Как да си изберем слънчеви очила?

Go down

Как да си изберем слънчеви очила?

Писане by sa6ito on Нед 02 Авг 2009, 19:43

Вече всички сме осъзнали, че слънчевите очила са едновременно моден аксесоар и здравословна необходимост.

Редом с модните тенденции, по които избираме слънчевите си очила, има други фактори, с които задължително трябва да се съобразим. Нека видим кои са те!

Когато си купувате слънчеви очила в никакъв случай не си избирайте от външна сергия на цена на билет за кино. С този сорт очила може единствено да развалите очите си и да си докарате някой диоптър отгоре, вместо да си помогнете. По-добре си задалете прилична сума пари за нещо по-качествено и не поемайте безсмислени рискове за здравето на очите си. Слънчеви очила се купуват от оптика, където може да се консултирате и да сте сигурни в качеството.

Яркостта на стъклата на слънчевите очила нямат никакво значение за това колко предпазват очите. Погледнете внимателно етикета и се уверете, че имат защита 99% от UVA и UVB радиацията. Най-добре е на етикета на слънчевите очила да е отбелязано „UV 400'' или ''100% UV’’ защита.

Стъклата на слънчевите очила може да са най-често пластмасови или стъклени, като по-важна е самата им повърхност. Основно са следните видове:

Огледалните стъкла
изглеждат страшно стилно, но специалистите твърдят, че спират само видимата светлина и позволяват на UV-лъчите да достигнат до ретината, което неминуемо я уврежда.

Поляризираните стъкла не позволяват на отблясъците причинени от гладките повърхностти, като сняг, вода, шосе и т.н. да достигнат до очите ни. Именно затова те са много добър избор за слънчевите ни очила.

Фото-хромните стъкла
са чувствителни на светлина и в зависимост от това дали се намирате на слънце или в затворено помещение, те променят цвета си. Някои ги намират за старомодни и затова не успяват да се наложат сред съвременните модни тенденции.

От значение е и цветът на стъклата на слънчевите очила. Макар да не влияят съществено на UV защитата, цветът има значение за яркостта и отблясъците на светлината.
Сивото намалява яркостта на светлината, без да влияе върху възприятието на околните цветове. Зелено намалява нежеланите отблясъци и дава много добър контраст на образа. Кафявото минимализира дразнещите отблясъци и пречи на замагляването, но за сметка на това променя възприятието на околните цветове. Жълтото е засилен вариант на кафявото – замъгляването напълно изчезва, но и светът ни се вижда толкова жълт, че трудно различаваме другите цветове.

Слънчевите очила са перфектният завършек на външния вид. Когато ги избирате, мислете не само за стила си, но и за здравето на очите си. Нека бъдат две в едно.
avatar
sa6ito
упорит
упорит


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите