РОЛЯТА НА БАЩАТА .

Go down

РОЛЯТА НА БАЩАТА .

Писане by Dani on Съб 23 Авг 2008, 18:41

Ролята на бащата в семейството е важна и допринася както за израстването, така и за развитието на бащата и децата. Бащите имат възможност да преосмислят техните лични взаимоотношения от типа баща-дете, да ги погледнат от перспективата на зрелия човек, и да бъдат родители на децата си по начин, който ще допринесе по положителен начин за израстването и развитието на децата. Влиянието на бащата се пренася през поколенията.
С години изследователите насочваха усилията си най-вече към ролята на майката всемейството. Напоследък обаче, се провеждат все повече изследвания на тема ролята на бащата. В резултат на тези изследвания, учените стигнаха до извода, че ролята на бащата е важна и има ясно изразено влияние върху социалното, емоционалното и интелектуалното развитие на децата. Майката и бащата общуват с детето по различен начин. Ролите им не са равни или взаимозаменяеми. И двете страни допринасят за развитието на детето. Както за майката, така и за бащата е важно да се грижи за семейството и да участва активно в живота му.

Въздействието на бащата

Резултатите от проучвания документират важността на въздействието на бащата върху децата му в областта на самочувствиетои постиженията в училище.

Самочувствие

Редица учени са стигнали до извода, че ангажираността на бащата е свързана със самочувствието на децата им. Бащите, които са били по-любвеобилни и са прекарали повече време с децата си, са допринесли по положителен начин за тяхното самочувствие.

Характеристиките на добрия баща

Бащите имат възможност да прекарват доста време с децата си, а това може да допринесе за хубавите им спомени, които да останат за цял живот. Въпреки че всеки баща е уникална личност и се изявява като родител по свой собствен начин, има някои общи черти, които охарактеризират добрите бащи.

Ангажираност

Добрите бащи се ангажират с живота на децата си. Те ходят на училищните събития, участват в игри и други дейности. Те също така включват децата си в собствения си живот и света на възрастните, като например ги водят там, където работят, или пък гивзимат със себе си когато трябва да закарат колата на ремонт и пр.

Подкрепа

Добрите бащи имат големи очаквания от децата си, но също така приемат и подкрепят индивидуалното им развитие. Те обръщат внимание на всяко от децата си и никога не се срамуват от тях.

Дисциплина

Добрите бащи поставят граници и са стриктни. Те казват на децата си какво искат и очакват от тях, но го правят чрез обяснение вместо с груба сила.
Да бъдеш ангажиран баща е добре както за децата, така и за самите бащи. Както децата, така и бащата, имат възможност за израстване и развитие. Някои бащи казват, че бащинството ги е направило по-силни и по-пълноценни като личности. Други бащи казват, че бащинството им е дало възможност да си припомнят радостите и изживяванията от собственото си детство. В днешно време начина на живот постепенно се променя. Все повече бащи успешно балансират с личното си време, времето на работа и времето със семейството. Както децата, така и бащите, осъзнават важността на ролята на бащата

_________________

avatar
Dani
Администратор
Администратор


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Как да бъдеш супер татко

Писане by styyni on Вто 30 Юни 2009, 05:36

Според свидетели, да бъдеш баща е едно от най-прекрасните изживявания в живота на един мъж. Поне повечето бащи край мен го твърдят убедено и си личи по щастливата им усмивка. Всички обръщат внимание предимно на майката, на нейното състояние, на чувствата й. Татковците остават на заден план и донякъде може би е нормално, това обаче не отменя факта, че и у тях бушуват невероятни емоции, притеснения, страхове, любов и какво ли още не. Татко не се става за един ден, това е ясно.

У нас все още е прието широко, че гледането на деца е женско задължение, а видиш ли бащата трябва просто да носи парите. До някъде виновни за това сме си и ние самите – майките. Често се случва да подценяваме възможностите на горките бащи, изземваме всички функции набързо и бебето е само в нашите ръце. Със сигурност любимият няма да се разпадне на съставните си части ако се погрижи известно време за ревящия си наследник, ако го преповие, успокоява или просто го разнася на разходка. От теб зависи дали ще му помогнеш да бъде пълноценен татко още от раждането на детето. Защото с порастването му задачата се усложнява.
Правила за татковци
1. Поддържай жена си постоянно.

Дали става въпрос за роднински взаимоотношения или провокации от страна на детето, вие двамата трябва да сте винаги на общ фронт. Всичко се разрешава много по-лесно така, важното е авторитетът ви пред детето да е ненакърнен.

2. Не се стеснявай да изразяваш чувствата си.
Това е често срещан проблем при мъжете. Не се срамувай да изразяваш любовта, нежността, притеснението си, изобщо всичко, което те вълнува. Така обогатяваш емоционално и майката и бебето. Нека детето все пак да знае, че баща му изпитва чувства, емоционалната интелигентност е изключително важна и ти можеш да спомогнеш за нейното изграждане у малчо.

3. Не се страхувай.
Съвсем нормално е да изпитваш притеснения и дори страх. Не забравяй, че често и майката изпитва същото, защото малко или много сте изправени пред неизвестното. Ако за първи път ставаш баща, почти сигурно е, че ще минеш и през това. Знай, че е нормално, но съвсем бързо ще влезеш в час и ще разбереш, че ти си най-добрият родител за своето чедо. Със сигурност ще допускаш и грешки, но няма човек, който да не го е правил. Обсъждай всичко с майка му и не таи в себе си притеснения.

4. Парите не са основното.

За да изгледаш едно бебе не са нужни колосални суми. Противно на повечето мнения и оплаквания, дете се гледа с не много пари. Дрешки и количка от приятели или роднини, основната храна е най-добре да е кърма поне първите шест месеца, дори и леглото в началото може да се спести. Просто мъника може да спи при мама и тате. Да не споменаваме и подаръците от близки и познати. Така или иначе важното е да си спокоен и да даряваш мама и бебе с любов, помощ и подкрепа, от това по-ценно няма. Ако те липсват, не можеш да ги замениш и с милиони.

5. Отговорности
Както вече разбра, твоите ангажименти не се изчерпват с носенето на пари и с няколко мига гушкане и усмивки. Домакинските задължение също няма да ти се разминат, особено ако искаш да си спестиш присъствието на тъщи и свекърви. Поеми част от ежедневните нужди, може да са едно или две неща, но нека любимата ти знае, че може да разчита на теб за тях.

6. Не пропускай консултациите.
Можеш да научиш много неща от педиатърката, а и здравето и развитието на детето вероятно ще те интересуват. Не се притеснявай да я питаш за всичко, което си помислиш. Ако се занимаваш отчасти с гледането на мъника, сто на сто ще имаш питанки. Бъди информиран за всичко – от съня и храненето, до заниманията, растежа и килограмите на детето. Така и жена ти ще е спокойна, че има човек до нея, който е в час с всичко около детето.

7. Използвай гласа си
Още от утробата бебетата разпознават гласа на мама и тати. Говори на детето си, преди и след раждането му. Дори може да му попееш, колкото и фалшиво да ти се струва. Няма да изглеждаш смешно ако му разказваш някакви свои преживявания, важното е да му въздействаш и с гласа си. Ще видиш какъв ефект има това върху него. Така още от съвсем рано то ще свикне с теб и ще установите емоционален контакт.

Това са само част от нещата, които трябва да вземеш предвид. Всяка възраст на детето има своите специфики. Важно е с мама да сте единни, да му показвате много любов, а когато е нужно и строгост.

www.moetodete.bg

styyni
властелина на форума
властелина на форума


Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: РОЛЯТА НА БАЩАТА .

Писане by Гост on Вто 30 Юни 2009, 15:39

А дано повече бъдещи,че и настоящи татковци го прочетат и имат разума да го приложат и на практика!

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: РОЛЯТА НА БАЩАТА .

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите