Преносители на заразата са болните и преболедувалите животни, които остават дълго време заразоносители. Заразното начало попада н организма главно чрез храносмилателната система или чрез наранена лигавица и кожа, а се отделя от болните животни чрез урината. Мъжките кучета често ближат урина и половите органи на себеподобните от другия пол, затова по-често се заразяват от лептоспироза, отколкото женските.
Заболяването протича в две основни форми - хеморагична и иктерична. Първата се среща по-често при по-възрастните кучета.

Симптоми на лептоспироза при кучета
Животното отказва да се храни, температурата се повишава до 41-41,5°C. За около два дни температурата спада, но кучето остава без апетит, страда от задух и силна жажда. Появяват се зачервява ния по лигавицата на устата, които по-късно оформят кръвоизливи или некрози, издаващи неприятна миризма. Наблюдават се повръщане с отделяне на кръв, кръвотечение от венците и болки в корема. Температурата спада под нормалната (около 36°С). Описаните признаци се развиват много бързо, след което животното умира. Болестта обикновено про­дължава 3-4 дни и рядко около 10. Смъртността при заболелите е от 70 до 90%.
Втората форма на заболяването се наблюдава най-често при младите кучета. В повечето случаи тя остава незабелязана до появата на ясно изразена жълтеница. В началото телесната температура се повишава до 39,5-40 градуса и след появяването на жълтеницата спада дори под нормалната. Лигавицата на устата е с жълт цвят, чиято интензивност зависи от степента и продължителността на заболяването. При острата форма кучетата умират през първите 2 дни.

Лечение на лептоспироза
Много важно е собственикът при най-малко съмнение да се консултира с ветеринарен специалист. Всяко забавяне може да струва живота на кучето.
За това опасно, остро заразно заболяване има ваксина, чието профилактично приложение може да предпази вашия питомецизточник: www.kuche.evropea.com

_________________

avatar
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

НЕЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ

Писане by Dani on Чет 10 Юни 2010, 13:34

НЕЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ


Това е една обширна група от заболявания, причина за които са най-често нерационалното хранене, простудата, интоксикацията с различни вещества, липсата на хигиена и др. В някои случаи причинителите на незаразни заболявания могат да бъдат условно патогенни микроорганизми.


Рахит при кучета

Описание на рахит при кучета

Това е типично недоимъчно заболяване, Дължащо се на липса или на недостиг на калций, фосфор и витамин D в организма на подрастващото животно. Отглеждането на отбитите кучепца в тъмни и влажни помещения също може да доведе до рахит. Като се има предвид, че калцият и фосфорът са основни градивни елементи на костите, ясно е какви могат да бъдат последствията от недоброто задоволяване с тези минерални вещества

Симптоми на рахит при кучета
Заболяването започва с постепенно намаляване на апетита и се стига до пълно отказване от храна. Появява се и извратен апетит. Кучето променя походката си, започва да се залежава и непрекъснато му се спи. След известен период от време настъпват изменения в крайниците, които се изкривяват във форма на буквите О или Х. Могат да се появят и изкривявания на гръбначния стълб.

Лечение на рахит при кучета
Лечението се провежда от специалист, а собственикът трябва да спазва стриктно дадените от лекаря указания. Вашето куче няма да заболее от рахит, ако получава достатъчно минерални вещества, необходимите витамини от група D и ежедневно се разхожда на слънце. Всичко това е особено важно за едрите породи кучета (Дог, Санбернар, Боксер и др.)Гастроентерит при кучета
Това е възпаление на лигавицата на стомаха и червата, което се дължи най-често на неправилно хранене на кучето ­използване на престояли, започнали да се развалят храни, силно затоплена или охладена храна, ръждясали или медни съдове.

Симптоми на гастроентерит при кучета
Първите признаци на заболяването са намаляване на апетита и дори повръщане. Впоследствие се появява диария и изпражненията са с неприятна миризма. Ако веднага не се отстрани причината, болестта може бързо да се усложни - стига се до кръв в изпражненията и до силно обезводняване на организма.

Лечение на гастроентерит при кучета
Желателно е спешна консултация с ветеринарен специалист, който да вземе необходимите мерки за лечение на кучето.Бронхопневмония при кучета

Описание на бронхопневмония при кучета
Представлява възпаление на белите дробове, което се предизвиква от условно патогенни микроорганизми. Това са бактерии, които се намират нормално в дихателната система на кучето, но причиняват заболяване при понижена устойчивост на организма. Простудите, непълноценното хранене, отглеждането във влажни помещения допринасят за понижаване устойчивостта на организма.

Симптоми при бронхопневмония при кучета
При бронхопневмония се повишава температурата, появяват се секрети от носа, дишането силно се учестява и животното започва да кашля. Отначало кашлицата е суха, а впоследствие става дълбока и влажна.

Лечение на бронхопневмония при кучета
Заболяването протича обикновено остро и е необходимо веднага да се потърси помощта на ветеринарен лекар. Ако не се вземат мерки, се стига до усложнения.
Възпаления на ушите

Описание на възпаление на ушите при кучета

Най-често се дължи на лоша хигиена. Обикновено заболяват кучета от породите с дълги, увиснали и силно окосмени уши (Сетер, Кокер-шпаньол, Басет, хрътките, пуделите и др.). Непочистените ушни канали задържат ушната кал, която се явява благоприятна среда за развитие на различни микроорганизми.

Причини за възпаление на ушите при кучета
Причина за възпаление на ушите могат да бъдат и наранявания от чужди тела или разчесване, а също така и различни видове паразити, които навлизат в ушния канал.

Симптоми на възпаление на ушите при кучета
В началния стадий на заболяването кучето започва да се почесва с лапа и тръска глава, като че ли иска да се отърве от нещо. С напредването на болестта главата се изкривява по посока на болното ухо. При опипването му животното изпитва остра болка и веднага реагира. Необходимо е да се вземат бързи мерки, защото възпалителният процес може бързо да се разпространи и да обхване средното и вътрешното ухо, така че едно съвсем безобидно на пръв поглед страдание е в състояние да доведе до фатален изход.
Възпаление на аналните жлези при кучета

Описание на възпаление на аналните жлези

Тези жлези са разположени двустранно на ануса на кучето и отделят секрет със специфична миризма, по която може да се разпознае всяко животно. Когато кучето не се движи достатъчно, жлезите не се изпразват и задържаният секрет става среда за развитието на различни микроорганизми. Отделяните от тях токсини влошават общото състояние на организма.

Симптоми при възпаление на аналните жлези на кучето
Кучето става унило, няма желание за игра. Започва да се движи трудно, търка задницата си по земята и тъпче на място преди всяка дефекация. С напредване на заболяването животното започва да скимти, а след това и да пищи по време на дефекация.

Лечение на възпаление на аналните жлези при кучето
Необходимо е възпалените жлези да се изцедят и промият с дезинфекционни средства, а на животното да се осигури повече движение. Изстискването на жлезите се извършва само от ветеринарен специалист.Екземи

Описание на екземи при кучето.

От тях често страдат кучетата и котките. Причините за възникването им не са напълно изяснени. Предполага се, че се дължат на нарушения в обмяната на веществата, на липса или на недостиг на витамини (най-често А и от групата В), попадане върху кожата на дразнещи агенти, на различни паразити, силно слънце и др.

Видове екземи при кучета
Известни са два вида екзема - влажна и суха.
Екзема та се проявява като повърхностно възпаление на кожата, засегнатите участъци са зачервени и удебелени. Животното е неспокойно, чеше се и се ближе непрекъснато. Това води до разраняване на възпалените участъци и до внасяне на допълнителна инфекция, което усложнява заболяването.

Лечение на екземи при кучето
Спешната консултация с ветеринарен лекар е задължителна, тъй като екземите по принцип трудно се поддават на лечение. Като начало е необходимо да се отстрани причинителят на заболяването.
източник: www.kuche.evropea.com

_________________

avatar
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ ПРИ КУЧЕТА

Писане by Dani on Чет 10 Юни 2010, 13:44

ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ ПРИ КУЧЕТА
Те са тежки и опасни заболявания както за кучето, така и за човека. Причиняват се от различни видове екто- и ендопаразити, първите паразитират върху повърхността на тялото, а вторите са вътрешни паразити.
Ендопаразити. Те са една голяма група паразити, които поразяват вътрешните органи, кръвоносната, храносмилателната и нервната система и мускулите. Нарушават целостта на органите и тъканите, хранят се от тях и изцеждат докрай жизнените сокове на организма. Отделените от дейността им отпадъчни продукти и токсини влошават общото състояние на организма.
Паразитите, техните яйца или ларви попадат в организма на кучето най-вече чрез храносмилателния канал.
Ще се спрем на най-често срещаните заболявания, чиито причинители са ендопаразити.

Ектопаразити.Ектопаразитите паразитират по тялото на всички животни, включително и кучето. Някои от тях пренасят особено опасни заболявания. Най-податливи към опаразитяване са породите ловни кучета. Ето защо трябва хигиената им да се поддържа на високо ниво и редовно да бъдат обезпаразитявани. За целта има създадени най-различни препарати под формата на аерозоли, които действат отлично срещу всички видове ектопаразити.
Най-често срещаните ектопаразити са въшките и бълхите.
Токсокароза

Описание на токсокароза

Популярното название на заболяването е глисти и се
причинява от два вида кръгли червеи, които се локализират в тънките черва, но цикълът на развитието им преминава през белия дроб. Кучетата се заразяват чрез водата, храната и замърсена с фекални маси трева, постеля и др. Бременните животни предават заразата на малките кученца и те се раждат болни от токсокароза. Опаразитените животни слабеят и получават стомашно-чревни разстройства. Често след закашляне повръщат и в храната се наблюдават млади форми на глистите. Те може да се видят и в изпражненията, но в по-големи (зрели) форми.

Усложнения при токсокароза
Това заболяване може да доведе до различни други усложнения, като вторична пневмония, гастроентерити, перфорация на червата и др.
Правилно е няколко дни след отбиването кученцето да се обезпаразити и след това обезпаразитяването да се провежда задължително два пъти в годината.

Обезпаразитяване на кучета
Съществуват най-различни противоглистни средства, които се използват за обезпаразитяване на кучета. Трябва да запомните само, че те се приемат след 12-часова гладна диета, обикновено вечер, а сутрешните изпражнения на кучето се унищожават (заливат се със силни дезинфекционни разтвори или се заравят). По този начин се прекъсва контактът на други кучета с тях и не се дава възможност за разпространяване на заболяването. След такива манипулации под­държайте високо равнище на личната хигиена.


Тения при кучето

Описание на мултuцuпuтоза

Причинител на заболяването е тенията Мултицепс-мултицепс. Междинен гостоприемник са овцата, говедото, свинята и др. Човекът, макар и рядко, също може да бъде междинен гостоприемник.

Развитие на тенията
Цикълът на развитие на тенията в най-общи линии е следният:
Кучетата замърсяват пасищата с яйца или зрели членчета от тения Мултицепс-мултицепс. Заедно с тревата те се поглъщат от овцете и другите животни. От яйцата се излюпват онкосфери, които след миграция се установяват в мозъка. При приемане на мозък или вътрешности от инвазирана овца кучетата заболяват.
Заболелите от мултиципитоза кучета не проявяват някакви типични клинични признаци. Силно инвазираните обикновено отслабват и получават от време на време стомашно-чревни разстройства. Тази тения е по-опасна за междинния гостоприемник - домашните животни и човека.

Как да предпазваме кучето и себе си от мултuцuпuтоза?
Две са основните неща, които трябва да спазвате, за да запазите себе си и вашето куче - не му давайте да консумира сурово месо и карантия и го подлагайте на обезпаразитяване. То се извършва четири пъти в годината с препарата дронцид при доза една таблетка на 10 кг жива маса, но не повече от три таблетки, независимо от масата на кучето.

Описание на ехинококоза (кучешка тения).
Причинители на заболяването са Ехинококус гранулозус и Ехинококус мултилокуларис. Крайни гостоприемници на първия са кучето, вълкът и чакалът, а на втория ­кучето, лисицата, вълкът и котката. Освен по крайни гостоприемници двата причинителя се различават по големина и по външния вид на ларвната си форма, която се развива в междинния гостоприемник. Ехинококус гранулозус е по-големият (3-6 мм), а Ехинококус мулти­локуларис - по-малкият (2-3 мм). Междинният гостоприемник на първия са едрите и дребните преживни животни, свинята, конят, кучето и човекът, а на втория - различни полски мишки и човекът.

Цикъл на развитие на кучешката тения
Цикълът на развитие на ехинококозата е следният: Междинните гостоприемници поглъщат заедно с храната и водата яйца на тенията. В червата освободените онкосфери проникват през лигавицата в кръвоносната система и се разнасят в различните органи и тъкани. Кучетата се заразяват, след като изядат инвазирани с ехинококови мехури вътрешни органи.
Да се описва подробно тук клиничната картина на заболелите хора и животни (междинни гостоприемници) е излишно. Само ще споменем, че това е изключително опасно заболяване, което у нас се лекува само по оперативен път. Що се касае до кучетата - крайни гостоприемници на тенията, те не проявяват никаква типична клиника. За да се провери дали са болни, прилагат се лабораторни методи на изследване.
Лечението, профилактичното третиране и предпазването от заболяването е същото, както при мултиципитозата.Въшки при кучета


Описание на въшки при кучета

Те са малки, тъмни на цвят паразити, които се хранят с кръвта на гостоприемника. Размножават се изключително бързо. На всеки 15-20 дни броят им се увеличава около 50 пъти. Локализират се в областта на шията, около опашката, между предните крайници и тялото. Ухапванията им предизвикват силен сърбеж и нарушават покоя на животното. То се чеше, при което космите се чупят или от­скубват, а епидермисът на кожата се лющи. Опаразитените кучета стават раздразнителни и слабеят.
Обезпаразитяването трябва да се извърши колкото е възможно по­бързо с някои от препаратите, които могат да ви предложат ветеринарните специалисти.
в никакъв случай не използвайте различни препарати против мухи, хлебарки и други инсектициди, които случайно са ви попаднали под ръка.Бълхи при кучета


Описание на бълхи по кучета

Три са представителите на бълхите, които паразитират по кучето. И трите се чувстват прекрасно при човека, а двата от тях паразитират и по котката.
Тялото на бълхите е сплесната странично, тъмнокафяво на цвят и дълго около 2 мм. Хранят се с кръв, ухапванията им са много неприятни и предизвикват силен сърбеж. Те могат да пренасят заразни заболявания, а са междинен гостоприемник и на някои паразити. Не са редки и кожните възпаления, получаващи се от развитието на ларвите на бълхите.
Както при бълхите, така и при въшките наред с обезпаразитяването на кучето е необходимо да се поддържа високо равнище на хигиена (редовна смяна на постелята, дезинфекция на мястото за спане и др.).източник: www.kuche.evropea.com

_________________

avatar
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Болести по кучетата!

Писане by styyni on Съб 16 Окт 2010, 19:46Обикновено кучета боледуват от заразни болести в най-ранната си възраст, когато организмът им още не е укрепнал.

ГАНА
Една от най-разпространените и най-опасни заразни болести, от които почти всички ловни кучета боледуват, е болестта "га-на", която у нас наричат"чума по кучетата", а в медицината е известна като болест на младата възраст или болест на Каре. От тази болест обикновено боледуват кучетата до 14-месечна възраст и по рядко - до 2-годишна възраст, а съвсем рядко, по изключение, до три годишна възраст.
В миналот опричинителят на болестта не беше известен, докато в 1905 година Каредоказа, че причинител на тази тежка инфекциозна болест е един вирус.Някои автори поддържат, че почти всички кучета прекарват тази болест,но едни я прекарват незабелязано, други по-леко, а трети в тежка формас лоши и обикновено фатални последици.
Малките кученца не заболяват от тази болест, докато майката ги кърми, поради имунитета, който получават чрез майчиното мляко.
За заболяването на кучето от "Гана" най-вече благоприятствуват отслабването му, вследствие на което отслабват и неговите съпротивителни, резистентни сили; промяната на режима на хранене,замърсените съдове, в които се храни, лошото и нехи-гиенично жилище,промяната на температурата и др.
От тази болест обикновено боледуваткучета, които живеят в развъдници и затова не са рядко случаите, когатоболестта взема епидемичен характер. Има случаи, когато тя взема епизоотичен характер и в цели области кучетата заболяват от гана.
Признаци:Кучето внезапно престава да бъде весело и жизнерадостно, очите мудобиват тежко изражение, апатично е към околната среда, безразлично екъм храната или отказва да се храни, в повечето случаи има температура,придружена с обилни секреции от носа. Кучето се оттегля в жилището си,където отпуснато лежи и не се отзовава на повикване,
Признаците наганата понякога се сходни с тия на беса. Щом забележим описаните погоре признаци да се появяват у кучето, трябва незабавно да прибегнем досъветите на ветеринарен лекар.
Според наблюденията на много авторирасовите кучета са много повече предразположени към заболяване от гана,отколкото обикновените кучета, и по-често боледуват от нея.
Предпазванеи лечение. Ако болестта избухне в кучешка ферма, заболелите кучетатрябва веднага и добре да се изолират от здравите. Извършва се основнадезинфекция. На заболелите при домашна обстановка кучета не сепозволява никакъв контакт с други кучета у животни. Помещението на кучето се дезинфекцира.
Ако болестта е засегнала дихателните пътищаи кучето кашля, трябва да се постави на гърдите му синапова лапа, лекода се разтрива сутрин и вечер с терпентин или камфоров спирт и се държив топло помещение. Когато кучето прави температура, дава му се 3 пътина ден по 1 таблетка ултрасептил, сулфати-ацол или друг вид сулфамид.Досега още няма ефикасно лекарство за тази болест. В някои странизаболелите от "гана" кучета се инжектират с противочумен серум, чиятоефикасност не е още напълно установена, тъй като се приема, чеефикасността на този серум зависи от това дали е приготвен в страната,в която ще се употребява.
Препоръчва се да се подобрят хигиеничнитеусловия и да се засили храната, която трябва да бъде лека, но силно витаминозна. Добре е да се дава на кучето гликоза.
Болестта "гана" е много сериозна и силно заразна. При тежко заболяване от нея ловнотокуче може да изгуби до известна степен обонянието и слуха си, норазбира се това не е правило. Заболяванията от гана в лека формапреминават за 7-8 дни. Нервните разстройства, при по-тежка форма назаболяване, съпроводени с паралич, най-вече на задницата на кучето,продължават често пъти с месеци и най-често тогава кучето завършва съссмърт.
ГЛИСТИ
Много честомалките кученца стават жертва на кръглите или ленточните глисти.Глистите са една от честата причини за високата смъртност всред малкитекученца. Тези опасни паразити нападат обикновено тънките черва накучето, изсмукват всичките хранителни сокове и чрез токсините, коитоотделят, причиняват тежки опасни разстройства в храносмилателната,кръвоносната, нервната и др. системи на животното. Някои от личинкитена тези глисти проникват и в сърцето, отиват в белия дроб, достигат доглътката на кучето и изобщо странствуват в целия му организъм. Болнитеот глисти бременни кучки заразяват още неродените си кученца обикновеночрез плацентата, а родените се заразяват пак от майка си, на коятоженските глисти (аскари-ди) снасят хилядите си яйца в кожата или околоануса! Кучето може да се зарази и от нечистотиите на болните кучета, отнечисти съдове, от замърсена храна и др.
Признаци
Най-типичния тпризнак, особено при по-младите кучета, че са заразени с глисти, е силното подуване на корема, който очебийно контрастира на общата отпадналост и изтоще-ност на кучето. Куче, което има глисти, често повръща, понякога дори и глисти. Някои от кучетата добиват необикновен,често пъти дори извратен апетит, като изяждат понякога изпражненията,повърнатото от тях и пр. Въпреки големия си апетит, кучето, страдащо от глисти, непрекъснато слабее, линее, гризе най-различни предмети, ставанервно, възбудено. Не са редки случаите кучето да умре от силноизтощение и от отравяне на кръвта, причинена от токсините, коитоглистите отделят.
Предпазване и лечение

Както вече казахме, малкитекученца още в плацентата на майка си може да се заразят от глисти.Затова още в началото на нейната бременност кучката-майка трябва дабъде изследвана за глисти и да бъде лекувана преди да са се родилималките. Най-ефикасното изчистване на кучето от глисти става съссантонин, който се дава по предписание на лекаря, съобразно теглото накучето. Кучето се оставя 24 часа гладно, след което му се дава в малкитопчици сантонин, придружен с някакво очистително. На малките кученцаобикновено се дава рициново масло. Кучето се нахранва 5-6 часа следпоемане на лекарството. Понеже глистите упорито се държат за червата,сантонинът и очистителното се дават на няколко пъти. За да бъдеефикасно лечението против глистите, провежда се така: в разстояние наедин месец се дава 4 пъти сантонин на кучето, т.е. седмично единпъдпъдъкът; следващият месец - два пъти, т.е. на 15 дни един пъдпъдъкъти след това в продължение на 8 месеца - по един пъдпъдъкът в месеца.
Обикновен опървите изпражнения след поемането на лекарството са много заразителни,тъй като са пълни с яйца на глисти. Абсолютно наложително е те веднагада се заровят в земята или да се изгорят. Кучкарникът - ако кучетоживее в кучкарник -трябва да се измие веднага, след като кучето се епрочистило от глистите, съдовете му да се дезинфекцират, а постелята муда се смени, като старата се изгори.
За да се предпази кучето от заразяване от глисти, то трябва да се храни редовно с богата ивитаминозна храна, в чисти съдове, да не се оставя да рови в боклуцитеи кучкарникът му да бъде винаги почистен.
БЯС
Бясът е една от най-опасните болести, тъй като не само животните боледуват отнея, но нейна жертва става и човекът, ухапан от бясно куче. Тази тежкаболест все повече и повече намалява у нас, тъй като здравните властивземат много сериозни мерки против безстопанствените кучета и котки,които най-често се явяват разпространители и проводници на заразата.
Бесъте силно заразна болест, която се предава чрез слюнката при ухапване отболно животно. Причинител на тази тежка и мъчителна болест е вирус,който нанася силни поражения най-вече на централната нервна система.
Известниса две форми, в които бесът се проявява: буен и тих бяс. От момента наухапването от бясно куче до първите признаци на болестта могат дапротекат 2-3 седмици, но понякога този период е по-къс или по-дълъг.
Признаци

Болното от бяс куче (обикновено от буйния бяс) изведнъж загубва апетит,към храната се отнася безразлично, дъвчи и гризе клонки, трева, листа,пръст; бяга от водата, от която изпитва страх, завира се я някой тъменъгъл на кучкарника, лае безпричинно, скача и се блъска в клетката илиоградата на кучкарника. Трудно ходи по малка нужда. След няколко дниболестта взема друг ход: кучето започва да става все по-буйно, да ръмжихрипкаво и да се нахвърля срещу хората и животните, почва да дави ихапе животните и хората, които среща по пътя си, от устата му излизаслюнка, прилична на пяна, която е много заразителна.
В този периодкучето почти нищо не яде, защото настъпва паралич на глътката, койтобавно обхваща долната челюст, пренася се в задницата и опашката, иобикновено кучето умира.
При тихия бяс кучето не буйствува, може дане лае и хапе. То е също така апатично към храната, повръща, имакървава диария и парализирането настъпва по-бърже, отколкото при буйниябяс, а заедно с това и смъртта.
Предпазване и лечение

Някакви специални лекарства против бяс досега не са открити. У нас редовно се провежда противо-бясна имунизация на кучета, серумът за която е откритот великия Пастьор. Хората, ухапани от съмнително болно или болни отбяс кучета се инжектират 5-10 дни след ухапването. До известна степенможе да се предотврати заразяването от бяс, ако веднага след ухапванетоот бясно куче ухапаното място се силно дезинфекцира. Това се извършвакато известно време кръвта, която тече от ухапаното място, се оставя датече, за да измие вирусът на заразата, след което раната седезинфекцира със силен разтвор от сребърен нитрат или калиевперманганат. Често пъти се практикува и изгарянето на раната съснажежено желязо.
Понеже тази болест е много трудно лечима, нашетоловно куче трябва да се предпазва от контакт с празноскитащи животниили съмнително болни. Понякога признаците на беса не са сходни с тезина раната. Ето защо при най-малкото неразположение на кучето трябва даго наблюдаваме, да го изолираме от хората и животните и да потърсимсъвета на ветеринарния лекар.
ПАРАЗИТИ
Многобройна армия от паразити винаги застрашава нашето куче, ако не се обръща внимание и не се проявяват достатъчно грижи за неговата чистота и за чистотата на неговото жилище. Тези микроскопични паразити със своитедесетки чифтове пипала и хоботи най-често се загнездват в ушите икосмите на кучето, смучат кръвта му, отравят я чрез токсините, коитоизлъчват, изтощават организма му,нарушават функциите на много органи исистеми, правят го раздразнително и нервно и могат да похабят иопропастят редица негови ценни ловни качества. Освен това паразитите сапроводници на много опасни и тежки инфекциозни заболявания, като гана,ауески, бруцелоза, разните видове глисти, екземи по кожата,панделковидни червеи и др.
Кучешката бълха не е един род със човешката, затова тя не се пренася на човека. За кучето тя е опасна,защото пренася панделковидните червеи - опасни паразити, които нанасяттежки поражения на вътрешните органи на кучето. Тя не живее само потялото и кожата на кучето, но и в праха около и в кучкарника, къдетоженската снася милион яйца.
Въшките се загнездват изключително вкосмите на кучето, откъдето спускат хоботчетата си и смучат кръв откожата. Те пренасят много заразни болести. Ако кожата е наранена,трябва да се намаже със живачна мас. За да се унищожат гнидите навъшките, във водата, в която къпем кучето, наливаме оцет или гас.
Понякога кучето пренася въшки от ловуването - от гората ли листни въшки. Борбата с тях се води по същия начин, както с другите въшки.
Кърлежите се загнездват в ушите на кучето или в корените на космите, лойните жлези ипо кожата. Те могат да доведат до тежки изтощителни заболявания, апонякога и смърт. Борбата с тях е много по-упорита, отколкото с въшкитеи бълхите. Куче, което има кърлежи, трябва редовно да се къпе (най-вечеушите) с вода и със сапун. Ако има места, наранени от ухапването, те семажат с живачна мас.
Борбата с външните паразити по кучето трябва дасе води системно и редовно. Нападнатото от паразити куче трябва да секъпе в хладка вода и сапун или в тютюнева отвара и креолинов разтвор.Кучкарникът, в който има заразени от паразити кучета, се пръска схлорна вар, напрашва се с пиретров прах, а постелята на кучето сеизгаря. Добре е това да се прави от време-навреме и с превантивна цел.
Ухапване от змия
Ловното куче по време на ловуване в полето, гората, блатото,храсталака и пр. е изложено на риска да бъде ухапано от змия или някоеотровно насекомо. Най-вече кучето бива ухапвано по краката или главата.При ухапване от змия кучето започва да квичи и лае, а дори и да вие.Веднага трябва да намерим ухапаното място и ако може да стегнем надухапаното място с връв, каиш и пр. Наложително е да разрежем ухапанотомясто и да изстискаме кръвта. Тъй като по време на лов всеки ловец носипатрони, много ефикасно е да развалим един патрон и половината отбарута да поставим върху ухапаното място и го запалим. Ако имаме възможност напълно е необходимо да отведем кучето при ветеринарен лекар, за да му постави инжекция със серум с противозмийска отрова.Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Заразни (инфекциозни) заболявания при кучето

Писане by styyni on Съб 16 Окт 2010, 19:52

Инфектно-контагиозните болести при кучето имат изключително важно значение за здравеопазването на хората и на останалите видове домашни и диви животни. По своята същност причинителите на тези болести са вируси, бактерии, рикетсии, микоплазмии микроскопични гъбички.Едни от тях са облигатно патогенни, други -условно патогенни, а трети - сапрофити.От клинична гледна точка, с огледна улесняване на тяхната диагностика и във връзка с правилната насока на профилактиката.
Инфекциозните болести при кучето се разделят наследните три групи:

1.Инфекциозни болести, засягащи само кучето:
2.Инфекциозни болести, засягащи кучето и човека:
3.Инфекциозни болести, засягащи кучето и други животински видове:
Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Паразитни болести при кучето!

Писане by styyni on Пон 08 Ное 2010, 19:39

За паразити при кучето се считат всички организми, които, живеейки в
или по тялото му, се хранят с хранителни вещества за сметка не неговия
организъм. Почти всички паразити имат много бърз цикъл на размножаване
и за много кратък срок техният брой става голям. Освен, че те
непрекъснато изсмукват готови хранителни вещества и с това довеждат до
отслабване на кучето, наличието на паразити води до механични дразнения
и травми по лигавицата на кожата, интоксикация или алергизиране на
организма, а също и до заразяване с други паразитни бактерийни и
вирусни заболявания.
Не бива да забравяме, че част от паразитите при кучетата са много опасни и за нас, техните стопани.
Тук ще ви запознаем с “Ектопаразити” (външни паразити) при кучето.
Ектопаразитите обитават повърхността на тялото – кожата и космената му покривка – бълхи, въшки, космояди и кърлежи.
Бълхи– малки до 1,5 мм, със сплеснато тяло и жълто-кафяв цвят, безкрили
насекоми. Силно развитите задни крачка им позволяват да правят дълги
скокове. Освен по кучето те паразитират и по човека, като може да го
заразят с много опасни и паразитни болести. Те снасят яйцата си по
космите, земята, пода и постелката на кучето. Най-масово са
разпространени през летните и есенните месеци. Хранят се, като смучат
кръв от кожата на животното и по този начин предизвикват силен сърбеж.
От непрекъснатото дразнене и от загубата на кръв, то отслабва и става
анемично. При съмнение за наличие на бълхи, трябва да погледнете
космената покривка главно в основата на опашката, вътрешните части
краката, под долната челюст и на тила му.

Въшки – малки до 2,5 мм, с удължено и овално тяло, безкрили насекоми с жълто-сив цвят.
Намират се се в областта на шията, опашката, предните крайници и ушите. Масовото
им разпространение е през зимата, а през лятото техният брой значително
намалява. Нападнатите животни изпитват силен сърбеж. От непрекъснатото
дразнене и чесане кожата става груба, космите падат, лесно се скубят и
на места може да се получат голи петна. При масово опаразитяване кучето
се изтощава физически и психически.
Космояди – също малки безкрили
насекоми с размери 1 – 3 мм, забелязващи се с просто око на добре
окосмените места. Масовото им разпространение е през есенно-зимния
сезон. За разлика от бълхите и въшките, които са кръвосмучещи, те се
хранят с косми и люспи от горния слой на кожата. Пораженията, нанесени
на кучето, са същите, като понякога космите на поразения участък
изглеждат като ниско постригани.
БОРБА С ВЪНШНИТЕ ПАРАЗИТИ
Изкъпване с противо инсектицидни средства. Важното за тях е да спазвате стриктно
указаната концентрация от вашият ветеринарен лекар. По-разреденият
разтвор няма да бъде ефикасен, а по-концентрираният може да навреди на
кучето ви. Знайте, че с еднократно третиране вие ще унищожите наличните
паразити, но след една – две седмици от полепналите по космите яйца
(гниди) ще се излюпят нови, които чрез повторно третиране трябва да
бъдат ликвидирани преди още да са се развили и снесли отново яйца. В
това отношение стриктното спазване на указанията на ветеринарния лекар
са задължителни, за да може успешно да отстраните тези малки, но много
неприятни (и опасни!) и за вас, и за кучето ви паразити. Не забравяйте
да напръскате със същия разтвор постелката, къщичката и около нея, а
също и неговите тоалетни принадлежности – гребени и четки.
Противопаразитни шампоани и шпрейове – ефективни са най-вече при по-дребните породи
кучета и с по-къс косъм. Пръскането с шпрей трябва да е неколкократно
през 7 – 8 дни.
Противопаразитни каишки – много разпространени през
последните години у нас. Действието им зависи от правилното поставяне.
Каишката трябва да бъде плътно по шията, колкото да влизат два пръста
под нея. На подрастващите кученца, на майки кърмачки и бременни кучки 2
седмици преди раждане, не се поставя такава каишка. При закупуване
обърнете внимание на опаковката за срока на действие (обикновено 4-6
месеца) и размерите й – за голямо или малко куче е.
Към горе изброените външни паразити при кучето спадат и така наречените
АКАРИ – кърлежи. Поради силно зачестилите през последните няколко
години случаи на ухапвания от кърлежи и фактът, че те са резервоар,
преносител и причинител на редица особено опасни заразни и паразитни
заболявания за кучето и неговите стопани, желанието ни е в отделна и
по-подробна статия да запознаем нашите читатели с този проблем.

Източник!

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Тежките болести при кучетата

Писане by pumpal21 on Пон 08 Ное 2010, 21:20

Както всички бозайници кучетата боледуват от много инфекциозни болести, а трите най-страшни от тях са Гана, Бяс и Парвовироза. Те се причиняват от вируси, а бесът е заразен и за хората. Източниците на инфекцията могат да бъдат болни животни или хора, трупове на заразении животни или суровини от тях, паразити, гризачи, почвата, водата, заразени медицински принадлежности и дори подметките на обувките ни, когато се приберем вкъщи. Всички инфекциозни болести имат инкубационен период, който може да продължи от 2часа до 20 дни, като през това време започват да се появяват първите признаци на болестта. След това започва клиничният период, когато могат да се наблюдават всички признаци на заболяването. Изходът може да бъде излекуване, преминаване в хорнична форма, или, както се случва най-често при тези три болести, смърт.
Много собственици на кучета смятат, че е достатъчно кучето да се ваксинира веднъж за да придобие имунитет за цял живот. Истината е, че за да се предпазят, е необходимо кучетата да се ваксинират всяка година с поливалентна ваксина (примерно ноби-вак) срещу няколко особено опасни болести, които включват беса, ганата, туберкулозата, хепатита, парвовирозата и др. Макар, че здравите възрастни кучета заболяват по-трудно, имунитетът трае само една година от ваксинирането, и рискът кучето да се разболее, когато тази година мине е висок. Домашните кучета трябва да се пазят от болни животни дори да са ваксинирани прецизно.
Източник:Тук!

_________________
avatar
pumpal21
Глобален Модератор
Глобален Модератор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Болести по кучето!

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите